Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / МПУР.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
365.44 Кб
Скачать

8.3. Соціально-психологічні аспекти контролю

 

Контроль займає особливе місце серед факторів, що забезпечують виконання прийнятих рішень, у тому числі по силі свого соціально-психологічного впливу. Психологію поводження необхідно враховувати як у відношенні до перевіряючого, так і виконавця. У ході проведення контролю нерідко виявляються труднощі:

- складність добратися до істини, уникнути упередженості, суб'єктивних тлумачень;

- вплив звичайних людських слабостей: зайва довірливість, поверхневі спостереження, острах скривдити занадто глибоким вивченням виконавця, бажання виправдати очікування вищого керівництва;

- недостаток компетентності;

- обмеженість часу для глибокого аналізу;

- відсутність мужності сказати правду.

Віддавши розпорядження про виконання прийнятого рішення, керівник далі орієнтується на зворотний зв'язок - інформацію, що надходить про хід реалізації рішення. Але це не вирішує всієї проблеми. По-перше, тому що безпосередній учасник подій оцінює їх з елементами суб'єктивізму. Ми оцінюємо себе частіше не за фактичними результатами праці, а по затрачених зусиллях. Для керівника ж важлива об'єктивна оцінка фактичного стану справ. По-друге, керівника цікавить не стільки об’єктивна інформація окремих ділянок, скільки порівняльні дані про ступінь виконання його рішень у різних колективах (підрозділах). По-третє, виконавча і контрольна діяльності по своїх цілях, способах дій, мотивах, результатах і умовах принципово відрізняються й вимагають різної професійної підготовки та досвіду. По-четверте, керівнику в різний час потрібна різна інформація; для цього підлеглі повинні забезпечити безперервне представлення різної інформації, що відриває їх від виконання прямих обов’язків по виконанню рішень. По-п’яте, часто керівникові необхідні особисті враження, живий зв’язок з виконавцями, окрім інформації, якою б об’єктивною вона не була.

Що дає контроль підлеглим? Він покликаний інформувати виконавців про хід роботи та її відповідності задумам керівництва. Виконавець зацікавлений у тому, щоб його зусилля були замічені оточуючими й оцінені по заслузі. Визнання служить додатковим стимулом до подальших зусиль у роботі, тим більше шановних людей, визнаних авторитетів. Сам факт контролю (у делікатній формі) служить аргументом, що підвищує престиж виконуваної виконавцем задачі, додає самоповаги, впевненості у своїх справах.

Дотримання деяких умов психологічних властивостей підвищує ефективність контролю. А саме: коли людина працює з ентузіазмом, не варто відволікати його, тому що внутрішньо він сприйме контроль як перешкоду. Здійснювати контроль слід в ситуації, коли працівник має сумніви, або коли виконаний деякий етап роботи і він сам готовий поділитися результатами. Питання мають особливе значення у свідомості виконавців. Те, що випадає з уваги контролерів, іде в тінь і у виконавця. Тому проводити контроль слід системно. Усі повинно перевірятися, хоча і не однаково глибоко.

Раціональна організація виконання управлінських рішень і систематичний контроль за дотриманням норм і умов якісного здійснення - реальна передумова забезпечення їхньої ефективності.