Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / МПУР.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
365.44 Кб
Скачать

8.4. Управлінські рішення і відповідальність

 

Відповідальність – це категорія  етики і права, що виражає особливе соціальне та морально-правове відношення особистості до суспільства. Це міра відповідальності дій окремої людини, групи людей чи суспільства взаємним вимогам, історичним соціальним нормам, загальним інтересам.

В залежності від сфери діяльності, відповідальність має ряд форм:

·       юридична;

·       економічна;

·       моральна;

·       громадянська;

·       дисциплінарна;

·       матеріальна;

·       адміністративна;

·       кримінальна.

По рівню суб’єкта розрізняють відповідальність:

·       держави, суспільства;

·       соціальної групи, класу, колективу;

·       особисту відповідальність.

Відповідальність правова (юридична) виражає необхідність дотримання прийнятих державних законів і норм державного регулювання.

Відповідальність громадянська полягає у праві покладення невигідних матеріальних наслідків на особу, що допустила неправомірну поведінку (повернення збитків, виплата неустойки).

Відповідальність дисциплінарна – це форма впливу на порушника трудової дисципліни шляхом накладення на нього дисциплінарних зисків (догана, строга догана, перевід на нижче оплачувану роботу тощо).

Відповідальність матеріальна – обов’язок працівника повернути підприємству, в якому він працює, матеріальний збиток, що утворився по його вині.

Відповідальність кримінальна означає, що особа, яка вчинила злочин, обов’язково повинна відповідати за нього перед судом і бути наказана згідно закону.

Адміністративна відповідальність регулюється нормами адміністративного права, головна задача якого полягає в організації функції порядку, процедури роботи усіх, хто приймає участь в керівництві підприємством.

Економічна відповідальність виражається в двох формах – економічні санкції і відшкодування заподіяної шкоди.

Економічні санкції представляють собою примусові міри, які використовуються при порушенні встановленого порядку господарської діяльності.