Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТіА palivni_sistemi_dvz (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
7.13 Mб
Скачать

Послідовність виконання роботи.

1. Перевірка і регулювання кута початку подачі палива насосом утн – 5а під час встановлення його на двигун д – 240:

1.1 Відкрутити вентиль фільтра тонкої очистки та прокачати ручним насосом систему живлення до повного вилучення повітря .

1.2 Від’єднати паливопровід високого тиску від штуцера першої секції насоса і приєднати до нього моментоскоп .

1.3 Зняти кришку клапанного механізму. Встановити важіль керування на максимальну подачу палива.

1.4 Обертати колінчастий вал ключем до заповнення скляної трубки моментоскопа паливом. Впускний клапан першого циліндра повинен бути закритим.

1.5 Вставити стержень в отвір заднього листа двигуна до упору в торець маховика .

26

1.6 Продовжити обертати колінчастий вал і уважно стежити за рівнем палива у скляній трубці моментоскопу. Якщо початок підняття палива в скляній трубці збігається з потраплянням стержня в лунку маховика то це означає, що кут початку подачі палива є оптимальним і дорівнює 26 град. до в.м.т. за колінчастим валом .

1.7 Якщо кут випередження початку подачі палива більший або менший, його слід відрегулювати в такій послідовності:

– зняти кришку люка з кришки розподільних шестерень ;

– викрутити два болти кріплення шайби до шестерні привода паливного насоса;

– обертати колінчастий вал доти, поки стержень не ввійде в лунку маховика;

– за допомогою ключа обертати кулачковий вал насоса за годинниковою стрілкою до моменту піднімання палива в скляній трубці ;

– в два діаметрально – протилежні отвори, що збігаються у шліцьовій шайбі і шестерні привода паливного насоса загвинтити болти ;

- перевірити ще раз кут початку подачі і встановити зняті деталі.

Додаткові теоретичні відомості.

1. Порядок встановлення насоса нд – 22/6 на двигуні смд – 62:

1.1 Знімають кришку клапанного механізму з правого ряду циліндрів. Встановлюють поршень першого циліндра у в.м.т. при такті стиску. Перевіряють суміщення міток шестерень привода паливного насосу і проміжної.

1.2 Встановлюють текстолітову шайбу на кулачки шестерні привода насоса і пружину в центральний отвір автоматичної муфти.

Проріз на шайбі повинен суміщатись з міткою Т на шестерні привода паливного насоса, а прямокутні отвори шайби – займати вертикальне положення. Автоматичну муфту повертають так , щоб кулачки стали у вертикальне положення і кулачок з рискою був вверху .

1.3 Встановлюють прокладку на шпильки проставки і встановлюють паливний насос так, щоб кулачки муфти зайшли в отвір текстолітової шайби, а мітка на фланці насоса сумістились з міткою лімба проставки (див. рис 5.1).

1.4 Закріплюють насос гайками до проставки, приєднують паливопроводи, тяги керування насосом . Паливопроводи приєднують до двигуна, користуючись рис. 5.2.

27

Рис 5.1. Мітки для встановлення паливного насоса

1. Лімб проставки ; 2. Мітки на фланці насоса .

Рис. 5.2. Схема приєднання паливопроводів високого тиску до двигуна

2. Перевірка кута подачі палива насосом нд – 22/6 на двигуні

СМД – 62:

2.1. Встановлюють на штуцер першої секції насоса моментоскоп. Відкривають вентиль фільтра тонкої очистки та прокачують ручним насосом систему живлення до витікання палива без бульбашок повітря.

2.2. Встановлюють максимальну подачу палива і обертають колінчастий вал двигуна до заповнення скляної трубки моментоскопа паливом .

28

2.3 Продовжують обертати колінчастий вал за допомогою дублюючого механізму запуску до закриття впускного клапану 1-го циліндру. Натискають на стержень покажчика в.м.т. і продовжують обертати колінчастий вал доти, поки стержень не зайде в лунку маховика.

2.4 Знімають кришку люка на картері маховика і закріпляють болтом стрілку щоб її кінець розміщувався над міткою в.м.т. на маховику.

2.5 Обертають колінчатий вал і уважно стежать за рівнем палива у скляній трубці моментоскопа. В момент різкого підняття палива у моментоскопі, припиняють обертання . Це положення відповідає початку подачі палива насосом, а стрілка на люку картера маховика покаже кут початку подачі . Оптимальний кут 26 - 29° .

2.6 Кожна поділка на маховику дорівнює 10 повороту колінчастого вала. Кожна поділка лімба проставки насоса відповідає 20 повороту колінчастого вала. В разі невідповідності кута, його потрібно відрегулювати повертанням насоса – для збільшення кута насос повернути вправо , а для зменшення – вліво .

2.7 Закріпляють насос і знову перевіряють кут початку подачі палива