Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТіА palivni_sistemi_dvz (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
7.13 Mб
Скачать

3. Встановлення паливного насоса мод.33 на двигун КамАз-740:

3.1 Паливний насос монтують на двигун в зборі з муфтою випередження впорскування палива і підкачувальним насосом. Щоб швидко перевірити і встановити кут випередження впорскування палива, на корпусі паливного насоса, автоматичної муфти випередження впорскування палива і задньому фланці ведучої півмуфти наносять мітки А, В і С (рис. 4.2). Кут встановлено вірно, якщо мітки А і В на корпусі насоса і муфті співпадають, а мітка С на задньому фланці ведучої півмуфти знаходиться в верхньому положенні.

3.2 Щоб мітка С була в верхньому положенні, необхідно штифт фіксатора маховика опустити в глибокий паз (мітка С буде рухатися знизу вгору при обертанні колінчастого вала важелем за маховик) . При подальшому обертанні вала фіксатор увійде в отвір на маховику. Це відповідає закінченню такту стиску в першому циліндрі. Мітка С на фланці 8 буде в верхньому положенні. Не порушуючи взаємного співпадання міток А і В, з’єднують болтами 6 ведому півмуфту 2 з передньою пластиною 4, а штифт фіксатора вставляють в мілкий паз.

3.3 Після монтажу насоса на двигун, приєднання до нього привода керування, трубок підведення (відведення) мастила, паливопроводів і трубок високого тиску додатково перевіряють і при необхідності уточнюють установку кута випередження впорскування палива. Важіль керування регулятором повинен знаходитись в середньому положенні.

29

Рис.5.3. Розміщення міток , що відповідають початку подачі палива в першому циліндрі (вигляд на привод зверху)

1 - автоматична муфта випередження впорскування; 2 - ведома півмуфта привода;

3 і 6 - болти; 4 - передня пластина; 5 - передній фланець півмуфти; 7 - ведуча півмуфта; 8 - задній фланець ведучої півмуфти; А, В та С - мітки.

Контрольні запитання

  1. Перевірити узгодження кута випередження подачі палива першою секцією насоса УТН – 5А під час установки його на двигун Д – 240 ?

  2. Як узгоджується кут випередження подачі палива першою секцією насоса НД-22/6 під час установки його на двигун СМД –62 ?

  3. Яка послідовність встановлення насоса моделі 33 на двигун КамАЗ – 740 ?

30

Лабораторна робота №6

ЗНЯТТЯ ХАРАКТЕРИСТИК ПНВТ ЗА ПОДАЧЕЮ ПАЛИВА ТА ТИСКОМ ВПОРСКУВАНОГО ПАЛИВА ФОРСУНКАМИ

Мета роботи : ознайомитись з методикою експериментального зняття характеристик паливного насоса за подачею палива та тиском палива впорскнутого форсунками на стендах КИ-921М і МІНОР – 8Б.

Обладнання : насоси УТН – 5П і мод.33; стенди КИ-921М і

МІНОР- 8Б ; методичні вказівки .

Теоретичні відомості. Характеристика паливного насоса за положенням рейки – залежність циклової подачі палива від положення регулюючого органа – рейки паливного насоса . Характеристики паливних насосів за розміщенням рейки показують можливу продуктивність паливної системи, дають необхідні данні для регулювання паливних насосів і конструювання їх регуляторів.

Рис. 6.1. Характеристика ПНВТ за розміщенням рейки

Нахил характеристики залежить в основному від кінематичного зв’язку «хід рейки – кут повороту плунжера » і кута нахилу відсічної кромки, діаметра та максимального об'єму плунжера.

31

В меншій мірі нахил характеристики залежить від параметрів нагнітального клапана, числа обертів, об'ємів штуцера насоса, форсунки , паливопровода і деяких інших параметрів .

Характеристика насоса за подачею палива необхідна для визначення залежності кількості подачі палива від положення рейки при постійних обертах кулачкового вала насоса.

Характеристика паливного насоса за тиском впорскування палива форсунками представляє собою залежність подачі палива насосом від тиску впорскнутого палива форсунками. Цю характеристику знімають при постійному положенні рейки та при номінальному числі обертів кулачкового вала насоса.

На малюнку показано характеристику насоса за тиском впорскування палива форсункою .

Рис. 6.2. - Характеристика ПНВТ за тиском впорскування палива форсункою

За характером протікання кривої можна оцінити технічний стан плунжерних пар, що визначаються їх гідравлічною щільністю. З графіка видно, що для випробованого насоса при зміні тиску форсунки на 25 кг/см2 циклова подача палива змінюється не більше як на 13% і це характеризує задовільний стан плунжерних пар насосних елементів .