Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТіА palivni_sistemi_dvz (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
7.13 Mб
Скачать

35 Послідовність виконання роботи:

1 Швидкісну характеристику паливних насосів знімають з використанням насосів УТН – 5 і моделі 33 на стендах КИ-921М та МІНОР - 8Б при незмінному положенні рейки насоса.

2. Для зняття швидкісної характеристики насоса підраховують подачу палива за цикл, відповідно годинним витратам палива при повному навантаженні двигуна .

З характеристики паливного насоса за подачею палива знаходять положення рейки, що відповідає даним повного навантаження двигуна.

3. Випробування паливних насосів для зняття швидкісної характеристики складається із 6 - 7 дослідів , що повторюються 2 рази .

4. Числа обертів кулачкового вала насоса змінюють від мінімальних до максимальних і навпаки через інтервал 100 об/хв.

Результати вимірювань записують в таблицю 7.1 і 7.2.

Таблиця 7.1

Дані побудови швидкісної характеристики насоса утн – 5п

Таблиця 7.2

Дані побудови швидкісної характеристики насоса моделі 33

Після обробки результатів, будують швидкісну характеристику паливного насоса .

Аналіз одержаних результатів. Криві зміни циклової подачі палива, побудовані для кожного насосного елемента при різних положеннях рейки в залежності від числа обертів дають можливість оцінити рівномірність роботи циліндрів . У тому випадку , коли при переміщенні рейки в межах 6 – 12 мм відхилення циклової подачі у насосних елементів незначне і не перевищує 5 см3/хв , рівномірність роботи буде задовільна . При більшому розсіюванні точок на кривих циклової подачі робота циліндрів буде не рівномірна.

36

Швидкісна характеристика паливного насоса має велике значення для оцінки його роботи і динамічних показників двигуна. З розгляду приведеної швидкісної характеристики видно, що при зменшенні числа обертів вала насоса для даного положення рейки подача палива за цикл зменшується.

Основними причинами зменшення подачі палива є зменшення швидкості переміщення плунжера і швидкості перетікання палива через впускне вікно гільзи, насосного елементу .

В безпосередній залежності від зміни швидкості перетікання палива через впускне вікно гільзи знаходиться величина наростання тиску палива в надплунжерному просторі. Чим менша швидкість перетікання палива через впускне вікно гільзи, тим довше підвищується тиск палива над плунжером, а це, в свою чергу, обумовлює пізнє відкриття нагнітального клапана на початку подачі і більш раннє закриття його в кінці подачі.

Отже, при зменшенні числа обертів кулачкового вала насоса (при незмінному положенні рейки) нагнітання палива в форсунці починається пізніше і закінчується раніше. Поряд з цим при зниженні обертів внаслідок зменшення швидкості переміщення плунжера збільшуються витрати пального через негерметичність між плунжером і гільзою. В цілому обидва ці фактори викликають зниження подачі палива за цикл при зменшенні обертів кулачкового вала насоса. Така закономірність швидкісної характеристики паливного насоса не зовсім сприятлива .

Зниження подачі палива за цикл при зменшенні числа обертів колінчатого вала (під час роботи з перевантаженням) тягне за собою зменшення середнього ефективного тиску, а внаслідок цього, і крутного моменту двигуна. Щоб виправити протікання швидкісної характеристики застосовують коректор подачі палива. При зменшенні числа обертів кулачкового вала насоса внаслідок перевантаження двигуна коректор додатково переміщує рейку насоса . Це збільшує подачу палива за цикл, підвищує величину крутного моменту і потужності двигуна в межах бездимної зовнішньої швидкісної характеристики .