Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk МОН ОНД new.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Контрольні запитання:

  1. Які писемні види наукової творчості Ви знаєте?

  2. Що таке виноски? Як їх оформляти?

  3. Назвіть правила оформлення цитати.

  4. Що таке тези, як їх оформляють?

  5. Анотація, оформлення анотації.

  6. Назвіть основні структурні частини наукової статті.

  7. Що слід врахувати при підготовці до виступу і виголошення промови?

Тема 6. Вимоги до написання та захисту наукової роботи

1. Структура наукової роботи.

1.1. Титульна сторінка.

1.2. Зміст роботи.

1.3. Перелік умовних позначень.

1.4. Вступ.

1.5. Основна частина.

1.6. Висновки.

1.7. Список використаних джерел.

1.8. Додатки.

2. Вимоги до оформлення наукової роботи.

2.1. Особливості курсової, дипломної і магістерської робіт.

2.2. Підготовка роботи до захисту.

2.3. Захист наукової роботи.

1.Структура наукової роботи

1.1. Титульна сторінка

Титульною вважається перша сторінка наукової роботи, номер на ній не вказується. У верхньому полі зазначається повна назва навчального закладу, факультету, кафедри, де виконувалася робота, після цього подають назву роботи, прізвище, ім’я та по батькові виконавця у називному відмінку і без скорочень. Далі подають науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника. При потребі, подібним чином зазначається і консультант.

Інколи є потреба в конкретизації назви роботи, в цьому випадку роблять короткий підзаголовок.

У нижньому полі титульної сторінки наукової роботи вказується місто, де виконувалася робота, і рік її написання без слова «рік» (див. Додаток В).

1.2. Зміст роботи

Зміст роботи подається на наступній сторінці після титульної. Звідси цифрою 2 розпочинається нумерація сторінок у правому верхньому куті без крапки після цифри.

У змісті наводяться всі заголовки роботи та вказуються сторінки, на яких розпочинаються рубрики. Назви рубрик змісту мають точно відповідати назвам рубрик, що наявні у тексті.

Заголовки однакових ступенів рубрикації слід розміщувати один під одним: назви розділів – на одному рівні, підрозділів – на іншому, із відступом вправо на три-п’ять знаків. Заголовки пишуться з великої літери. Після заголовків окремих розділів (частин) крапка не ставиться. Останнє слово інших структурних підрозділів змісту з’єднують з відповідним номером сторінки за допомогою крапок, проставлених через один інтервал (..........).

Нумерація рубрик будується за допомогою цифрових номерів – індексаційна система подвійних, потрійних тощо. Нумерація включає номер даної рубрики і номер рубрики, якій вона підпорядкована, наприклад:

1.1. – перша тема (параграф) першого розділу;

1.1.1. – перший пункт першої теми першого розділу тощо.

Назви розділів (частин, глав), якщо їм присвоєно номери з однієї цифри (1., 2., 3.), вказуються без слів «Розділ», «Глава», «Частина».

Відповідно специфіки кваліфікаційної роботи характер змісту буде відрізнятись у роботах ботанічного, зоологічного, загальнобіологічного, методичного спрямування (див. Додаток Д).

1.3. Перелік умовних позначень

До умовних позначень належать (символи, одиниці виміру, скорочення тощо). Їх перелік подається в роботі окремим списком, який розміщується перед «Вступом». Перелік прийнятих у роботі скорочень оформлюється двома колонками: в лівій за алфавітом наводяться скорочення, у правій – їхня детальна розшифровка (Додаток Е).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]