Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk МОН ОНД new.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

2.2. Підготовка роботи до захисту

Після завершення дипломної (магістерської) роботи студент подає її на остаточну перевірку керівнику; термін – не пізніше 20 днів до початку державних іспитів. Якщо у керівника немає серйозних зауважень до змісту та оформлення роботи, він упродовж 10 днів готує відгук на неї і подає завідувачу кафедри. Відгук наукового керівника містить:

  • основні вихідні дані щодо конкретного дослідження (курс навчання, факультет і навчальний заклад, прізвище та ініціали автора, тема роботи);

  • характеристику рівня науково-теоретичної підготовки і готовності до виконання досліджень певного кваліфікаційного рівня;

  • висновки про досягнення поставленої мети і недоліки, про міру самостійності автора, щодо виконання роботи про сформованість навичок роботи з науковою літературою, навичок теоретичного і експериментального дослідження, про обґрунтованість і цінність отриманих результатів, можливість їх практичного застосування;

  • висновок про відповідність роботи вимогам, що висуваються до досліджень певного типу, та рекомендовану оцінку роботи (див. Додаток Н).

Виконана і оформлена робота, разом із відзивом наукового керівника та його підписом на титульному аркуші, подається на кафедру. На засіданні кафедри проводиться попередній захист роботи, робиться відповідний запис у протоколі. На підставі цих матеріалів (відзиву керівника і рішення засідання кафедри) завідувач кафедри вирішує питання про допуск роботи до захисту і робить про це відповідний запис на титульному аркуші роботи (див. Додаток П).

У окремих випадках (порушення термінів подання роботи і супровідних документів, негативний відгук наукового керівника, недотримання вимог щодо змісту і оформлення роботи) завідувач кафедри може відмовити у допуску роботи до захисту. За студентом зберігається право складати державний іспит з відповідного предмета. Витяг з протоколу засідання кафедри, на якій було відмовлено у допуску до захисту дипломної (магістерської) роботи, через декана факультету передається на затвердження ректору ВНЗ або проректору з навчальної роботи. Не допущена до захисту магістерська робота, може бути захищена (за умови усунення виявлених недоліків) не раніше як через рік з дня негативного рішення.

Робота, допущена кафедрою до захисту, направляється деканом факультету на рецензування. Рецензентами (на дипломну роботу – один, на магістерську – два) обирають кваліфікованих, обізнаних з цією проблемою фахівців з інших кафедр, наукових закладів, шкіл тощо.

Рецензія на дипломну (магістерську) роботу має бути написана не пізніше як за 5 днів до захисту. В ній мають знайти відображення такі положення (див. Додаток Л):

  • дисципліна або спеціальність, з якої написано роботу;

  • курс, факультет, назва навчального закладу, де виконано роботу;

  • прізвище та ініціали автора;

  • тема роботи, її актуальність, наукова новизна, конкретний науковий внесок автора у розв’язання обраної наукової проблеми;

  • досягнення поставленої мети, повнота і ґрунтовність викладу;

  • ефективність використаних методів та загальної методики дослідження;

  • можливість практичного використання результатів дослідження;

  • позитивне і негативне у роботі, її аргументована оцінка.

На відміну від дипломної роботи до магістерської роботи додається дві рецензії: «внутрішня», яку готує фахівець ВНЗ, і «зовнішня», зроблена провідним дослідником з іншого навчального закладу (організації), що займається близькою тематикою.

Дипломник (магістрант) має ознайомитись з відзивом наукового керівника та рецензією (-ями) до захисту, зреагувати на недоліки, зазначені в них, і, таким чином, завчасно підготуватись до майбутнього захисту. Зразки відзиву та рецензії див. Додаток Н.

Державна екзаменаційна комісія визначає час захисту і передає дипломну роботу в деканат, де з нею можуть ознайомитися всі, хто бажає.

Допоміжні матеріали до написання анотацій, рецензій, відзивів, критичного огляду літератури вказані в Додатку Р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]