Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk МОН ОНД new.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.56 Mб
Скачать

Додаток п Захист бакалаврської, дипломної (магістерської) роботи*

Перед захистом виконавці дипломної (магістерської) роботи зобов’язані ознайомитися з відгуком і рецензією (рецензіями), проаналізувати їх та підготувати відповіді на зауваження.

Захист дипломних та магістерських робіт проводиться у відповідності до нормативних положень про державну атестацію студента і магістранта.

Захист дипломних та магістерських робіт проводиться на засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) за присутності керівника і викладачів провідних кафедр, рецензентів. На захисті магістерської роботи можуть бути присутніми спеціально запрошені викладачі з інших кафедр за умови їхньої наукової компетенції у проблемах, положення з яких виносяться на захист.

Захист дипломних (магістерських) робіт може проводитися як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах, в закладах та організаціях, для яких тематика досліджень, що захищаються, становить науково-теоретичний чи практичний інтерес.

Тривалість захисту однієї дипломної роботи не повинна перевищувати 0,5 години, а магістерської – однієї години. Під час захисту студенти і магістранти у стислій формі викладають основні положення роботи, зазначають її актуальність та значимість, найхарактерніші результати дослідження, конкретні пропозиції. Загальний регламент виступу: для дипломників – до 10 хвилин, для магістрантів – до 20 хвилин.

Після виступу дипломника зачитуються основні положення відзиву керівника, оприлюднюються критичні зауваження з боку рецензента, ставляться питання присутніми на засіданні ДЕК. Виконавці дипломних робіт повинні дати вичерпні відповіді на запитання членів ДЕК та присутніх, на зауваження рецензента.

Після доповіді магістранта заслуховуються виступи керівника і рецензентів. Потім слово для відповіді надається магістранту. Після цього можуть ставитись питання іншими присутніми. Цілком ймовірно, що в ході захисту дипломної чи магістерської роботи, може виникнути наукова дискусія, під час якої в першу чергу з’ясовується вміння авторів відповідних досліджень відстоювати власну наукову позицію, добору необхідних доказів та ілюстрацій, рівень володіння матеріалом.

Основні моменти процедури захисту дипломних і магістерських робіт фіксуються у протоколі ДЕК. Остаточне оцінювання робіт відбувається при обговоренні на закритому засіданні ДЕК, а потім оголошується головою ДЕК на відкритому засіданні у присутності всіх осіб, які брали участь у обговоренні, усієї групи, дипломників (магістрантів).

Бакалаврські, дипломні та магістерські роботи (як і курсові роботи) оцінюються за 100 бальною шкалою.

Оцінка «відмінно» (90-100 балів) ставиться, якщо роботу виконано в повному обсязі без помилок, оформлено відповідно до чинних стандартів з оформлення таких робіт та подано у визначений термін; упродовж захисту студент продемонстрував добре володіння теоретичним матеріалом, чітко та аргументовано відповів на поставлені запитання, використовував комп’ютерну техніку для демонстрації основних положень для демонстрації основних положень та результатів своєї роботи

Оцінка «добре» ставиться, якщо роботу виконано в повному обсязі, подано у визначений термін, але в роботі є незначні помилки, що не впливають суттєво на кінцеві результати, або є незначні вади в оформленні роботи, деякі стилістичні та граматичні помилки; упродовж захисту студент продемонстрував добре володіння теоретичним матеріалом, відповів на поставлені запитання.

Оцінка «задовільно» ставиться, якщо роботу виконано в повному обсязі, подано у визначений термін, але в роботі є окремі помилки, що впливають на кінцеві результати, а також окремі вади в оформленні роботи, стилістичні та граматичні помилки; упродовж захисту студент продемонстрував володіння теоретичним матеріалом, але не дуже чітко та аргументовано відповів на поставлені запитання (або відповів не на всі поставлені запитання).

Оцінка «незадовільно» ставиться, якщо роботу виконано в неповному обсязі, з грубими помилками без дотримання установлених вимог щодо оформлення таких робіт. Така робота до захисту не допускається і повертається студентові на доопрацювання.

Отримання незадовільної оцінки зумовлює повторний захист дипломної (магістерської) роботи протягом наступних трьох років після закінчення ВНЗ або магістратури. Державна комісія встановлює, чи може студент (магістрант) подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов’язаний опрацювати нову тему, визначену відповідною кафедрою.

Студентам (магістрантам), які не захищали дипломну, (магістерську) роботу з поважної причини (документально підтвердженої), за рішенням ДЕК і відповідного дозволу ректора ВНЗ повторний захист дипломної (магістерської) роботи може відбутись у конкретно визначений термін.

За рекомендацією ДЕК основні положення дипломних (магістерських) робіт, які були високо оцінені, можуть публікуватися у наукових збірниках ВНЗ і у вчених записках.

Після захисту дипломна (магістерська) робота з письмовим відзивом наукового керівника і рецензією передаються у бібліотеку ВНЗ для зберігання.

Студенти (магістранти), які не захистили дипломної (магістерської) роботи, не мають права на отримання диплому спеціаліста чи магістра. Таким особам видається лише академічна довідка про проходження навчання у ВНЗ.

* Збірник законодавчих та нормативних актів про освіту. – Вип. І. – К.: ВІПОЛ, 1994. – С. 122-127.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]