Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
201.73 Кб
Скачать

Вартість земельних ділянок при наявності сервітуту

Встановлення сервітуту на користь земельної ділянки Д дало змогу поліпшити її корисність, чим збільшило її вартість щодо подібних земельних ділянок (Г і Е). У той же період часу земельна ділянка Б, що обтяжена сервітутом, втратила у вартості. У цьому випадку вартість самого сервітуту дорівнює 200 ум. од.:

2 000 ум. од. – 1 800 ум. од. = 200 ум. од.

2 000 ум. од. – 2 200 ум. од. = -200 ум. Од

У випадку, якщо за сервітут стягується плата, наприклад 10 ум. од. за рік, то його вартість може бути визначена шляхом капіталізації цього додаткового доходу (для земельної ділянки Б) чи капіталізацією втрат (для земельної ділянки Д) за типовою для району розміщення ділянок ставкою капіталізації:

10 ум. од. / 0,05 = 200 ум. од.

Таким чином, вартість сервітуту для земельних ділянки Б складе — 200 ум. од., а для земельної ділянки Д – +200 ум. од.

23Реверсійний дохід в орендаря, як виняток, може виникнути у випадку дострокового припинення оренди чи продажу права суборенди

24Є. І. Тарасевич [16] звертає увагу на те, що хоча, зазвичай, ризик інвестиції в право оренди вважається більшим за ризик в повне право власності, проте за умови гарантованої та стабільної платоспроможності суборендатора тут ризик може бути і меншим за ризик в повне право власності.

25Зауважимо, що цей приклад базується на припущенні незмінності орендної плати протягом усього терміну оренди, але слід розуміти, що умови перегляду орендної плати можуть суттєво вплинути на структуру грошових потоків, а значить і на вартість права користуванням.

Соседние файлы в папке Драпиковский