Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Тема 9. Планування та організація проведення перевірок

Планування контрольно-перевірочної роботи податкових органів. Поняття та структура плану – графіку проведення перевірок. Порядок відбору суб’єктів підприємницької діяльності для перевірки. Планування фонду робочого часу

Організація та основні етапи проведення невиїзних перевірок

Організація та етапи проведення комплексних документальних перевірок. Програма перевірки. Направлення на перевірку. Підготовка до проведення перевірки. Виконання контрольно-перевірочних дій. Оформлення результатів перевірки. Структура акту перевірки. Вимоги до складання акту перевірки. Процедура підписання акту перевірки. Оскарження дій податкових органів. Податковий компроміс.

Стандарти якості контрольно-перевірочної роботи

Тема 10. Контрольна робота податкових інспекцій в сфері справляння податків на споживання

Камеральна перевірка декларацій по ПДВ. Своєчасність подання декларації, наявність додатків та довідок. Перевірка податкових зобов’язань по ПДВ. Правильність відображення оподатковуваних операцій. Обґрунтованість операцій, що не є об’єктом оподаткування та звільнених від оподаткування. Коригування зобов’язань по ПДВ. Перевірка податкового кредиту. Коригування податкового кредиту. Достовірність чистої суми зобов’язань по ПДВ. Перевірка обґрунтованості бюджетного відшкодування. Результати розрахунків по ПДВ.

Документальна перевірка ПДВ. Достовірність обсягів відвантаженої продукції. Перевірка сум, що надійшли на рахунки підприємства і не знайшли відображення на рахунку «Реалізація». Повнота включення до об’єкту оподаткування операцій з передачі товарів безплатно, з частковою оплатою, в рахунок оплати праці працівників, для невиробничого споживання всередині підприємства, бартерного обміну інших операцій, що є об’єктами оподаткування. Правильність визначення бази оподаткування. Звичайна ціна. Порядок її розрахунку.

Документальна перевірка податкового кредиту. Документи, що дають право на податковий кредит. Розподіл ПДВ по придбаних товарах (роботах, послугах). Правильність відображення сум ПДВ по придбаних товарах, використаних на невиробничі цілі. Перевірка цільового використання імпортованих товарів для власних потреб. Обґрунтованість застосування пільг.

Камеральна перевірка розрахунків акцизного збору. Своєчасність подання розрахунку. Правильність обчислення суми акцизного збору. Достовірність результатів перерахунку акцизного збору. Обґрунтованість зменшення акцизного збору при експорті підакцизних товарів. Документальне підтвердження здійснення експортної операції.

Документальна перевірка акцизного збору. Достовірність об’єкту оподаткування. Правильність визначення оподатковуваного обороту. Обґрунтованість застосування пільг.

Тема 11. Контроль за правильністю нарахування та своєчасністю сплати в бюджет податку на прибуток

Камеральна перевірка декларацій по податку на прибуток. Своєчасність подання декларації. Узгодженість даних, наведених в декларації, з відповідними даними, відображеними в додатках. Логіка арифметичних підрахунків. Визначення суми податку на прибуток, що підлягає сплаті в бюджет.

Документальна перевірка бухгалтерської звітності з питань нарахування податку на прибуток. Повнота і правильність відображення в обліку результатів попередньої перевірки.

Дотримання положень по інвентаризації і правильність відображення в обліку її результатів. Випадки, в яких проводиться інвентаризація. Наявність документів для проведення інвентаризації, правильність їх оформлення. Вплив результатів інвентаризації на величину оподатковуваного прибутку. Правильність визначення розміру збитків від розкрадання цінностей.

Достовірність відображення в обліку валових доходів платника. Відстеження послідовності операцій з відвантаження та оплати товарів. Перевірка валових доходів за відсутності податкового обліку. Повнота включення в об’єкт оподаткування доходів від позареалізаційних операцій. Правильність визначення валового доходу від операцій з розрахунками в іноземній валюті. Повнота включення до валового доходу доходів від операцій з основними фондами.

Правильність відображення в обліку сум кредиторської заборгованості, за якими минув строк позовної давності. Своєчасність перерахування в бюджет простроченої кредиторської заборгованості підприємствами державної форми власності. Збільшення валового доходу на суми простроченої кредиторської заборгованості недержавними підприємствами. Включення простроченої дебіторської заборгованості до бази оподаткування для нарахування ПДВ.

Обґрунтованість зменшення валового доходу на суми безнадійної заборгованості.

Обґрунтованість валових витрат платника. Правильність обліку та списання матеріальних цінностей. Перевірка розрахунку приросту (убутку) вартості сировини, матеріалів, товарів. Достовірність витрат на оплату праці. Законність створення резервів майбутніх витрат. Обґрунтованість витрат на спецодяг, спецвзуття, спецхарчування; на науково-технічне забезпечення; на підготовку кадрів; на рекламу; представницьких витрат; на відрядження; на сплату орендних платежів; на утримання об’єктів соціально-культурної сфери; інших витрат.

Перевірка правильності нарахування та своєчасності сплати зборів у державні цільові фонди. Достовірність об’єкту нарахування зборів. Виплати, які не включаються в об’єкт оподаткування. Правильність застосування ставок

зборів. Встановлення термінів перерахування зборів у державні цільові фонди.

Контроль за повнотою нарахування збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства. Суб’єкти, що підлягають контролю. Своєчасність подання звіту про суму нарахування збору. Попередня перевірка звіту: наявність усіх реквізитів, правильність заповнення рядків та колонок. Арифметичні підрахунки. Документальна перевірка: достовірність об’єкту нарахування збору. Штрафні санкції.

Дотримання порядку обліку основних фондів та нарахування амортизації. Обґрунтованість об’єктів амортизації. Правильність застосування і норм амортизаційних відрахувань. Достовірність балансової вартості груп основних фондів. Обґрунтованість збільшення (зменшення) балансової вартості у зв’язку з придбанням, реконструкцією, ремонтом, продажем, ліквідацією основних фондів. Своєчасність припинення нарахування амортизації. Правильність списання залишкової вартості основних фондів на валові витрати.

Соседние файлы в папке Normative_discipline