Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тру.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
81.86 Кб
Скачать
  1. Культурно-історичні ресурси: Автономна республіка Крим.

АВТОНОМНА РЕСПУБЛІКА КРИМ є однією з найдавніших колисок сучасної цивілізації.

Південно-західна частина Кримського півострова - територія, підпорядкована Севастополю. З 1978 р. діє Національний заповідник «Херсонес Таврійський» розташований на місці стародавнього грецького міста.

Цікавою архітектурною спорудою є будинок панорами «Оборона Севастополя 1854-1855 рр.», розташований на Бастіонній горі в парковій зоні Історичного бульвару.

Форос - курортне селище, що входить ло «Великої Ялти». Вище сучасного селища виявлений середньовічний храм і залишки оборонної стіни. Саме тут існувала грецька колонія, а пізніше - у середні віки - генуезька фортеця Форі.

На околиці Фороса розташована дача «Тесселі». Поруч, на мисі Сарич - маяк у вигляді шахової тури.

На Байдарському перевалі споруджені Байдарські ворота у вигляді арки, що нагадує античний портик. Побудовані у 1848 р. на честь завершення будівництва дороги Севастополь-Ялта, Байдарські ворота можна назвати своєрідним пам'ятником будівельникам.

На схід від Форосу на території колишньої садиби XIX ст. Мелас розташований санаторій. Зберігся великий парк - один з найкращих парків Криму. В центрі парку - палац.

Сімеїз оточений горами: над ним панує вершина Ат-баш (Кінська голова), на західній околиці піднімається гора Кішка. Біля моря розташовані скелі Лебедине крило, Панеа і Діва. Між мисом Ай-Панда і Дівою розташований один з найкращих пляжів на Південному березі.

У приморській смузі Алупки, серед великого старовинного парку розташований Воронцовський палац.

Своєрідною візиткою Південного берегу Криму є дача «Ластівчине гніздо», що увінчує високу Аврори-ну скелю на мисі Ай-Тодор.

лівадійський парк.

В оточенні лісу на гірському уступі над селищем Массандрою розташований палац Олександра III. Массандра відомий центр виноробства, де створюються марочні десертні і міцні вина, багато з яких нагороджені золотими і срібними медалями на міжнародних конкурсах і виставках.

Ялта - найвідоміший кримський курорт.

Гурзуф - невелике містечко, В Гурзуфі вперше в Криму розпочався розвиток курортної справи. тут було споруджено 8 комфортабельних готелів і 10 дач.

Партеніт мав вигідне географічне положення: зручна бухта в родючій долині центральної частини півострова, що знаходилась між двома візантійськими фортецями VI ст. - Алустоном і Горзувітом.

Історія Алушти нараховує півтори -тисячі років. Вперше фортеця Алустон (немите, некупане — грецькою) згадується у VI ст.

Судацька фортеця оголошена Державним заповідником, з 1958 р. вона є філіалом заповідника «Софія Київська».

Складовою Судака є Новий Світ - одне з наймальовничих місць і в Криму.

  1. Культурно-історичні ресурси: Вінницка область.

Загальна кількість пам'яток історії, археології, містобудування і архітектури, монументального мистецтва ВІННИЦЬКОЇ області становить 2204.

Найцікавішими туристсько-екскурсійними об'єктами є залишки скельних храмів.

Скельний монастир - комплекс споруд ХІ-ХІХ ст., що складається з 3 печерних церков розташований над Дністром у с. Лядова.

У пейзажному парку селища Муровані Курилівці розташований палац 1805 р. Тут також збереглися залишки укріплень XVI ст. з підземними казематами.

Палац (1897-1917), що з 1921 р. використовується як будинок відпочинку, і парк розташовані у м. Немирів.

Найкращим зразком стилю класицизму в Україні називають старий палац (1757) у Тульчині. Майже всі мистецькі прикраси інтер'єру були за радянських часів зруйновані. З 1975 р. палац ремонтується. У Тульчині зберігся також малий палац (1782), Успенська церква (1789)., Домініканський костьол. Обидва палаци належали Потоцьким.

Миколаївський собор (1754, 1885), в якому розміщується краєзнавчий музей, церкви Параскеви (1775) і Георгіївська (грецька, 1809) збереглися у Могилеві-Подільському.

У м. Хмільник збереглася оборонна вежа (1534), що стояла на «Чорному шляху», яким татари йшли на Поділля.

Місто-фортецю Рів, що знаходився на Кучманському шляху, називали «Стіною Поділля». У 1537 р. король Сигізмунд подарував його своїй дружині Боні Сфорца родом з південного італійського міста Барі, яка перейменувала замок на Бар. Пізніше тут були зведені костел Миколая (1811), Покровський монастир, чимало купецьких садиб.