Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тру.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
81.86 Кб
Скачать
  1. Культурно-історичні ресурси: Луганська область.

В ЛУГАНСЬКІЙ області на державному обліку перебуває 9,5 тисяч нерухомих пам'яток, в тому числі — 341 пам'ятка архітектури. Найвизна¬чніші з них Успенська церква ( Осинове), Михайлівська церква (Щастя) та Деркулівський кінний завод.

Історія Луганська, який називали колискою південної металургії, розпочалась 14 листопада 1795 р. з указу про заснування ливарного заводу для забезпечення потреб Чорноморського флоту. Незабаром виникло селище під назвою «Луганський завод», яке у 1882 р. об'єдна-лось з селом Кам'яний Брід і поклало початок місту Луганськ.

Восени 1795 р. почала працювати перша шахта Донбасу «Петро-павлівська» (глибиною 18 сажнів або 38,4 м) в районі урочища Лисичий Байрак або Лисяча Балка. Згодом тут виникло місто Лисичанськ - най-давніше місто Донбасу.

До списку історичних міст входять Старобільськ, Слов'яносербськ, Кіровськ, Алчевськ, Краснодон.

  1. Культурно-історичні ресурси: Миколаївська область.

У МИКОЛАЇВСЬКИЙ області на державний облік взято 3,3 тисячі нерухомих пам'яток, в тому числі 143 пам'ятки архітектури.

В області діє історико-археологічний заповідник «Ольвія», засно-ваний у 1926 р. До його складу входить комплекс пам'яток - залиш¬ків античного міста-держави Ольвія (с. Парутине) та острів Березань із залишками найдавнішого в Північному Причорномор'ї'давньогрецького поселення. Руїни давньогрецького міста Ольвії стоять недалеко від того місця, де зливаються води Дніпра та Південного Бугу, на березі лиману, і відділені від степу двома глибокими балками. Засноване в середині VI ст. до н.е. вихідцями з Мілету, воно проіснувало близько тисячі років (до IV ст. до н.е.). Саме тут в Ольвії вперше на території сучасної України почали карбувати монету.

Першими спорудами на місці майбутнього міста Миколаїв були кузня і будинок запорожців біля паромної переправи через гирло Інгу¬лу, поселення рибалок і хутір купця Фабра.

У липні 1788 р. за наказом Г. Потьомкіна засновано суднобудівну верф. 27 серпня 1789 р. царським указом оголошено про будівництва міста, яке було названо на честь св. Миколая - покровителя моряків. Спорудження верфі і міста було доручено полковнику МЛ. Фалєєву. В серпн 179° Р- був спущений на воду первісток миколаївської верфі фре¬гат «Святий Миколай». Місто було головною суднобудівною базою Чорно-морського флоту. Серед суден, що були побудовані у Миколаєві, відомий броненосець «Князь Потемкін Таврический», спущений на воду 1900 р.

  1. Культурно-історичні ресурси: Одеська область.

На державному обліку в ОДЕСЬКІЙ області перебуває 7,4 тисяч нерухомих пам'яток, з яких 1440 — пам'ятки містобудування й архітектури. Найбільша кількість пам'яток зосереджені в Одесі.

Головним архітектурним ансамблем Одеси є Приморський бульвар, який створює парадний морський фасад міста.

У 1837-1842 рр. споруджено трапеці-єподібні в плані з урахуванням сприйняття у перспективі Приморські сходи.

Будинок Завадовського, побудований у 1833 р. як житловий будинок градоначальника графа Завадовського.

До складу ансамблю Приморського бульвару

також входять «Лондонський» готель, Присутствені місця, палац Шидловського, житлові будинки. В 90-х роках його було доповнено новим Морським портом та скульптурою Церетеллі.

Одним з найкрасивіших у світі театральних будинків є Театр опери та балету (1884-1887 рр.).

Місто прикрашає православна Миколаївська церква, збудована 1648 р. на громадські кошти.

Українською Венецією ще на початку XIX ст. називали поселення, що розташоване на лівому березі кілійського гирла. Його назва Вилкове. Вулиці містечка - це здебільшого протоки й канали, по яких місцеві жителі плавають в човнах. Через вулиці-канали перекинуті вигнуті дугою містки, уздовж вулиць-каналів тротуари на високих палях. Важливими осередками археологічної та історико-архітектурної спадщини є Болград, Рені, Овідіополь, Балта, Вел. Михайлівка