Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тру.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
81.86 Кб
Скачать
  1. Культурно-історичні ресурси: Запорізька область.

В ЗАПОРІЗЬКІЙ області на державному обліку перебуває 25 історико-архітектурних пам'яток.

Національний заповідник «Хортиця» (з 1993 р.) розташований на найбільшому острові на Дніпрі.

Сьогодні тут працює Музей історії запорізького козацтва, кінний етнографічний театр «Запорізькі козаки», функціонує готель, корчма «Козацьке подвір'я».

Історико-археологічний музей-заповідник «Кам'яна могила» розташований на території 15 га і являє собою унікальну пам'ятку стародавньої історії, культури і одночасно природи.

Серед цікавих пам'яток архітектури області «Замок в степу» у м. Василівці, неподалік від Запоріжжя. Назва містечка від імені керівника канцелярії князя Г. Потьомкіна - Василя Степановича Попова, власника цих земель. Палац не зберігся, уціліли лише три флігелі, оглядова вежа, стайня. Східний і Північний флігелі.

Приваблюють туристів Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Гуляйполе, Токмак, скіфські кургани, Гайманова могила (с. Балки).

  1. Культурно-історичні ресурси: Івано-Франківська область.

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ області зареєстровано 3477 пам'яток історії і культури. Архітектурна спадщина налічує 1359 пам'яток, з них 149 - загальнодержавного значення.

Поблизу с. Манява на вузькій терасі між схилом гори Вознесінки та урвистим берегом потоку Батерс (Скитець) розташований комплекс споруд монастиря - скиту, заснованого у 1611 р. Транспортом можна дістатися Манявського водоспаду, який є пам'яткою природи.

Національний заповідник «Давній Галич» створено у 1994 р. на базі комплексу пам'яток давньоукраїнської історії та культури. Він включає Галицьке городище Х-ХІІІ ст. в с. Крилос.

У м. Галич збереглася мурована церква Різдва Христового ХІІІ-ХІУ ст. і руїни замку ХІУ-ХУІІ ст. на високій горі, що домінує над містом.

Багату історико-культурну спадщину мають Коломия, Косів, Калуш, Тлумач, Снятин, Городенка, Надвірне тощо.

У долині Пруту на одному з її високих схилів у с. Ворохта у XVIII ст. збудували найменший з усіх гуцульських храмів.

У селищі Рожнятин частково зберігся замок Конєцпольських, який був значно пошкоджений у 1649-1650 рр. і відбудований згідно з опи¬сами у 1758 р. Нині у колишньому палаці, навкруги якого великий парк, розміщується районний відділ міліції.

У містечку Пнів збереглися величні руїни замку, збудованого у дру-гій половині XVI ст.

  1. Культурно-історичні ресурси: Київ.

КИІ"В - великий туристичний центр країни, де зосереджені пам'ятки історії та культури не тільки місцевого, а й світового значення. Загальна кількість пам'яток - 3850 (на території міста виявлено близько 1600 нерухомих пам'яток, а також 2250 пам'яток, розташованих на міських цвинтарях). Близько 500 з них входять до Державного реєстру національно-культурного надбання України. Тут є можливості для перспективного розвитку ділового, культурно-пізнавального, релігійного туризму.

Архітектурна спадщина Києва представлена 675 пам'ятками, з яких 390 - загальнодержавного значення. 2 комплекси - собор св. Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська лавра - занесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

На територій міста збереглися кам'яні пам'ятки давньоруського періоду, зокрема, Софійський собор, Золоті ворота, церква Спаса на Берестові, Успенський собор і надбрамна Троїцька церква Києво-Печерської Лаври, Михайлівський собор Видубицького монастиря, Кирилівська церква.