Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тру.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
81.86 Кб
Скачать
  1. Культурно-історичні ресурси: Донецька область.

На ДОНЕЧЧИНІ на державному обліку перебуває 4,2 тисячі неру-хомих пам'яток. Архітектурна спадщина Донецької області включає 76 пам'яток.

Артемівськ (до 1924 р. — Бахмут) - найстаріше поселення Донбасу. Перша писемна згадка - 1571 р. В середині XVII ст. тут знайшли багаті поклади солі. У серпні 1811 р. був затверджений герб Бахмута, на якому між чорним і зеленим полями був зображений хімічний знак солі.

У 1951 р. в місті почав працювати завод шампанських вин. Архітектурним символом міста є Свято-Миколаївський храм (1797р.).

Місто Святогірськ розташоване на півночі Донецької області, поблизу чудової пам'ятки природи Крейдяних гір, які ще називають Святими горами.

Унікальний в українській архітектурі за композицією і за стилістичною гармонізацією різночасових споруд ансамбль Святогірської Успенської лаври оголошено Державним історико-архітектурним заповідником (1980 р.).

У центральній частині м. Олександрівськ розташована заміська панська садиба (1772-1779 рр.), архітектурний комплекс до складу якого входять палац з двома флігелями обабіч, з'єднаними з ним колонними галереями, службовий корпус, будинок управителя, чотири флігеля та винний льох.

Серед археологічних пам'яток Донеччини заслуговують на увагу стоянка доби раннього палеоліту в Амвросіївці, Маріупольський могильник, скіфські кургани.

  1. Культурно-історичні ресурси: Житомирська область.

Територія ЖИТОМИРСЬКОЇ області, була заселена ще в епоху пізнього палеоліту. Серед зареєстрованих археологічних пам'яток городище другої половини І тисячоліття в Житомирі, давньоруське місто Волохів (1150) і залишки замку Любарта в Любарі.

В Житомирі збереглися архітектурні споруди: церква Пресвятої Богородиці, кафедральний костьол св. Софії (1737-1751, 1801), Будинок магістрату (XVIII ст.), Семінарський костьол (1838), Михайлівський собор, комплекс споруд поштової станції (XIX ст.). У 1866-1874 рр. був побудований Преображенський собор в стилі староруської архітектури ХІ-ХІІ ст. У спорудженні собору брали участь будівничі Ісакіївського собору (1818-1858) в Санкт-Петербурзі. Найдавнішою спорудою міста е Будинок колишньої колегії єзуїтського монастиря (1724). У XVIII ст. тут також діяли бернардинський чоловічій монастир і жіно¬чий монастир сестер-жалібниць ордену св. Вікентія.

Одним з найдавніших міст Центральної Європи є Овруч. В місті збереглася церква св. Василія.

У с. Тригір'я розташований Троїцький монастир XV ст., до комплексу якого входять Преображенська церква (1873) і келії (1782), а в м. Олевську - Миколаївська церква XV ст.

  1. Культурно-історичні ресурси: Закарпатська область.

На державному обліку в ЗАКАРПАТСЬКІЙ області перебуває 152 пам'ятки архітектури, а до списку історичних міст входить 19 населених пунктів. У передмісті Ужгорода - Горяни - розташований храм - ротонда, який датується ХІІ-ХІІІ ст.

Видатною воєнно-.Ірхітектурною пам'яткою є Мукачівський замок «Паланок», який увінчує сопку вулканічного походження, що підноситься на висоту близько 70 м над долиною р. Латориці. Цей грандіозний комплекс оборонних споруд склався протягом багатовікової історії Закарпаття.

Цікаву архітектуру спадщину мають Виноградів (Угочанський замок (X)), палац Перені (XIV), Ясіня (Струківська церква (XVI)), Тячів, Королево та багато закарпатських сіл (дерев'яна сакральна архітектура).

У місті Берегове у долині Тиси розташована пам'ятка архітектури XVII ст. Графське подвір'я та готичний костел (1418 р.).

У селищі Чинадієве в Мукачівському районі зберігся чудовий парк 1848 р., замок XIV-XVI ст. і палац 1890-1895 (тепер головний корпус санаторію «Карпати»).