Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен тру.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
81.86 Кб
Скачать
  1. Культурно-історичні ресурси: Київська область.

КИЇВЩИНА - політичне ядро України. Багато населених пунктів Київщини мають цікаву історію.Біла Церква. Попередником її було місто Юр'І'в, заснований Яросла¬вом Мудрим 1032 року. У 1050 р. було побудовано Георгіївську церкву. 1589 р. місту було надано Магдебурзьке право.Протягом ХУІІІ-ХІХ ст. були побудовані Зимо¬вий та Літній палаци, будинок дворянського зібрання, Торгові ряди (Гос¬тинний двір на 85 крамниць), ансамбль споруд поштової станції, костел Св. Іоанна Предтечі на Замковій горі (1789-1812), Преображенський собор (1833-1839), церква Св. Марії Магдалини (1843).До найстаріших міст Київської області належить Переяслав-Хмель-ницький (до 1943 - Переяслав), який вперше згадується у договорі Русі з Візантією 907 р. як одне з трьох найбільших міст-фортець Київської держави.У Переяславі-Хмельницькому діє Національний історико-етногра-фічний заповідник, до складу якого входять Музей народної архітектури та побуту і Музей Трипільської культури (в с. Халеп'я).

Фастів був офіційною резиденцією єпископів, де відкрили католицьку друкарню, побудували костел. Тут діяли єзуїтський колегіум (з 1612 р.) та монастир бернардинців (з 1638 р.). У місті збереглися Покровська церква (1779-1781) і Костел (1903-1911).Цікаву археологічну та архітектурну спадщину мають Баришівка, Богуслав, Яготин, Ржищів, Макарів, Володарка, Германівка та ін.

  1. Культурно-історичні ресурси: Львівська область.

ЛЬВІВСЬКА область є найбільшою в Україні за кількістю, різноманіттям та ступенем збереження архітектурної спадщини від київської доби до кінця XX ст. На державному обліку перебуває 3659 пам'яток архітектури.

В документах згадується велика кількість храмів на території стародавнього Львова, з яких до нашого часу дійшов лише один - Миколаївська церква, збудована між 1264 і 1340 рр.

Архітектурно-мистецький образ Львова - це поєднання стилів і традицій місцевої і західноєвропейської культури.

Забудова середньовічного центру Львова склалася у XVI-XVIII ст.

Серцем Львова є площа Ринок, яка виникла в XIV ст.

Чорна кам'яниця (№ 4) названа так в кінці XIX ст., коли головний фасад було пофарбовано чорним кольором. Будинок мав багато господарів, серед яких купець Ян Лоренцович, який у XVI ст. відкрив тут одну з перших аптек міста.

Палац Любомирських (№ 10), побудований у XVIII ст.

Неподалік від площі Ринок, на вулиці Руській розташований ансамбль, що складається з церкви Успіння Богородиці, каплиці Трьох святителів та вежі Корнякта.

Собор Вознесіння пресвятої Діви Марії.

Костел єзуїтів (1610-1630) є однією з найбільших культових споруд міста (довжина 41 м, висота 26 м). Фасад собору нагадує базиліку Іль-Джезу в Римі - головний храм ордену єзуїтів

один з кращих ренесансних будинків міста, прикрашений рельєфами: «Весна», «Літо», «Осінь», «Зима». На будинку «пір року» також є зображення знаків зодіаку.

На Святоюрській горі, що домінує над центром Львова, височить ансамбль собору св. Юрія-Змієборця.

Однією з найвеличніших барокових споруд міста є Домініканський костел (1745 р.).