Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
92.13 Кб
Скачать

4.2.4 Мотивація

Особистий інтерес дуже рідко буває могутнім двигуном у натовпі, тоді як в окремої людини він слід за місці. Хоча усі бажання натовпу бувають дуже пристраснішими, вони усе ж таки тривають недовго, і натовп як і мало здатна проявити наполегливу волю, як і розважливість.

4.2.5 Безвідповідальність

Вона породжує нерідко неймовірну жорстокість агресивної натовпу, подстрекаемой демагогами і провокаторами. Безвідповідальність дозволяє натовпі топтати слабких й поклонятися сильних.

4.3 Темпераментальная сфера

У темпераментальной сфері психологічні особливості натовпу виявляється у фізичної активності і диффузности.

4.3.1 Фізична активність

Прагнення негайно перетворити на дії внушённые ідеї – характерна ознака натовпу.

4.3.2 Диффузность

Возбудители, що діють на повинующуюся їм натовп дуже різні – цим пояснюється її надзвичайна мінливість. Над міцно усталеними віруваннями натовпу лежить поверхневий пласт думок, ідей думок, постійно новонароджуваних і зникаючих. Думка натовпу мінливо.

Відсутність чітких цілей, відсутність чи диффузность структури породжують найважливішу властивість натовпу – її легкі превращаемость вже з виду (чи підвиду) на другий. Такі перетворення часто відбуваються спонтанно. Знання їх типових закономірностей та правових механізмів дозволяє зумисне маніпулювати поведінка натовпу в авантюристичних цілях, або у цілях свідомого запобігання її особливо небезпечних дій.

4.4 Моральна сфера

У моральної сфері психологічні особливості натовпу найчастіше виявляються моральності і релігійності.

4.4.1 Моральність

Натовп може, інколи демонструвати дуже дорогу моральність, дуже піднесені прояви: самовідданість, відданість, безкорисливість, самопожертву, почуття справедливості тощо.

4.4.2 Релігійність

Усі переконання натовп мають риси сліпого підпорядкування, лютої нетерпимості, потреби у самої несамовитою пропаганді, що взагалі властиве релігійному почуттю.

Натовп потребує релігії, бо всі вірування подвоюються нею лише тому випадку, якщо вони рішення були запаковані в релігійну оболонку, не допускає заперечування. Верование натовпу майже мають релігійну форму.

Глава 5.

До основних рис натовпу

«Тільки перебувають у натовпі,

і розумієш, що таке безлюддя».

Дон-Аминандо

Вивчаючи роботи Гюстава Лебона («Психологія мас і народів», 1998 р. і «Толпотворение», 1999 р.) відзначимо деякі характеристики натовпу. Багато в чому можна знайти схожість із думками такого Австрійського психолога, як Зігмунд Фройд і Французького соціолога Габриеля Тарда, тож:

5.1 Імпульсивність

Натовп неспроможна стримувати свої потягу. Вони й такі сильні, що, що й неспроможна придушити, як ми вже казали, навіть інстинкт самозбереження. Натовпу властиво раптово переходити від кровожерливості до великодушності і навпаки, оскільки він занадто залежить від зміни «збудників» та потягу. Лебон зазначає, що ці властивості натовпу простежуються в «…істот, які належать до нижчим формам еволюції…». Керувати натовпом через її легковажності важко, ще важче, якщо частка влади перебуває в самої натовпу.

Проте є усе ж таки і природний регулятор бажань маси: повсякденні потреби, які б кілька стабілізують цей киплячий казан. Оскільки натовп неспроможна стримувати свої інстинкти, і чисельність індивідів породжують у них відчуття могутності, для натовпу відсутні ставлення до перепонах, про щось неможливий. Изолированный індивід (за винятку злочинця) сам він не піде грабувати магазин, навіть якщо відчує прагнення це. У натовпі ж, досить навіяти цю думку, щоб він реалізувалася порівняно швидко. Об'єктивні перешкоди наводять натовп в лють.

Ступінь імпульсивності натовпу залежить від раси. «Англосаксонская» натовп набагато поміркованішими за, ніж «латинська», наприклад; у вищій риси емоційного жіночого характеру виражаються у силі.