Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
92.13 Кб
Скачать

2.2 Освіта ядра натовпу

 

Виникнення натовпу нечасто виходить межі причинно-наслідкових зв'язків соціальних явищ, усвідомлення яких які завжди стихійно. Попри те що, що з істотних ознак натовпу є найчастіше випадковий склад їхнім виокремленням її людей, нерідко формування натовпу починається з нікого ядра, за який виступають організатори.

Початковий ядро натовпу можна скласти під впливом чітких міркувань і ставити собі цілком певні мети. Але потім ядро обростає лавиноподібно і стихійно. Натовп збільшується, вбираючи у собі людей, які, начебто, нічого спільного друг з одним доти або не мали. Спонтанно натовп утворюється внаслідок будь-якого події, яке привертає мою увагу покупців, безліч породжує у яких інтерес (точніше у на самому початку – цікавість). Будучи схвильованим цією подією, індивід, присоединившийся до присутнім, готовий втратити певну частину свого звичайного самовладання й одержати збудливу інформацію з об'єкта інтересу. Починається циркулярна реакція, що спонукає присутніх виявляти схожі емоції, і задовольнити нові емоційні потреби через психічне взаємодія.

Циркулярная реакція становить перший етап формування та функціонування натовпу.

2.3 Процес кружляння

Другий етап починається з «процесу кружляння», під час якого почуття ще більше загострюються, і виникає готовність реагувати на інформацію, яка від присутніх. Внутрішнє крутіння з урахуванням продовжує циркулярній реакції наростає. Нарастает і порушення. Люди виявляються схильними як до спільним, до негайним діям.

2.4 Поява нового загального об'єкта уваги

Процес кружляння підготовляє собою третій, етап формування натовпу. Цей етап – поява нового загального об'єкта уваги, у якому фокусуються імпульси, відчуття провини та уяву людей. Якщо спочатку загальний об'єкт інтересу становила які б збуджували подія, що зібрало навколо себе людей, то, на цьому етапі новим об'єктом уваги стає образ, який утворюється процесі кружляння у розмовах учасника натовпу. Цей образ – результат «творчості» самих учасників. Виникнення такого уявного об'єкта стає чинником, сплачивающим натовп у єдине ціле.

2.5 Активація індивідів у єдине ціле

Останній етап у формуванні натовпу становить активізація індивідів додатковим стимулюванням порушення, відповідного уявлюваному об'єкту. Найчастіше таке стимулювання відбувається як наслідок керівництва лідера. Воно пробуджує натовп розпочати конкретним, часто агресивним діям. Серед натовпу зазвичай виділяються організатори, що й развёртывают активність діяльності і поступово направляють поведінка цього натовпу. Це може бути політично і психічно незрілі і экстримистски налаштовані особистості.

Ядро натовпу, чи організатори – суб'єкти, завдання яких полягає сформулювати натовп і використовувати її руйнівну енергію в поставлену мету.

Учасники натовпу, здебільшого є призвідниками, але опиняються у сферу впливу юрби юнаків і активну участь у її діях. Особливу небезпеку становлять агресивні особистості, які прилягають до натовпі виключно через що з'явилася можливості дати розрядку своїм невротичним, нерідко садистським нахилам.

У четвер учасників натовпу потрапляють, і сумлінно помиляються. Ці суб'єкти приєднуються до натовпі через помилкового сприйняття обстановки, вони спонукувані, наприклад, брехливо зрозумілим принципом справедливості.

До натовпі прилягають звичайні обивателі. Не виявляють великий активності. Їх приваблює ексцес як хвилюючого видовища, яке різноманітить їх нудне, нудне існування.

У натовпі знаходять собі місце повышенно піддаються впливу люди, які піддаються загальному заражающему настрою. Вони без опору віддаються до влади стихійних явищ.

Учасниками натовпу виявляються і цікаві, стежать із боку. Не втручається у перебіг подій, проте їх присутність збільшує масовість та підсилюють вплив стихії натовпу на поведінка її учасників.