Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
92.13 Кб
Скачать

4.2 Эмоционально-волевая сфера

Для емоційно-вольовий сфери натовпу характерні як і численні психологічні особливості.

4.2.1 Емоційність

У натовпі має місце таке соціально-психологічне явища, як емоційний резонанс. Люди, що у ексцес непросто сусідять друг з одним. Вони «заражають» навколишніх лісів і самі «заражаються» від нього. Термін «резонанс» до такого явища застосовується адже відбувається емоційний вибух, ніяк не контрольований свідомістю. Наступлению емоційного вибуху сприяють певні психологічні умови поведінки особистості натовпі.

4.2.2 Висока чуттєвість

Почуття і ідеї окремих осіб, їхнім виокремленням ціле, що називається натовпом, приймають один і той ж напрям. Народжується колективна душа, має, щоправда, тимчасовість. Натовпу знайомі лише і крайні почуття.

Різні імпульси, якими підкоряється натовп, може бути, дивлячись для розслідування обставин (саме характером порушень), великодушними чи злими, героїчно чи страхополошними, але завжди настільки сильні, що жоден власний інтерес, почуття самозбереження, неспроможна їх придушити.

У натовпі перебільшення почуття обумовлюється тим, що саме ця почуття, розповсюджуючись нас дуже швидко з допомогою навіювання і «зараження», вони викликають загальне схвалення, що й сприяє значною мірою зростанню його сили.

Сила почуттів натовпу ще більше збільшується через брак відповідальності. Впевненість в безкарності (що чисельніше натовп, тим більше це почуття), і знепритомніла значного (хоч і тимчасового) могутності дають можливість скопищам людей виявляти такі відчуття провини та здійснювати такі дії, які просто немислимі і неможливі для окремої людини.

Хоч би якими були відчуття натовпу, хорошими чи дурними, характерною їх рисою є однобічність. Односторонность і перебільшення почуттів натовпу ведуть до того що, що вона відає ані вагань, ні коливань.

У своїй вічну боротьбу проти розуму почуття ніколи було здолане.

4.2.3 Екстремізм

Сили натовпу спрямовані тільки руйнація. Інстинкти руйнівною лютості дрімають у душі майже кожного індивіда. Поддаваться цим інстинктам небезпечний ізольованого індивіда, але перебувають у безвідповідальної натовпі, де йому забезпечена безкарність, може вільно іти за велінням своїх інстинктів. У натовпі найменше сперечання чи прекословие із боку будь-якого оратора негайно викликає запеклі крики і бурхливі лайка. Нормальне стан натовпу, наткнувшейся на перешкода – це лють. Натовп будь-коли дорожить своїм життям під час обурення.

Особливість натовпу у тому, що натовп створюється головним чином базі протиставлення даної спільності об'єкту невдоволення. Толпу робить спільністю нерідко саме те, що «проти них». Це звісно не сліпа ненависть до всього, із чим люди не индифицируют. Проте, у натовпі протиставлення «ми» і «вони» сягає соціально значимої, нерідко дуже небезпечною величини.

У натовпу відсутня критичне ставлення й присутній «нарцисизм» - «ми» бездоганні, в усьому винні «вони». «Вони» відливаються в образ ворога. Натовп вважається тільки з силою, і доброта її мало зворушує, для натовпу доброта – одне з форм слабкості.