Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
92.13 Кб
Скачать

4.1 Когнитивная сфера

У когнітивної сфері натовп висловлює різноманітні дива своєї психології.

4.1.1 Нездатність усвідомлення

Важливими психологічними характеристиками натовпу є її несвідомість, инстинктивность і імпульсивність. Навіть якщо одна людина досить слабко піддається посиланням розуму, тому більшу частину вчинків у житті робить завдяки емоційним, часом зовсім сліпим імпульсам, то людська натовп живе виключно почуттями, логіка осоружна їй. Вступає на дію некерований стадний інстинкт, особливо коли екстремальна, коли немає лідера й хто б вигукує стримуючі слова команд. Разнородное у кожному з індивідів – частинки натовпу – потопає в одноманітному, і беруть гору несвідомі якості. Загальні риси характеру, керовані несвідомим, з'єднуються разом у натовпі. Изолированный індивід може придушувати несвідомі рефлекси, тоді як натовп цієї здібності немає.

4.1.2 Особливості уяви

У натовпу сильно розвинена спроможність до уяві. Натовп дуже сприйнятлива до вражень. Образи, вражаючі натовпу, буває простим і зрозумілим. Викликані про себе натовпу будь-ким образи, уявлення про якомусь подію чи разі зі своєї жвавості майже рівні реальним образам. Не факти власними силами вражають топи, бо, як вони видаються її.

Ще один дуже важливий ефект натовпу – колективні галюцинації. У уяві людей, присутніх у натовпі, події перетерплюють спотворення.

4.1.3 Особливості мислення

Натовп мислить образами, і спричинений у її уяві образ, своєю чергою викликає інші, які мають ніякої логічного в зв'язку зі першим. Натовп не відокремлює суб'єктивного від об'єктивного. На її думку реальними образи, викликані у її розум і найчастіше мають тільки дуже отдалённую зв'язку з піднаглядним нею фактом. Натовп, здатна мислити лише образами, сприйнятлива лише у образам.

Натовп розмірковує і обмірковує. Вона випиває чи відкидає ідеї повністю. Вона не переносить ні суперечок, ні протиріч. Розмірковування натовпу грунтуються на асоціаціях, але де вони пов'язані собою лише здавалося б аналогією і послідовністю. Натовп здатна сприймати лише ідеї, які спрощені вкрай. Суждения натовпу завжди нав'язані їй і не бувають результатом всебічного осуду.

Натовп будь-коли йти до правді. Вона відвертається від очевидності, яка подобається її, й поклонятися оманам і ілюзіям, якщо вони не спокушають її.

Для натовпу яка може ні з роздумів, ні з міркуванню, немає нічого неймовірного, проте невероятное-то й уражає всього сильніше.

У натовпі немає навмисності. Вона може послідовно пройти пройти все гаму суперечливих почуттів, але завжди буде під впливом порушень. Натовп постійно потрапляє під агресивний вплив ілюзій. Деякі важливі особливості мислення натовпу слід виділити особливо.

1. Категоричність.

Не відчуваючи жодних сумнівів те, що є істина і є оману, натовп висловлює ті ж самі авторитетність у своїх судженнях, як і нетерпимість.

2. Консерватизм.

Перебуваючи основі своїй надзвичайно консервативна, натовп живить глибоке відраза всім нововведень й випробовує безмежну благоговіння перед традиціями.

3. Сугестивність.

Фрейд висунув дуже продуктивну ідею для описи феномена натовпу. Він розглядав натовп як людську масу, котра під гіпнозом. Найнебезпечніше і найсуттєвіше в психології натовпу – це її сприйнятливість до навіюванню.

Будь-яке думка, ідею чи вірування, внушённые натовпі, вона бере чи відкидає повністю, і належить до них або як до абсолютним істинам, або як до абсолютним оманам.

В усіх випадках джерелом навіювання у натовпі виступає ілюзія, рождённая в однієї якогось індивіда завдяки більш-менш неясним спогадам. Викликаний уявлення стає ядром для подальшої кристалізації, заполняющей всю область розуму і паралізуючої всякі критичні здібності.

Натовпу дуже просто навіяти, наприклад почуття обожнювання, що змушує її знаходити щастя в фанатизмі, підпорядкуванні і готовність жертвувати собою для свого ідола.

Хоч би як була нейтральна натовп, вона усе ж перебуває у стані вичікувального уваги, яке полегшує всяке навіювання. Народження легенд, легко поширених у натовпі, обумовлюється її легковір'ям. Однакове напрям почуттів визначається навіюванням. Як і всіх істот, які перебувають під впливом навіювання, ідея, овладевшая розумом, прагне висловитися діє. Неможливого для натовпу немає.

4. Заражаемость.

Психологічний зараження сприяє освіті у натовпі особливостей яких і визначає їх напрям. Людина схильний до наслідуванню. Думки і вірування поширюються у натовпі шляхом «зараження».