Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дифуравнения / дифуравнения-1 / методические указания.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.75 Mб
Скачать
  1. Системи диференціальних рівнянь

Означення. Нормальною системою диференціальних рівнянь називається система виду

(3.1)

Означення. Рішенням системи (3.1) називається сукупність функцій, які задовольняють всім рівнянням системи.

Означення. Загальним рішенням системи (3.1) називається сукупність рішень, які залежать віддовільних констант

Означення. Частинним рішенням системи (3.1) називається рішення, яке задовольняє початковим умовам , де.

Розглянемо систему двох лінійних диференціальних рівнянь з двома невідомими функціями

, (3.2)

де . Застосуємо для розв’язання системи (3.2)метод виключення, який зводить розв’язання системи до розв’язання лінійного однорідного рівняння ІІ порядку з постійними коефіцієнтами.

Диференціюємо перше рівняння по :

. (3.3)

З першого рівняння дістаємо: , тоді з другого рівняння отримаємо: . Підставимо вираз для в (3): , або. Отже, ми прийшли до лінійного однорідного рівнянняабо

. (3.4)

З рівняння (3.4) знайдемо функцію , після чого знайдемо.

Рівняння (3.4) може бути записане у вигляді .

Приклад 1. Розв’яжіть систему лінійних диференціальних рівнянь:

Розвязання. Запишемо рівняння (3.4) для заданої системи рівнянь: ,,,,. З першого рівняння дістанемоі обчислимо. Обчислимо:.

Відповідь: ,.

Приклад 2. Розв’яжіть задачу Коші: , якщо

Розвязання. ,,,,.

, де ;.

Отже, ,.

Враховуючи початкові умови, отримаємо:, звідки знаходимо:. Остаточно,,.

Відповідь: ,.

Загальні рекомендації щодо самостійного вивчення курсу дисципліни

Однією з форм навчання студента є самостійна робота з навчальним матеріалом, яка складається з таких елементів: вивчення матеріалу за підручниками та посібниками, самоперевірка, виконання домашньої контрольної роботи.

Робота з підручниками та навчльними посібниками

  • Вивчаючи матеріал за підручником, до вивчення наступного питання слід переходити лише після повного зрозуміння і засвоєння попереднього.

  • Особливу увагу слід зосереджувати на визначенні основних понять. При розгляді методів розв’язання того чи іншого виду рівняннь бажано складати схему – алгоритм методу. Ретельно розбирайте приклади розв’язання різних видів рівнянь.

  • При вивченні матеріалу за підручником зручно вести конспект, в який рекомендується заносити головне: означення, алгоритми тощо. На полях конспекту бажано помічати питання, з яких варто отримати консультацію викладача.

  • Письмове оформлення самостійної роботи студента має виключно важливе значення. Записи в конспекті треба вести чітко, охайно і розташовувати їх в логічній послідовності. Добре зовнішнє оформлення конспекту не лише привчить студента до необхідного в роботі порядку, але дозволить йому уникнути численних помилок, які трапляються через недбалі безладні записи.

  • Головне рекомендується виділяти (підкреслювати, брати в рамки), щоб при читанні конспекту його можна було б швидше знайти і запам’ятати.

Консультації

  • Якщо в процесі роботи над вивченням теоретичного матеріалу або при розв’язанні завдань в студента виникли питання, вирішити які самостійно не вдається, він має можливість звернутися до викладача з метою отримання усної або письмової консультації.

  • Студент має заздалегідь сформулювати питання так, щоб було зрозуміло, в чому саме полягає проблема. Якщо він не розібрався в теоретичному матеріалі, то бажано вказати назву посібника й сторінку, де розглянуто це питання, і в чому саме є ускладнення.

  • За консультацією треба звертатися також в разі, якщо виникли сумніви в правильності відповідей на питання для самоперевірки.

Соседние файлы в папке дифуравнения-1