Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до викон. курс. пр. .doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
610.3 Кб
Скачать

§ 1.2. Оформлення курсового проекту

Курсовий проект має бути виконаний відповідно до стандартів на виконання документів з використанням друкуючих та графічних пристроїв ПЕОМ.

Робота оформляється на одній стороні аркуша паперу формату А4 через1,5 інтервали із розрахунку не більше 40 рядків на сторінці . Розміри поля: верхнє,нижнє та ліве – 20 мм, праве – 10 мм.

Увесь текст поділяють на розділи. Кожний розділ слід починати з нової сторінки. Розділи в межах всього курсового проекту, а також підрозділи і пункти мають порядкові номери, позначені арабськими цифрами. Вступ і висновок не нумеруються.

Заголовки розділів пишуть великими літерами посередині тексту. За­головки підрозділів пишуть з абзацу малими літерами (крім першої великої). У заголовку не припускаються переноси слів. Пробіли над заголовками і під ними – 2 міжрядкові інтервали. Крапку наприкінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою. Заголовок підкреслювати не можна.

У курсовому проекті необхідно витримати єдині позначеній і розмірності для використовуваних параметрів, змінних і характеристик. Припускаються скорочення слів, термінів, позначень, тільки узвичаєних Держстандартом.

Рисунки в пояснювальній записці мають підпис "Рисунок", далі йде номер рисунка, що складається з номера розділу та порядкового номера рисунка, потім назва рисунка. Наприклад, "Рисунок 2.1 Сітка Петрі системи управління рухом на ділянці дороги." Підпис розміщують внизу рисунка.

Таблиці служать для оформлення цифрового матеріалу. Зліва таблиці угорі пишуть слово "Таблиця" з великої літери та її номер, що складається з номера розділу та порядкового номера таблиці. Назву таблиці розміщують у цьому ж рядку біля номера таблиці через тире. Графу «№ п.п.» в таблицю включати не потрібно.

Таблиці і рисунки розміщують у тексті після першого посилання на них. Якщо це необхідно, таблиця або рисунок розташовуються у тексті з поворотом за годинниковою стрілкою. При посиланні у тексті на таблицю або рисунок указують тільки їх номер (без назви).

Формули (якщо їх більш однієї) нумерують арабськими цифрами в межах розділу Номер формули складаються з номера розділу і порядкового номера формули в розділі розділених крапкою. Номер ставиться з правого боку сторінки на рівні нижнього рядка формули в круглих дужках, наприклад: (3 1) – перша формула третього розділу При посиланні на формулу в тексті вкачують порядковий помер формули в круглих дужках. наприклад: "... формулі (3.1)".

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів слід наводити безпосередньо під формулою після слова "де" без двокрапки після нього в цій же послідовності, у якій вони наведені у формулі

Рівняння і формули слід відділяти від тексту вільними рядками. Якщо рівняння не поміщається в один рядок, воно має бути перенесене після знаків "=" або "+","-","(", ":".

При написанні формули і виборі довідкових даних необхідно робити постання на літературне джерело, із якого вони запозичені.

При посиланні в тексті на використовувану літературу вказують порядковий номер, виділений двома квадратними дужками за списком джерел, наприклад [2]. Літературу слід розташовувати в списку в порядку появи посилань у тексті.

Бібліографічний опис оформлюється згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 “Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання ”.

Опис складається з елементів, які поділяються на обов’язкові та факультативні. У бібліографічному описі можуть бути тільки обов’язкові чи обов’язкові та факультативні елементи. Обов’язкові елементи містять бібліографічні відомості, які забезпечують ідентифікацію документа. Їх наводять у будь-якому описі. Проміжки між знаками та елементами опису є обов’язковими і використовуються для розрізнення знаків граматичної і приписаної пунктуації.

Приклади:

Приклад посилання на книгу:

Один автор

1. Вусленко Н. П. Моделированиесложных систем./Н. П.Вусленко - М.: Наука, 1978. - 400 с.

Два автори

Советов Б.Я. Моделювання систем: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] /Б.Я.Советов, С.Л. Яковлев. - М . Высшая школа, 1985. - 271 с.

Три автори

1. Томашевський В. М. Вирішення практичних завдань методами комп'ютерного моделювання./Томашевський В. М., Жданова О. Г., Жолдаков О.О. - К.: Корнійчук, 2001. - 267 с.

Багатотомний документ

Межгосударственныестандарты : каталог в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Рубцова Е. Ю. ; ред. Иванов В. Л.]. — Львов : НТЦ "Леонорм-Стандарт", 2005— .— (Серия "Нормативная база предприятия"). Т. 1. — 2005. — 277 с.

3. Матеріали конференцій

1. Економіка, менеджмент, освіта в системіреформуванняагропромислового комплексу :матеріалиВсеукр. конф. Молодихучених-аграрників ["Молодь України і аграрна реформа"], (Харків, 11—13 жовт. 2010 р.) / М-во аграр. політики, Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва. — Х. :Харк. держ. аграр. ун-т ім. В. В. Докучаєва, 2010. — 167 с.

1. Кібернетика в сучаснихекономічнихпроцесах : зб. Текстіввиступів на республік. міжвуз. наук.-практ. конф. / ДержкомстатУкраїни, Ін-т статистики, обліку та аудиту. — К. : ІСОА, 2002. — 147 с.

4. Електронні ресурси

1. Богомольний Б. Р. Медицина екстремальних ситуацій [Електронний ресурс] ] : навч. посіб. для студ. мед. вузів III—IV рівнів акредитації / Б. Р. Богомольний, В. В. Кононенко, П. М. Чуєв. — 80 Min / 700 MB. — Одеса : Одес. мед. ун-т, 2003. — (Бібліотека студента-медика) — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) ; 12 см. — Систем. вимоги: Pentium ; 32 Mb RAM ; Windows 95, 98, 2000, XP ; MS Word 97-2000.— Назва з контейнера.

2. Розподіл населення найбільш численних національностей за статтю та віком, шлюбним станом, мовними ознаками та рівнем освіти [Електронний ресурс] : за даними Всеукр. перепису населення 2001 р. / Держ. ком. статистики України ; ред. О. Г. Осауленко. — К. : CD-вид-во "Інфодиск", 2004. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM) : кольор. ; 12 см. — (Всеукр. перепис населення, 2001). — Систем. вимоги: Pentium-266 ; 32 Mb RAM ; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. — Назва з титул. екрану.

3. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. „Крим-2003”) [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник — 2003. — № 4. — С. 43. — Режим доступу до журн. :http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

Додатки оформлюють як продовження курсового проекту на наступних сторінках або у вигляді окремої частини, розташовуючи їх у порядку появи посилань у тексті. Кожний додаток слід починати з нової сторінки з вказівкою в правому верхньому куті слова "Додаток А", "Додаток Б" і т.д., написаного великими літерами, далі йде тематичний заголовок.

Курсовий проект має бути підшитий і розміщений в папку.