Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до викон. курс. пр. .doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
610.3 Кб
Скачать

§ 2.2. Основні етапи імітаційного моделювання при виконанні курсового проекту.

Етапи виконання курсовогопроекту ті самі, що і при моделюванні складних систем у ході їх дослідження і проектування [1,2].

Суть імітаційного моделювання системи полягає в тому, що функціонування системи відтворюється за допомогою алгоритму на ЕОМ, який описує зміну станів елементів системи в процесі її функціонування і взаємодії з зовнішнім середовищем. Таким чином, моделлю системи є програма на ЕОМ. що відображає поведінку системи з тією ретельністю і докладністю, що визначається заданою метою моделювання. Проведення експериментів із моделлю системи дозволяє одержати статистично значущі результати моделювання, зручні для аналізу й інтерпретації.

Основними етапами моделювання систем є:

- побудова концептуальної моделі системи та її формалізації;

- алгоритмізація моделі системи та її машинна реалізація:

- одержання й інтерпретація результатів моделювання системи.

На першому етапі побудови концептуальної моделі та її формалізації проводиться дослідження об'єкта, що моделюється, з метою виявлення основних складових процесу його функціонування, визначаються необхідні допущення і утворюється узагальнена схема моделі, яка на другому етапі моделювання перетворюється в машинну модель шляхом послідовної алгоритмізації і програмування моделі . Останній, третій, етап моделювання зводиться до проведення експериментів на ЕОМ, одержання й інтерпретації результатів моделювання системи

§2.3. Строки контролю й подання курсового проекту до захисту

Відповідно до розглянутих в § 2.2 етапів моделювання систем викладач перевіряє хід виконання курсового проекту студентами, що дозволяє забезпечити рівномірне завантаження їх у ході курсового проектування і можливість його втручання у випадку появи помилок. Рекомендується робити перевірки, орієнтуючись на такі етапи виконання курсового проекту.

Підготовчий етап (1-3-й тижні). Студент повинен зрозуміти поставлену задачу моделювання процесу функціонування конкретної системи, ознайомитися з відповідними розділами підручника [1,2,3] і рекомендованою літературою і підготувати огляд. Слід ясно уявити цілі розв'язуваної задачі моделювання й уважно проаналізувати вимоги, що ставляться до розробки концептуальної моделі. Основна увага на цьому етапі має приділятися питанням пошуку підходів до опису процесу функціонування системи. можливостей використання відомих засобів формалізації систем. Метою перевірки є оцінка ступеня теоретичної і практичної підготовленості студентів, правильності розуміння ними поставленої задачі моделювання системи, рівня вивчення науково-технічної літератури.

Проектний етап (4-8-й тижні). На цьому етапі студент має розглянути різноманітні способи розв'язання поставленої задачі моделювання системи, запропонувати критерій оцінки ефективності отриманих результатів моделювання й оцінити з його допомогою різноманітні варіанти. Необхідно звертати особливу увагу на можливість оцінки економічної ефективності прийнятих рішень. На цьому етані розробляється алгоритмічне і програмне забезпечення моделювання.

Реалізаційний етап (9-12-й тижні). На початку цього етапу студент повинен вибрати найбільш раціональне рішення по машинній реалізації моделі системи і скласти графік подальшої роботи, під час якої необхідно провести планування машинного експерименту, виконати остаточне налагодження програмного забезпечення, одержати результати моделювання і проаналізувати їх. Варто звернути увагу на повноту, правильність і акуратність ведення документації в ході виконання курсовогопроекту, на вибір методики машинного експерименту з моделлю системи, на повноту перевірки правильності імітаційної моделі. Метою перевірки є контроль правильності розробленого програмного забезпечення моделювання й оцінка коректності отриманих результатів моделювання системи з використанням відповідних статистичних методів.

Оформлювальний етап (13-й тиждень) Студент зобов'язаний оформити основну частину і графічний матеріал згідно з вимогами до оформлення технічної документації.

Заключний етап (14-й тиждень). На цьому етапі відбуваються захист курсовогопроекту. Студент має подати керівнику остаточно оформлений курсовий проект.