Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до викон. курс. пр. .doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Розділ 2 організація виконанання курсового проекту § 2.1. Вказівки і правила до виконання курсового проекту

Для виконання курсового проекту кожному студенту видається завдання що містить текстовий опис об’єкта моделювання і числові дані про зміни; та параметри об’єкта моделювання, а також про вплив зовнішнього середовища, характеристики процесу функціонувати об’єкта, що необхідно оцінити в процесі моделювання.

Студент, закінчуючи черговий етап роботи (відповідно до графіка виконання). подає готовий матеріал (описи, схеми алгоритмів і програм, машинні роздруківки тощо) для перевірки правильності отриманих проміжних результатів і напрямкуходу подальших робіт ізмоделювання процесу функціонування конкретної системи.

У ході виконання студент повинен виконати формалізацію опису об’єкта моделювання в термінах відомих математичних схем, розробити алгоритм імітації роботи моделі, одержати статистичні оцінки заданих характеристик моделі, побудувати і провести машинний експеримент із заданою метою.

Після ряду прогонів отриманої моделі на ЕОМ і одержання результатів машинного експерименту з необхідною точністю необхідно провести їхню інтерпретацію й аналіз у термінах об'єкта моделювання.

Текстовий опис об'єкта моделювання з числовими даними, наведеними в завданні, слід розглядати як концептуальну модель, одержувану в результаті деяких допущень і спрощень реального об'єкта і постановки мети моделювання. Концептуальну модель варто перевірити на несуперечність і повноту опису, для чого треба переконатися, що завдання містить усю необхідну якісну і кількісну інформацію про об'єкт. Далі модель перевіряють на відсутність описів, ситуацій та співвідношень, які не можуть бути реалізовані або формалізовані. Потім необхідно провести (відповідно до завдання) якісну і кількісну оцінки характеристик процесу функціонування системи. Сюди мають входити режим роботи системи (завантаження елементів системи), необхідний час моделювання для одержання потрібної статистики, визначення граничних значень для статистичних оцінок (гістограм. таблиць) і т.д.

Для формалізації процесів функціонування об'єктів моделювання в курсовому проекті використовуються такі відомі математичні схеми, як мережі масового обслуговування, сітки Петрі, логіко-динамічні моделі тощо

Спочатку необхідно формалізувати об'єкт моделювання у вигляді структурного представлення з використанням стандартних позначень Така схема дає наочне уявлення про структуру системи, що моделюється. Складїї елементів, зв’язки між ними, вплив зовнішнього середовища.

Наступним етапом є алгоритмізація процесу функціонування об’єкта моделювання, поданого у вигляді типової математичної схеми. При програмній реалізації моделі рекомендуються вибирати об’єктно-орієнтовані мови програмування як найбільш зручні при побудові універсальних програм Можливо також використання універсальних мов програмування або таких спеціальних засобів моделювання систем, як мови імітаційного моделювання

Результат курсового проекту – технічна документація у вигляді розробленого алгоритмічного і програмного забезпечення моделювання системи, результати машинного експерименту з моделлю системи, включаючи висновки і рекомендації по їхньому використанню при дослідженні і розробці реальної системи, пояснювальна записка, що містить документацію по алгоритмах і програмах моделювання.