Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до викон. курс. пр. .doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
610.3 Кб
Скачать

§ 3.3. Одержання й інтерпретація результатів моделювання

На третьому етапі створена і налагоджена програма використовується для проведення робочих розрахунків. Результати цих розрахунків дозволяють провести аналіз і сформулювати висновки про характеристики процесу функціонування системи, що моделюється. При реалізації моделюючих алгоритмів на ЕОМ виробляється інформація про вихідні характеристики моделі, яка є основою для проведення імітаційного експерименту.

Планування машинного експерименту є моделлю системи.Передвиконанням робочих розрахунків на ЕОМ має бути створений план проведення експерименту з моделлю системи з указівкою комбінацій змінних і параметрів, для яких проводитьсямоделювання. Стратегічне і тактичне планування машинних експериментів має на меті дати можливість одержати максимальний обсяг необхідної інформації про об'єкт моделювання при мінімальних затратах ресурсівЕОМ. При виконанні цього підетапу розв'язуються задачі тактичного планування конкретного машинного експерименту при вже заданих умовах його проведення й обраних інструментальній ЕОМ та її математичному забезпеченні [2].

Виконання робочих розрахунків. Після упорядкування плану проведення машинного експерименту можна розпочати виконання робочих розрахунків на ЕОМ, що звичайно включають підготовку наборів вихідних даних, підготовку вихідних даних для введення в ЕОМ, перевірку вихідних даних, підготовлених для введення, проведення розрахунків на ЕОМ, одержання результатів моделювання. Моделювання раціонально виконувати в два етапи: спочатку контрольні, а потім робочі розрахунки, причому контрольні розрахунки виконуються для перевірки машинної моделі і визначення чутливості результатів до зміни вихідних даних.

Аналіз результатів моделювання системи. Щоб проаналізувати вихідні дані, отримані при моделюванні системи на ЕОМ, необхідно знати, що робити з результатами робочих розрахунків і як їх інтерпретувати. Ці задачі можуть бути розв'язані на основі попереднього аналізу, проведеного на перших етапах моделювання. Планування машинного експерименту дозволяє вивести необхідну кількість вихідних даних і визначити метод їхнього аналізу. При цьому необхідно виводити тільки ті результати, що потрібні для проведення подальшого аналізу. Це значить, що виводитися повинні статистично оброблені результати в найбільш наочній формі, наприклад, у вигляді графіків, гістограм тощо.

Зображення результатів моделювання. Необхідно на третьому етапі моделювання остаточно вирішити питання про форму зображення результатів моделювання (таблиці, графіки, діаграми, гістограми, схеми тощо). У кожному конкретному випадку доцільно вибрати найбільш придатну форму зображення результатів моделювання, тому що це істотновпливає на ефективність подальшого використання результатів замовником.

Інтерпретація результатів моделювання. Після одержання і попереднього аналізу результатів моделювання вони мають бути інтерпретовані щодо об'єкта, який моделюється. Таким чином, основним змістом цього підетапу є перехід від інформації, отриманої в результаті машинного експерименту з моделлю, до інформації, що безпосередньо стосується об'єкта моделювання, на основі якої і будуть робитися висновки щодо характеристик процесу функціонування досліджуваної системи.

Підведення результатів моделювання і видача рекомендацій. Виконання цього підетапу тісно пов'язане зпопереднім. При підведенні підсумків моделювання слід відзначити головні особливості отриманих відповідно до плануексперименту результатів,провестиперевірку гіпотез і припущень і зробити висновки на основі здобутих результатів моделювання Усе це дозволяє сформулюватирекомендаціїпопрактичномувикористаннюзамовником отриманих результатів моделювання, наприклад, на етані проектування конкретної системи.

Упорядкування технічної документації по третьому етапу.Ця документація є остаточною і результуючою і містить у собіплан проведення машинного експерименту, набори вихідних даних для моделювання, результати моделювання системи, аналіз і оцінкуотриманих результатів, способи подальшогоудосконалювання машинної моделі. Документація з моделювання конкретної системи на ЕОМ повинна містити весь комплект технічної документації покожному з трьох розглянутих етапів, оформлений відповідно до вимог.

Для розглянутої в попередніх розділах системи керування рухом машинний експеримент проводиться з метою відшукання оптимальних значень вхідних змінних. Для досягнення цієї мети потрібно спланувати і реалізувати програму проведення повного факторного експерименту типу . Після пробних експериментів, які мають підтвердити правильність функціонування моделі, потрібно спланувати і реалізувати програму проведення серії експериментів з метою оптимізації вихідної характеристики моделі "середній час очікування переїзду".