Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Лексика для активного засвоєння:

альвеолы

альвеоли

болезнетворные микробы

хвороботворні мікроби

бронхи

бронхи

бронхиолы

бронхіоли

вдох

вдих

вирус

вірус

воздухоносные пути

повітроносні шляхи

возбудитель

збудник

выдох

видих

газообмен

газообмін

голосовые связки

голосові зв’язки

голосовой аппарат

голосовий апарат

гортань

гортань

грудная клетка

грудна клітка

губчатая масса

губчата ( губчаста) маса

дыхание

дихання

дыхательный центр

дихальний центр

защитная функция

захисна функція

инородное тело

стороннє тіло (чужорідне)

кашель

кашель

кислород

кисень

легкие

легені

легочные пузырьки

легеневі пухирці

мерцательный эпителий

миготливий епітелій

мокрота

мокротиння

насморк

нежить

носоглотка

носоглотка

обоняние

нюх

пристеночная плевра

пристінкова плевра

продолговатый мозг

довгастий мозок

реснитчатый эпителий

війчастий епітелій

слизь

слиз

свод

склепіння

средостение

середостіння

трахея

трахея

углекислый газ

вуглекислий газ

хрипы

хрипи

хрящевой остов

хрящовий остов (кістяк)

чихание

чхання, чихання

ячейка

комірка

Завдання 1. Поясніть відмінності в значеннях слів. Придумайте з ними словосполучення так, щоб проілюструвати відмінності в значеннях:

Дихання/подих, об’єм/обсяг, грудний/грудинний, міхур/пухирець/пухир.

Завдання 2. Від поданих іменників утворіть прикметники, придумайте з ними словосполучення:

Легеня, ніс, слиз, війка, груди, бронх, плевра, дихання, ребро, шлунок, м’яз, кишка, глист.

Завдання 3. Утворіть просту форму вищого або найвищого ступенів порівняння поданих прикметників, придумайте з ними речення на тему «Дихальна система»:

Великий, низький, складний, малий, поганий, активний, частий, високий.

Завдання 4. Перекладіть українською мовою:

Легкие занимают почти весь объем грудной полости. Структурной единицей легкого является ацинус, который включает бронхиолы, альвеолы и капилляры. Дыхание – это процесс газообмена между легкими и внешней средой. Кислород поступает из альвеол в капилляры и превращает венозную кровь в артериальную.

Завдання 5. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

Дихальна система

Загальна характеристика процесів дихання. Дихання – це сукупність процесів, у результаті яких відбувається поглинання організмом кисню та видалення з нього вуглекислого газу. Окисні процеси в клітинах, у результаті яких виділяється енергія, називається внутрішнім диханням. Обмін газів між кров’ю та атмосферним повітрям відбувається в органах дихання. Цей процес називається зовнішнім диханням.

Будова та функції органів дихання. Дихальна система складається з носової порожнини, носоглотки, глотки, гортані, трахеї, бронхів, легень.

Носова порожнина ділиться кістково-хрящовою перегородкою на дві половини – праву та ліву. У кожній з них є три звивистих носових ходи: верхній, середній та нижній. У нижній носовий хід відкривається носослізний канал. У слизовій оболонці верхнього носового ходу містяться носові рецептори. Стінки носової порожнини вкриті слизовою оболонкою з миготливим епітелієм. Війки епітелію, рухаючись, затримують і виводять назовні пил і мікроорганізми, що осідають на слизовій оболонці, виконуючи тим самим захисну функцію. Вдихуване повітря у носовій порожнині зігрівається або охолоджується кров’ю, яка тече по кровоносних судинах слизової оболонки.

Слизова оболонка містить залози, що виділяють слиз, який зволожує вдихуване повітря та стінки носової порожнини та знезаражує шкідливі бактерії, які потрапляють туди з повітрям.

Повітря, пройшовши носову порожнину, потрапляє до носоглотки, а потім до глотки. Від глотки починаються дві трубки – гортань (дихальне горло) і стравохід, розташований позаду гортані.

Гортань розташована на передній частині шиї. Через гортань проходить тільки повітря. Їжа не може потрапити до неї, оскільки під час ковтання вхід у гортань закривається надгортанником. Гортань безпосередньо переходить у трахею.

Трахея розташована в грудній клітці спереду від стравоходу. Вона складається з 16-20 хрящових півкілець, з’єднаних між собою зв’язками. На рівні 5 грудного хребця трахея поділяється на два головних бронхи – лівий та правий.

Бронхи, як і трахея, складаються з хрящових півкілець, які запобігають закриттю їх просвіту. Бронхи входять до лівої та правої легень. Бронх, що входить до правої легені, поділяється на три гілки відповідно до кількості часток легені. Бронх, що входить до лівої легені, поділяється на дві гілки. У кожній легені гілки багаторазово розгалужуються, утворюючи бронхіальне дерево. Найтонші бронхи називаються бронхіолами. Вони закінчуються альвеолярними ходами, на стінках яких розташовані легеневі пухирці, або альвеоли. Кожен пухирець, заповнений зсередини повітрям, складається з найдрібніших комірок. Вони густо обплетені капілярами малого кола кровообігу, де відбувається газообмін.

Легені – це великі губчасті парні органи. Ліва та права легені займають майже всю грудну порожнину. Права легеня більша за ліву й складається з трьох часток, ліва – з двох. На внутрішній поверхні розташовані ворота легень, через які проходять бронхи, легеневі артерії, легеневі вени, нерви й лімфатичні судини. Зовні кожна легеня вкрита тонкою щільною сполучнотканинною оболонкою – легеневою плеврою, яка складається з двох листків – внутрішнього, що зрісся з повітроносною тканиною легені, і зовнішнього, що зрісся зі стінками грудної порожнини. Вузький простір між ними (плевральна порожнина) заповнений плевральною рідиною, яка зменшує тертя легень об стінки порожнини під час рухів.

Дихальні рухи. Вдих і видих ритмічно змінюють один одного, забезпечуючи проходження повітря через легені та їх вентиляцію. Зміна вдиху та видиху регулюється дихальним центром, розташованим у довгастому мозку. Приблизно кожні чотири секунди в дихальному центрі виникають збудження, які надходять до міжреберних м’язів і діафрагми. М’язи скорочуються, піднімаючи ребра, завдяки чому грудна порожнина розширяється, а об’єм легень збільшується, легені наповнюються повітрям. Одночасно скорочується діафрагма, її поверхня зменшується й вона стає менш випуклою. Завдяки цьому об’єм грудної порожнини збільшується. Відбувається спокійний вдих.

Спокійний видих відбувається завдяки розслабленню міжреберних м’язів і діафрагми. Ребра опускаються, діафрагма розслабляється, а її випуклість збільшується, об’єм легень і грудної порожнини зменшується, з легень виходить повітря.

Залежно від того, які м’язи переважають в акті дихання (діафрагма чи міжреберні), розрізняють черевний (у чоловіків) і грудний (у жінок) типи дихання.

Завдання 6. Випишіть з тексту ключові слова та словосполучення.

Завдання 7. Визначте, спираючись на текст, правильна чи помилкова інформація пропонується:

  1. Носова порожнина ділиться кістково-хрящовою перегородкою на дві половини – верхню та нижню.

  2. У слизовій оболонці верхнього носового ходу містяться смакові рецептори.

  3. У носовій порожнині повітря охолоджується та заражається мікробами.

  4. Від глотки починається стравохід.

  5. Трахея розташована позаду від стравоходу.

  6. Бронх, що входить до лівої легені, поділяється на три гілки.

  7. Зовнішній листок легеневої плеври зрісся з повітроносною тканиною легені.

  8. Дихальний центр розташований у легенях.

  9. Грудний і черевний тип дихання залежать від того, наскільки збільшується грудна порожнина в процесі дихання.

Завдання 8. Прочитайте текст:

Потрапляння стороннього тіла в трахею спричиняє ядуху та порушення прохідності повітроносних шляхів. Найчастіше це буває в дітей, які розмовляли під час їди, у хворих у непритомному стані під час їх примусового годування тощо.

При появі перших ознак ядухи необхідно негайно викликати лікаря.

Перша допомога таким хворим полягає у терміновому відновленні прохідності повітроносних шляхів. Для цього слід відкрити рот потерпілому й оглянути його. Якщо виявлено чужорідне тіло (шматочок м’яса, хліба тощо), то слід його негайно витягнути. Дитину можна перевернути головою вниз, тримаючи її за ноги, и постукати долонею по спині.

Якщо кваліфікована допомога не наспіла, а вищезазначені заходи не дали належного ефекту, то роблять черезшкірну пункцію трахеї товстою голкою для ін’єкцій. Для цього хворого кладуть на спину, голову трохи відхиляють назад, під шию підкладають валик. Знаходять трахею і щитовидний хрящ. Руки й місце проколу дезінфікують. Стерильну товсту голку після перевірки її прохідності вводять по середній лінії трахеї одразу ж над щитоподібним хрящем. Проколюється шкіра, підшкірна жирова клітковина й передня стінка трахеї, і тоді по голці відчувається проходження повітря – поновлюється акт дихання.

Завдання 9. Поясніть значення слів та словосполучень:

Ядуха, їда, черезшкірна функція трахеї, чужорідне тіло, непритомність.

Завдання 10. Закінчіть речення:

  1. Порушення прохідності повітроносних шляхів спричиняє ... (що?).

  2. Перша допомога полягає ... (у чому?).

  3. Стороннє тіло в дитини можна видалити ... (яким чином?).

  4. Черезшкірну пункцію роблять …(в якій ділянці?).

  5. Про поновлення акту дихання можна сказати… (за якою ознакою?).

Завдання 11. Перекладіть українською мовою:

Дыхание является главнейшим источником жизни. Человек может прожить без пищи и воды несколько дней, но без воздуха самое большее - несколько минут. Дыхание связывает человеческий организм с биосферой и живым миром земли. При недостаточном поступлении воздуха сердце и иммунная система начинают работать активнее, предотвращая тем самым проникновение инфекции и недостаток кислорода. Дыхательная система человека устроена таким образом, чтобы организм в целом мог приспособиться к любым изменениям окружающей среды.

Завдання 12. Розгляньте малюнок, запишіть у конспект складові частини дихальної системи людини:

Завдання 13. Від поданих іменників утворіть усі можливі прикметники, придумайте з ними словосполучення:

Легеня, ніс, слиз, війка, груди, бронх, плевра, дихання, ребро, шлунок, м’яз, кишка, глист, гортань, альвеоли, центр, система, рот, вдих, видих, нюх, глотка, голос.

Завдання 14. Перекладіть українською мовою:

Дыхательные движения зависят от увеличения или уменьшения объема грудной клетки. При этом происходит ритмичное сокращение дыхательных мышц. При вдохе объем грудной клетки увеличивается, легкие расширяются, давление воздуха в них становится ниже атмосферного, и воздух попадает в легкие. При выдохе объем грудной клетки уменьшается, легкие сжимаются, и воздух из них удаляется. Дыхательные движения регулируются дыхательным центром продолговатого мозга.

Завдання 15. Відредагуйте наведені речення:

1. Подих чоловіка як фізіологічний процес состоїть з двух етапів – вдоха та видоха. 2. Трахея вислана слизистою оболочкою з багатослойним мерехтливим епітелієм. 3. Гортань, утворена хрящами, маючими складну будівлю, являється важливою частиною дихальних путів. 4. Альвеола представляє собою мілкий міхур діаметром 0,2 мм. 5. Бронхи вітвляться, становляться тонше і образують бронхіоли.

Завдання 16. Уважно прочитайте текст. Підготуйтеся до виконання подальших завдань.

Соседние файлы в предмете Українська мова