Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Ротова порожниина

У ротовій порожнині їжа пробується, роздрібнюється, перетирається і змочується слиною. Механічна переробка їжі здійснюється за допомогою зубів і язика. У дорослої людини 32 зуби. їхня будова й форма неоднакові. Це залежить від функцій, які вони виконують.

У верхній і нижній щелепах спереду є 4 плоских різці. За ними з кожного боку міститься по одному загостреному іклу. За допомогою різців та ікол людина відкушує їжу. Далі йдуть з кожного боку по 2 малих і 3 великих кутніх зуби. Кутніми зубами їжа подрібнюється і пережовується.

У кожному зубі є корінь, який сидить у глибокій лунці щелепної кістки, шийка, занурена в ясна, і коронка, що виступає в ротову порожнину. Зовні коронку вкриває тверда зубна емаль, яка оберігає зуб від стирання й проникнення в нього мікробів. Під емаллю є щільна речовина, схожа на кісткову. Усередині зуб порожнистий. У сполучнотканинній м’якоті, яка заповнює порожнину зуба, розгалужені кровоносні судини й нерви.

У новонародженого немає зубів. Приблизно з 6 місяців у дитини з’являються молочні зуби, які поступово випадають і до 10-12 років замінюються постійними. Останні дві пари зубів – зуби мудрості – у людини з’являються в 20-22 роки.

З ротової порожнини їжа потрапляє у глотку, а потім у стравохід – вузьку вертикальну трубку. Під час ковтання вхід у гортань закривається надгортанником. Стінки стравоходу, скорочуючись хвилями, проштовхують їжу в шлунок. Слиз, який виробляє слизова оболонка стравоходу, полегшує її просування.

Завдання 12. Дайте відповіді на питання:

  1. Які процеси відбуваються після потрапляння їжі в ротову порожнину?

  2. Які функції виконує зубна емаль?

  3. Що знаходиться під емаллю зуба?

  4. Куди потрапляє їжа з ротової порожнини?

  5. Що полегшує просування їжі в шлунок?

Завдання 13. Розгляньте малюнки, випишіть назви зубів та допишіть їх функції, спираючись на текст завдання 11.

Завдання 14. Перекладіть українською мовою:

Ротовая полость сзади переходит в глотку, соединяющую рот с пищеводом. В результате глотания полужидкая масса из глотки через пищевод попадает в желудок.

Желудок расположен в верхней части брюшной полости слева под диафрагмой. Снаружи желудок покрыт серозной оболочкой, которая выполняет защитную функцию. Внутри желудок выстлан слизистой оболочкой, в которой расположены многочисленные железы, выделяющие желудочный сок.

Слизь защищает стенки желудка от действия соляной кислоты и других воздействий. Соляная кислота убивает микробы и создает в желудке кислую среду.

Под действием ферментов расщепляются в желудке в основном только белки и продолжается расщепление углеводов. Благодаря ферментам и соляной кислоте процесс пищеварения в желудке протекает быстро.

Из желудка жидкая масса направляется в кишечник.

Завдання 15. Замість крапок допишіть необхідні за смислом слова і словосполучення:

  1. Із ротової порожнини їжа потрапляє (куди?)...

  2. Шлунок знаходиться (де?)...

  3. Порожнина шлунка зсередини вистилається (чим?)...

  4. Шлунковий сік виділяється (чим?)...

  5. Слиз захищає стінки шлунка (від чого)...

  6. Під дією ферментів розщеплюються в шлунку (що?)...

  7. Із шлунка (що?)...направляється (куди?/..

Завдання 16. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань.

Соседние файлы в предмете Українська мова