Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Опорно-рухова система людини

Функції опорно-рухової системи. До системи органів опори та руху відносять скелет, зв’язки та м’язи. Система органів опори та руху працює як єдине ціле. Скелет і м’язи ростуть і функціонують у тісному взаємозв’язку. Скелет є опорою та захистом усього організму й окремих його органів. Багато кісток скелета є потужними важелями, які з допомогою м’язів виконують різноманітні рухи.

У процесі еволюції скелет зазнав більш чи менш виражених змін. Особливо змінився череп, який містить головний мозок та органи чуттів, і частини скелета, пов’язані з трудовою діяльністю та прямоходінням. Це, у першу чергу, стосується вільних верхніх кінцівок, що виконують трудові процеси, кісток нижньої кінцівки, які є опорою під час прямоходіння, особливо стопи й таза. Змінилися й пропорції тіла. Все це призвело до виникнення характерних особливостей, найважливішими з яких є вертикально розташований хребетний стовп з вигинами, який складається з хребців, що поступово збільшуються в розмірах зверху вниз, сплощена широка грудна клітка, череп з округлою випуклою верхньою частиною, яка підвищується над іншою частиною, а в черепі помітно переважає його мозкова частина.

Скелет людини складається зі скелета голови, скелета тулуба, скелета верхніх і нижніх кінцівок та їх поясів.

Скелет голови (череп) складається з мозкового та лицьового відділів. Мозковий відділ черепа складається з кісток, нерухомо з’єднаних між собою. Це парні тім’яні та скроневі кістки та непарні лобова, потилична, клиноподібна кістки. У потиличній кістці є великий потиличний отвір. Через нього порожнина черепа з’єднується з хребетним каналом. Лобова, потилична та тім’яні кістки утворюють склепіння черепа.

Лицьовий відділ черепа складається з 15 кісток. Найбільші кістки – верхньощелепна, нижньощелепна, носова, вилична. В очних ямках містяться органи зору – очні яблука. Нижньощелепна кістка — це єдина рухома кістка черепа, яка, як і верхня щелепа, має заглибини – лунки. У лунках щелепних кісток містяться корені зубів.

Скелет тулуба складається з хребетного стовпа (хребта) та кісток грудної клітки.

Хребетний стовп утворюють 33-34 хребці, з них 24 хребці вільні (5 шийних, 12 грудних, 5 поперекових), а 5 крижових і 4-5 куприкових зрослись один з одним.

Хребець має тіло, дугу та відростки.

Всередині хребта розташований хребетний отвір. У ньому міститься спинний мозок.

Грудну клітку утворюють грудні хребці, груднина, або грудна кістка, і 12 пар ребер. Ребра – це плоскі дугоподібні кістки. Їх задні кінці рухомо з’єднані з хребцями грудного відділу хребта, а передні кінці десяти верхніх ребер з’єднані хрящами з грудниною. Дві нижні пари ребер коротші за інші й закінчуються вільно. Таке з’єднання кісток грудної клітки забезпечує вдих і видих.

Скелет верхньої кінцівки складається з плечового пояса та скелета вільної верхньої кінцівки. Плечовий пояс складається з парних плоских кісток – ключиці та лопатки. Кожна ключиця одним кінцем з’єднується з грудниною, другим — з лопаткою.

Вільна верхня кінцівка складається з трьох відділів: плеча, передпліччя та кисті. До цих відділів входять такі кістки: плечова (плече), ліктьова та променева (передпліччя), зап’ясток, п’ясток, фаланги пальців (кисть).

У верхній кінцівці є три великі суглоби: плечовий, ліктьовий та променево-зап’ястковий.

Скелет верхньої кінцівки виконує опорну функцію та є органом праці.

Скелет нижньої кінцівки складається з тазового пояса та скелета вільної нижньої кінцівки.

Тазовий пояс утворюють парні тазові кістки (клубова й сіднична) та крижова кістка. Спереду тазові кістки з’єднуються, утворюючи на півсуглоб, так зване лобкове зрощення. Тазові кістки міцно зрослися з крижами. На кожній тазовій кістці є заглибина, в яку входить головка стегнової кістки. Тазова та стегнова кістки утворюють тазостегновий (кульшовий) суглоб.

Скелет вільної нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки (стегно), надколінка, великої гомілкової та малої гомілкової кісток (гомілка), кісток стопи — заплесна, п’яткової кістки, плесна, кісток пальців.

У нижній кінцівці є такі великі суглоби: тазостегновий (кульшовий), колінний і гомілковостопний.

Нижня кінцівка виконує опорну функцію, бере участь у пересуванні тіла.

Завдання 5. Дайте письмові відповіді на запитання:

  1. Які функції виконує опорно-рухова система?

  2. Які найважливіші зміни відбулися зі скелетом у процесі еволюції?

  3. З яких відділів складається череп?

  4. Які парні та непарні кістки утворюють мозковий відділ?

  5. Які парні та непарні кістки утворюють лицевий відділ?

  6. На які відділи поділяється хребет людини?

  7. Які кістки утворюють пояс верхніх кінцівок?

  8. Які відділи та кістки входять до складу вільної верхньої кінцівки?

  9. Які кістки утворюють пояс нижніх кінцівок?

  10. Які відділи та кістки входять до складу вільної нижньої кінцівки?

  11. Які з’єднання кісток існують?

  12. Що таке суглоб?

  13. Які суглоби верхньої кінцівки ви знаєте?

  14. Які суглоби нижньої кінцівки ви знаєте?

Завдання 6. Прочитайте два мікротексти, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

І. Кістки скелета складаються з кісткової та хрящової тканини. Кісткова тканина містить багато неорганічних речовин. Вони надають їй твердості. Органічних речовин менше, вони забезпечують її пружність.

Хрящова тканина містить більше органічних речовин, ніж кісткова, тому хрящі еластичні та пружні. Хрящі вкривають кінці кісток.

Кістки бувають трубчасті, плоскі та змішані.

Трубчасті кістки міцні та легкі. Вони бувають довгими, наприклад, кістки кінцівок, і короткими, наприклад, кістки пальців.

Трубчасті кістки складаються з циліндричного тіла – діафіза та розширених кінців – головок, або епіфізів.

Поверхня кістки вкрита шаром сполучної тканини. Вона називається надкісниця. Кінці кістки (верхня та нижня головки) вкриті хрящами й не мають надкісниці.

Через надкісницю проходять нерви та кровоносні судини. Вони постачають кров до зовнішньої поверхні кісток. До внутрішньої поверхні кісток кров надходить через артерії, які проникають всередину кістки.

Плоскі кістки мають різну товщину й бувають різноманітної форми. Вони складаються з щільної кісткової тканини. У порожнині кісток є губчаста речовина. До плоских кісток належать лопатки, тазові кістки, груднина, кістки черепа тощо.

ІІ. М’язи — органи тіла тварин і людини, які складаються з м’язової тканини, здатної скорочуватися під впливом нервових імпульсів, і здійснюють переміщення тіла в просторі. У типовому м’язі є частина, що активно скорочується, – тіло (черевце) та пасивна частина – сухожилок (частіше на обох кінцях), яка прикріплює м’яз до кісток скелета. Кожен м’яз має велику кількість капілярів і нервових волокон. Судини та нерви підходять до м’яза через сполучнотканинні оболонки. М’яз складається з волокон, між якими розташована сполучна тканина. Зверху м’яз також вкритий сполучною тканиною, в якій містяться судини й нерви. М’яз із сухожилками з’єднується за рахунок колагенових волокон.

Форма та величина м’язів залежать від виконуваних ними функцій. Розрізняють довгі, короткі та кругові м’язи. Довгі м’язи розташовані на кінцівках, а короткі там, де рухи незначні, наприклад, між ребрами. Широкі м’язи розташовані на тулубі, а кругові – навколо отворів. Згідно з виконуваними функціями м’язи поділяють на згиначі, розгиначі, обертачі, відвідні та привідні. За групами розрізняють м’язи голови, тулуба та кінцівок.

Завдання 7. Розгляньте малюнки, запишіть в конспект назви кісток черепа, позначені цифрами:

Завдання 8. Закінчіть речення, запишіть їх повністю:

  1. За формою розрізняють кістки … (які?).

  2. Діафіз – це … (що?).

  3. Епіфіз – це … (що?).

  4. До трубчастих кісток належать, наприклад, … (які?).

  5. До плоских кісток належать, наприклад, … (які?).

  6. Черевце м’яза – це … (що?).

  7. Сухожилок – це … (що?).

  8. Залежно від функцій м’язи поділяють на … (які?).

Завдання 9. Запишіть слова, вставляючи, де потрібно, пропущені букви та знаки:

Ауд…тор…я, профес…ор, б…юро, д…плом, пац…єнт, асп…рант, кру…з, в…бр…он, тонз…л…т, ін…єкц…я, ател…є, пед…к…юр, біл…ярд, бар…єр, шамп…н…он, тон…а, пас…янс, інту…ц…я, гал...юц…нац…я, ко…ф…іц…єнт, пол…кл…н…ка, д…агноз, с…ндесмоз, к…фоз, скол…оз.

Завдання 10. Іншомовні слова, подані російською мовою, перекладіть українською та запишіть у дві колонки: 1) з буквою і; 2) без букви і:

Аспирант, операция, антрацит, фабрика, архив, санаторий, эшелон, дозиметр, квинтет, эгоцентризм, ажиотаж, анальгин, позитрон, ксилофон, гирлянда, смокинг, адажио, азалия, шприц, горизонтальный, девиз, эстетика, продукция, мотив, абориген, аксиома, категория, пудинг, клавиша, голкипер, эдикт, кумыс, аметист, корица, амфитеатр, аквамарин.

Ключ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитайте початок вислову французького філософа

М. Монтеня: «… є наша поведінка».

Завдання 11. Замініть словосполучення відповідниками – словами іншомовного походження:

1. Відступ у першому рядку тексту. 2. Розмова між двома особами. 3. Керівник хору, оркестру. 4. Проїзд, прокладений під землею або пробитий у горі. 5. Завіса з тканини. 6. Літературний текст опери. 7. Певний режим харчування. 8. Густо плетена бавовняна тканина. 9. Музичний супровід. 10. Наука про явища спадковості й мінливості організмів. 11. Різко окреслена протилежність у чомусь. 12. Легкий жіночий домашній одяг. 13. Довжина замкнутого контуру. 14. Драматичний або музичний твір. 15. Постановник спектаклю. 16. Близькі за значенням слова. 17. Бортпровідниця на літаках. 18. Повідомлення телеграфом. 19. Ланцюг подій у художньому творі. 20. Виняткове, незвичайне, рідкісне явище.

Завдання 12. Замість крапок поставте Е або Є та вмотивуйте відповідними правилами їх вживання:

Р...ф...рат, с…ртифікат, кор…гувати, ад...кватний, клі...нт, про...кт, адр...налін, фе...ричний, ал...бастр, альв...оли, ан...ст...зія, поліомі...літ, про...кція, р...кордсмен, т...л...тайп, г...н...ральний, ко...фіці...нт, ф...ном...налізм, компром...тація, конвей...р, д...лікатний, інт...л...кт, тра...кторія, с...л…кція, інт...ліг...нт.

Завдання 13. Прочитайте уважно текст. Підготуйтеся до виконання подальших завдань.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УШКОДЖЕННЯХ СКЕЛЕТА

Перша допомога при розтягненні та вивихах. Внаслідок різкого, незручного руху або удару можуть ушкоджуватися зв’язки, які з’єднують кістки в суглобі. Навколо суглоба утворюється набряк, іноді крововилив, виникає сильний біль. Таке ушкодження суглоба називається розтягненням.

Надаючи першу допомогу при розтягненні зв’язок, до ушкодженого місця слід прикласти пузир з льодом або змочений холодною водою рушник. Охолодження полегшує біль, запобігає розвиткові набряку та зменшує обсяг внутрішнього крововиливу. На ушкоджене місце треба також накласти фіксуючу пов’язку. Не можна витягувати, смикати, нагрівати уражену кінцівку. Після наданні першої допомоги слід звернутися до лікаря.

Необережний рух у суглобі може спричинити сильне зміщення кісток – вивих. При цьому суглобова головка виходить із суглобової заглибини. Виникає розтягнення, а іноді й розрив зв’язок, що супроводжується сильним болем. Спроба вправити вивих без лікаря може спричинити ще серйозніше ушкодження.

Перша допомога при вивихові полягає в тому, щоб насамперед забезпечити спокій ушкодженому суглобу. Руку слід підвісити на косинці чи бинті, а на ногу накласти шину, використовуючи для цього підручні матеріали – дощечки, смужки цупкого картону тощо. Щоб зменшити біль, до травмованого суглоба слід прикласти пузир із льодом або холодною водою. Потім потерпілого потрібно доправити до лікаря.

Перша допомога при переломах кісток. Незважаючи на те, що кістки дуже міцні, при пораненні, сильних ударах, падіннях вони іноді ламаються. Найчастіше бувають переломи кісток кінцівок.

Якщо є підозра на перелом кістки, слід знерухомити ушкоджену частину тіла. Це зменшує біль і запобігає зміщенню уламків кістки, які можуть гострими краями ушкодити навколишні тканини.

Щоб знерухомити переламану кінцівку, на неї накладають шину. Спеціальні шини є в лікувальних закладах і аптеках. Їх можна виготовити з дощок, картону, гілок. Щоб шина не тиснула на перелом, під неї підкладають м’яку підстилку. Шина повинна захоплювати не лише уражену, але й сусідні ділянки. Наприклад, при переломі кісток передпліччя накладена шина повинна заходити і на плече, і на кисть. У цьому випадку частини переламаної кістки не будуть зміщуватися. Шину щільно прикріплюють до кінцівки широкими бинтами, рушником, носовими хусточками тощо. Якщо немає шин, то переламану руку прибинтовують до тулуба, а ушкоджену ногу – до здорової ноги.

При відкритих переломах гострі краї переламаної кістки розривають м’язи, кровоносні судини, нерви, шкіру. У такому разі слід обробити рану, накласти на неї чисту пов’язку, а потім – шину.

Не при всякому переломі можна накладати шину. Якщо є підозра на перелом ребра, хворому пропонують дихати неглибоко та максимально обмежити рухи тулуба. При переломах ребер головним є максимальне забезпечення спокою потерпілому.

При переломах хребта слід покласти потерпілого на рівну тверду поверхню обличчям донизу і викликати швидку допомогу. Ні в якому разі не можна перевозити його в сидячому положенні, бо під масою тіла хребет може зрушитися й ушкодити спинний мозок.

Якщо травмовано череп, то потерпілого слід покласти на спину, голову трохи підняти, щоб запобігти внутрішньочерепним крововиливам, і негайно викликати лікаря.

Завдання 14. Дайте відповіді питання:

  1. Яку першу допомогу слід надати при ударах і розтягненні?

  2. Яку допомогу надають при вивихові та при переломах кінцівок?

  3. Які заходи першої допомоги застосовують при переломі ребер?

  4. Чому при підозрі на перелом хребта хворого не можна перевозити у сидячому положенні?

  5. Яку першу допомогу слід надати, коли травмовано череп?

Завдання 15. Поставте м’який знак або апостроф в іншомовних словах:

Ін…єкція, інтерв...ю, бар...єр, кон...юнктура, об...єкт, пан...європейський, кар…єра, комп...ютер, б...юджет, б…юро, куп...юра, миш...як, інтер…єр, кар…єризм, ател...є, кур...йоз, компан...йон, к…янті, транс...європейський, бракон...єр, рел...єф, Рек...явік, Руж…є, Х...юстон, ад...ютант, ад...ю, пів…Європи.

Завдання 16. Перекладіть українською мовою:

Туловище, позвонки, суставная жидкость, повреждение, голень, соединение костей, копчиковый отдел позвоночника, отек нижних конечностей, трение, состоит, пронизаны мелкими отверстиями, скольжение, тазобедренный сустав, образуют стенки полости, производит клетки крови, мышцы вращают лопатку, удерживать равновесие.

Завдання 17. Запишіть українською мовою. Поясніть правопис виділених слів:

Мышцы головы делятся на две группы: мимические и жевательные. Мимические мышцы одним концом прикрепляются к костям, другим – к коже. При сокращении мимических мышц изменяется выражение лица. Жевательные мышцы двумя концами прикрепляются к костям, эти мышцы приводят в движение нижнюю челюсть.

Завдання 17. Відредагуйте наведені нижче речення:

1. У суставній впадині завжди мається суставна рідина. 2. Опорно-рухомий апарат состоїть з активної частини (мишць) і пасивної (скелета та його сполук). 3.Внаслідок розтягнення около суставів будується отік, іноді крововилив, виникає сильна біль. 4.Після подання першої помочі при вивихі та розтяжінні слід звернутися до врача. 5.У костях чоловіка маються різні речовини, виконуючі життєво важливі функції.

ЛЕКСИЧНА ТЕМА:

Нервова система

ГРАМАТИЧНА ТЕМА:

Чергування та випадіння приголосних. Подвоєння та подовження приголосних

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальномедичною лексикою та спеціальною термінологією, що стосується нервової системи людини. Її знання забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну лексику, що стосується нервової системи людини, в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати спеціальний медичний текст із повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному та продуктивному рівнях.

Конкретні цілі:

  1. Закріплювати навички грамотного написання слів з чергуванням та випадінням приголосних.

  2. Закріплювати навички грамотного написання слів з подвоєнням та подовженням приголосних.

  3. Закріплювати граматичні, синтаксичні, стилістичні навички перекладу спеціальних медичних текстів та навички роботи зі словниковою та довідниковою літературою.

  4. Вміти правильно писати слова з подвоєнням та подовженням приголосних.

  5. Виробляти навички мінімалізації тексту та вичленовування необхідної інформації.

Соседние файлы в предмете Українська мова