Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Лексика для активного засвоєння

брюшная полость

черевна порожнина

вкус

смак

глотание

ковтання

двенадцатиперстная кишка

дванадцятипала кишка

еда (пища)

їжа

еда (процесс)

їда

жевание

жування

желчный проток

жовчна протока

жидкая масса

рідка маса

измельчение

роздрібнення

ободочная кишка

ободова кишка

отравление

отруєння

пища

їжа, страва

пищевод

стравохід

поджелудочная железа

підшлункова залоза

подвздошная кишка

клубова кишка

предупредительные меры

запобіжні заходи

прямая кишка

пряма кишка

расщепление

розщеплення

рвота

блювання

серозная оболочка

серозна оболонка

сигмовидная кишка

сигмоподібна кишка

слабощелочная реакція

слабколужна реакція

слепая кишка

сліпа кишка

тошнота

нудота

тонкий кишечник

тонкий кишечник

тощая кишка

порожня кишка

щель

щілина

яд

отрута

Завдання 1. Поясніть відмінності в значеннях слів, придумайте з ними словосполучення так, щоб продемонструвати відмінності в значеннях:

Травлення/харчування/живлення, поживний/живильний, їжа/їда, наступати/наставати, поперековий/поперечний, подразнювати/дратувати, травний/травневий.

Завдання 2. Від поданих дієслів утворіть іменники та придумайте з ними словосполучення, що стосуються травної системи:

Підтримувати, забезпечувати, розщеплювати, роздрібнювати, всмоктувати, скорочуватися, виводити.

Завдання 3. Придумайте речення зі словосполученнями:

Аналіз їжі на смак, шлунковий сік, жовчний міхур, розщеплення та всмоктування, продукти обміну речовин.

Завдання 4. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

Травна система

Значення травлення. В організмі людини постійно відбуваються процеси розпаду органічних речовин, з яких побудовані клітини. Для підтримання життєдіяльності організму необхідна енергія. Тому для відновлення структури клітин і забезпечення організму енергією необхідним є постійне надходження поживних речовин, води, мінеральних солей і вітамінів. Основними поживними речовинами є органічні сполуки: білки, жири, вуглеводи. Вода, мінеральні солі та вітаміни засвоюються організмом у незміненому вигляді. Органічні сполуки, що містяться в їжі, не можуть бути безпосередньо засвоєні організмом тому, що вони є високомолекулярними сполуками, які складаються з великих молекул, що не можуть пройти крізь стінки травного тракту. Тому вони повинні розщеплюватися на прості низькомолекулярні сполуки. Спочатку їжа в травній системі зазнає механічної обробки – роздрібнюється та перемішується. Процес розщеплення складних органічних речовин на прості розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися та засвоюватися організмом, називається травленням. Травлення – це початковий етап обміну речовин між організмом і зовнішнім середовищем. Розщеплення поживних речовин відбувається в органах травлення поетапно з допомогою травних соків. Травні соки містять ферменти. Ферменти – це біологічні каталізатори хімічних реакцій. Вони мають білкову природу. Одна група ферментів розщеплює білки до амінокислот, друга – жири до гліцерину, третя – складні вуглеводи до глюкози.

Будова травної системи. Система органів травлення складається з травного каналу й залоз. Травний канал поділяється на такі відділи: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, тонка й товста кишка. Стінки травного каналу складаються з чотирьох оболонок: внутрішньої слизової, підслизової, м’язової та зовнішньої.

Травний канал починається з ротової порожнини. У ній відбувається аналіз їжі на смак, роздрібнення, змочування слиною, часткове всмоктування деяких речовин і формування харчової грудки для подальшого просування її по стравоходу. Аналіз їжі на смак відбувається з допомогою м’язового органа – язика, на слизовій оболонці якого розташовані смакові рецептори. Крім того, язик перемішує їжу в ротовій порожнині, визначає її температуру.

Їжу роздрібнюють зуби, розташовані в лунках нижньої та верхньої щелеп. За формою та функціями розрізняють різці, ікла, малі та великі кутні зуби. Спереду на кожній щелепі розташовані по чотири плоскі різці. Поруч з ними містяться по одному іклу. Різці та ікла необхідні для відкушування їжі. Далі з кожного боку розташовані по два малих і три великих кутніх зуби, які роздрібнюють їжу. У кожному зубі розрізняють коронку, шийку та корінь.

Шлунок – найширша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. У шлунку виділяють верхню та нижню частини. У верхній частині залози виділяють ферменти шлункового соку, соляну кислоту та слиз. У нижній частині шлунка відбувається розщеплення та всмоктування деяких речовин.

Тонка кишка поділяється на три відділи: дванадцятипалу, порожню та клубову кишки. Тонка кишка починається дванадцятипалою кишкою, в яку відкриваються протоки підшлункової залози та жовчного міхура.

Основними функціями тонкої кишки є остаточне розщеплення частково розщеплених у шлунку поживних речовин і всмоктування продуктів розщеплення в кров.

Значну роль у процесах травлення відіграє печінка. У ній утворюється жовч, яка надходить до жовчного міхура, а з нього по жовчній протоці – до дванадцятипалої кишки. Під впливом жовчі жири розпадаються на дрібні крапельки. Крім того, жовч активує діяльність деяких ферментів, а також посилює рухову активність кишок.

Перетравлювання та всмоктування їжі в основному закінчується в тонкому кишечнику. Завдяки хвилеподібним (перистальтичним) та маятникоподібним скороченням кишечнику хімус (неперетравлені залишки харчової маси) надходять до товстої кишки. Вона має три відділи: сліпу, ободову та пряму кишки. У товстому кишечнику всмоктується вода й формуються калові маси, які надходять у пряму кишку. Випорожнення прямої кишки відбувається рефлекторно за участю діафрагми та м’язів живота.

Функції травної системи. Виділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків складає секреторну функцію травної системи. Жування, ковтання, пересування їжі вздовж травної системи та виділення незасвоєних залишків – рухову функцію. Всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунка, тонкої та товстої кишок. Разом з цими функціями органи травлення виконують видільну функцію, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.

Завдання 5. Дайте відповіді на запитання:

  1. Що таке травлення?

  2. Завдяки чому підтримується життєдіяльність організму?

  3. Які речовини засвоюються організмом у незмінному вигляді?

  4. Які органічні сполуки є основним поживними речовинами?

  5. Чому білки, жири та вуглеводи не можуть засвоюватися організмом у незміненому вигляді?

  6. Що таке ферменти?

  7. Як ферменти впливають на жири, білки та вуглеводи?

  8. Що таке хімус?

Завдання 6. Визначте, спираючись на текст, правильна чи помилкова інформація пропонується:

  1. Стінки травного каналу складаються з двох оболонок: слизової та м’язової.

  2. У ротовій порожнині виділяються слиз та соляна кислота.

  3. Спереду на кожній щелепі розташовані по шість кутніх зубів.

  4. У верхній частині шлунка відбувається всмоктування деяких речовин.

  5. Тонка кишка поділяється на дванадцятипалу, сліпу й ободову кишку.

  6. У тонкому кишечнику всмоктується вода.

  7. Товста кишка складається з порожньої та клубової кишок.

  8. Жовчна протока відкривається в шлунок.

  9. У товстому кишечнику всмоктуються поживні речовини.

Завдання 7. З кожного розділу тексту завдання 4 випишіть у вигляді стислого конспекту, які процеси відбуваються в кожному відділі травного каналу.

Завдання 8. Розгляньте малюнок, запишіть українською мовою складові травної системи, позначені цифрами:

1. Слюнные железы. 2. Околоушная железа. 3. Подчелюстная железа.4. Подъязычная железа. 5. Ротовая полость.6. Глотка. 7. Язык. 8. Пищевод. 9. Поджелудочная железа. 10. Желудок. 11. Проток поджелудочной железы. 12. Печень. 13. Желчный пузырь. 14. Двенадцатиперстная кишка. 15. Общий желчный проток. 16. Ободочная кишка. 17. Поперечная ободочная кишка. 18. Восходящая ободочная кишка. 19. Нисходящая ободочная кишка. 20. Подвздошная кишка (тонкая кишка). 21. Слепая кишка. 22. Червеобразный отросток (аппендикс). 23. Прямая кишка.

Завдання 9. Придумайте речення зі словосполученнями:

Аналіз їжі на смак, шлунковий сік, жовчний міхур, розщеплення та всмоктування, продукти обміну речовин.

Завдання 10. Запишіть українською мовою:

Размельчение пищи, стенки пищеварительного канала, поддержание жизнедеятельности, выделение желудочного сока, костное вещество зуба, сигмовидная кишка, кишечное заболевание, наполненный желчью, состав слюны, защитная реакция, проглотить пищевой комок, вырабатывается в печени, ротовая полость, сбалансированное питание, вызывать тошноту, сложные органические вещества, мышечная оболочка желудка.

Завдання 11. Уважно прочитайте текст. Підготуйтеся до виконання подальших завдань:

Соседние файлы в предмете Українська мова