Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UKR_posibnyk.doc
Скачиваний:
154
Добавлен:
03.05.2015
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Лексика для активного засвоєння

бедро (-а)

стегно

бровь (-и)

брова (-и)

веко (-и)

повіка (-и)

вес

вага

висок (-ски)

скроня (-і)

волосы

волосся

голова

голова

голень(-и)

гомілка (-и)

глаз (-а)

око (очі)

грудь

груди

живот

живіт

затылок

потилиця

запястье

зап’ясток

кисть

кисть

конечность

кінцівка

ладонь

долоня

лицо

обличчя

лоб

лоб, чоло

нос

ніс

осанка

постава

переносица

перенісся

плечо (-и)

плече (-і)

поясница

поперек

подбородок

підборіддя

походка

хода

предплечье

передпліччя

ресница

вія (-ї)

рост

зріст

рот

рот

скула (-ы)

вилиця (-і)

соразмерность

домірність

спина

спина

стопа

стопа

телосложение

будова тіла

темя

тім’я

туловище

тулуб

узко (широко) сложенный

вузько (широко) збудований

ухо (уши)

вухо (-а)

фигура человеческая

статура

шея

шия

щека (-и)

щока (-и)

ягодицы

сідниці

Завдання 1. Придумайте якомога більше означень до поданих слів:

Голова, спина, тулуб, шия, живіт, стегна, руки, долоні, ноги, вилиці, лоб, підборіддя, ніс.

Завдання 2. Продовжіть текст, використовуючи подані слова й словосполучення та добираючи необхідні означення так, щоб вийшли описи зовнішності оптиміста й песиміста у зіставленні:

Оптиміста одразу можна розпізнати за … . У песиміста, як правило, … .

Слова та словосполучення для використання: очі, брови, вираз обличчя, рот, посмішка, постава, плечі, хода, рухи тіла.

Завдання 3. Доберіть по 3 фразеологізми з поданими словами, поясніть їх значення, придумайте й запишіть з ними речення:

Око (очі), ніс, живіт, спина, рука (руки), нога (ноги), вухо (вуха), шия.

Завдання 4. Прочитайте уривки з текстів, приготуйтеся до виконання подальших завдань:

1. Зовнішніми та внутрішніми вартостями запорозькі козаки становили найхарактерніші типи свого народу та свого часу. Як пишуть сучасники, вони були здебільшого середні на зріст, плечисті, ставні, дужі, повновиді, кругляві й від літнього сонця та степової спекоти смагляві. З довгими вусами, з розкішним оселедцем або чуприною на тім’ї, у смушковій гостроверхій шапці, завжди з люлькою в зубах, справжній запорожець попервах відповідав на запитання неохоче, але затим поволі м’якшав, обличчя його під час розмови ставало веселим, жваві проникливі очі проймалися блиском вогню, вся постать його дихала мужністю, хвацькістю, заразливою веселістю й неповторним гумором. (За Д.Яворницьким)

2. Парубки, що йшли назустріч, були абсолютною протилежністю один одному. Круглолиций здоровань у шовковій майці, яка тріщала на його могутніх грудях, у синіх штанях, з яких виднілися величезні, як старовинні праски, ступні, показувавсь велетнем супроти миршавого бороданя, підсліпуватого, озброєного окулярами з випуклими, завтовшки з куряче яйце, скельцями. На сухорлявих кривуватих ногах з круглими, як камені-голяші, блюдечками на колінах, врунилася рудувата порость, густіша, ніж на бороді. Гостре плече «філософа» служило гаком, на якому повисла схожа на коров’ячий тельбух торбина, яку він підтримував павучою лапкою. (За Ю.Збанацьким)

3. Василина Федотівна була повною протилежністю своєму чоловікові. Він довгий кощавий, згріб мене в обійми, мов граблями, стиснув плечі сухими руками та так здавив, що мимоволі подумалось: і де в ньому, в цьому кощавому дідькові, сидить отака сила. А на обличчі голови, сухому й зморшкуватому, хворобливо-гострому, враз заграла ціла гармонія, яскраво-блакитні очі від вдоволення на радості закотились у набубнявілі вії.

Вона, мама Васька, манюсінька, кругленька, як святкова пампушечка, здається сантиметрів з п’ять урви їй зросту і записуй до циркових ліліпутів. Та щойно тітонька Васька дзиґою завертілася по подвір’ю, забулося про те, що вона маленька на зріст. Володіла вона якимось надзвичайним даром приворожувати до себе людей. На круглому ляльковому обличчі, облямованому білим пушистим волоссям, так щедро розсіялися бронзово-золотисті веснянки, що аж хотілося їх здути, побачити, як вони спурхнуть з обличчя та посіються дрібним просом по землі. А променисті очі, молоді і добрі, дивились на весь світ зовсім по-дитячому. І носик, ледь підсмикнутий вгору, так кумедно морщився, що яке б на душі в тебе не було горе чи сум який, відразу про все те забувалося. Ні, не можна було не посміхатися серцем Мокровусенковій жінці. (За Ю.Збанацьким)

І. Поясніть значення слів:

Ставний, оселедець, смушка, люлька, хвацькість, миршавий, дідько.

ІІ. Дайте відповіді на запитання:

  1. Які риси характеру можна простежити в такому описі зовнішності?

  2. Як ставиться автор до людей, яких описує? Які мовні засоби, використані автором, це підтверджують?

ІІІ. Порівняйте описи двох худорлявих чоловіків з 2-го та 3-го уривків. Якими мовними засобами автор висловлює ставлення до цих персонажів?

Завдання 5. Закінчіть речення:

  1. За формою очі бувають ....

  2. За кольором очі бувають ....

  3. Можна визначити такі форми носа ....

  4. Основними конституціональними типами є ... .

  5. На зріст людина може бути ....

  6. Обличчя бувають ....

  7. Значно виражений м’язовий тонус є ознакою ....

Завдання 6. Перекладіть українською мовою:

Антрополог В.В. Бунак, изучая строение человека, установил три основных типа пропорций, которые в практической жизни имеют довольно большое число вариантов. Первый тип – узкосложенный. Человек данного типа имеет длинные ноги, короткое туловище, узкие плечи и таз. Второй тип пропорций – широкосложенный: человек имеет широкое длинное туловище и относительно короткие ноги. Третий тип – средняя форма сложения тела (промежуточная между первыми двумя).

Завдання 7. Запишіть слова, вставляючи пропущені букви:

Бе…повортний, ві…кріпити, …чищати, м…жповерховий, …фабрикувати, п…дгін, пр…ниження, ро…трата, пр…поганий, пр…рва, п…дганяти, ро…сипати, пр…мірник, ві…котити, бе…пам'ятний, …творення, бе…конфліктний, …сипати, м…жклітинний, пр…звисько, ...планувати, пр...спокійний, ...мужніти, ро...чистити, бе...шумний, пр...тримати, ...ливатися, бе...відповідальний, ...хитнутись, ...житися.

Завдання 8. Перекладіть українською мовою. З трьома словосполученнями придумайте речення.

Сфотографировать во весь рост, сплетать волосы, сопоставить факты, длинные ресницы, круглое лицо, нормальный вес, атлетическое телосложение.

ЛЕКСИЧНА ТЕМА:

Типи будови людського тіла

ГРАМАТИЧНА ТЕМА:

Вживання

м’якого знака, апострофа

Актуальність теми. Знання цієї теми сприятиме розширенню словникового запасу, поповненню його загальновживаною лексикою, надасть можливість використовувати лексичні засоби відповідно до їх стилістичної спрямованості. Її знання є базою для подальшого опанування спеціальною лексикою та термінологією, яка описує різні системи людського організму, та забезпечить виходи в різні тематично спрямовані види мовленнєвої діяльності: усне монологічне та діалогічне мовлення, а також інтерпретування одержаної інформації в різних видах письмового висловлювання.

Загальна мета. Вміти використовувати засвоєну загальновживану лексику в різних видах мовленнєвої діяльності, вміти читати науково-популярний медичний текст з повним охопленням та розумінням змісту та подальшим відтворенням інформації на репродуктивному рівні.

Конкретні цілі:

  1. Вміти правильно вживати м’який знак, апостроф.

  2. Закріплювати граматичні, синтаксичні, стилістичні навички перекладу спеціальних медичних текстів та навички роботи зі словниковою та довідниковою літературою.

  3. Формувати навички адекватного перекладу текстів, присвячених описові людини.

  4. Вміти створювати лексико-граматичні конструкції з правильним добором слів.

Завдання 1. Придумайте та запишіть по 5 означальних словосполучень з кожним з поданих слів:

Волосся, щока(-и), вухо(-а), обличчя, стопа(-и), плече(-і), груди, губа(-и).

Завдання 2. Прочитайте текст, підготуйтеся до виконання подальших завдань:

Соседние файлы в предмете Українська мова