Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП практичні_Орг. та план. ПМБ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Критерії оцінки результатів тестування:

30 і > балів – Тестований має великі шанси в підприємництві та характеристики, які можуть забезпечити успіх у бізнесі;

15 – 29 -”- Талант, віра та схильності дають великі шанси для того, щоб домогтися успіху у бізнесі;

0 – 14 -”- Тестований має деякі основні характеристики для ведення власної справи. Тому для успіху треба докласти певні зусилля;

-14 – 0 -”- Тестований має певні шанси в започаткуванні та веденні власного бізнесу, але дія цього треба докласти набагато більше зусиль, ніж іншим підприємцям;

-43 – -15 -”--Підприємництво не для тестованої особи. Для таких осіб треба прагнути домогтися успіху в іншому виді діяльності.

Складіть рейтинг усіх учасників опитування та спробуйте пояснити результат.

Напишіть коротке резюме (1-2 стор.), в якому викладіть міркування щодо запропонованого тесту та результатів тестування. Поясніть проблеми та труднощі, які виникали під час виконання цього завдання.

Складання переліку перспективних видів підприємництва

Для подальшої роботи студенту необхідно вибрати регіон або місцевість, в якій буде моделюватись уявний (фіктивний) суб'єкт підприємництва. Щодо вибраної місцевості (регіону) необхідно скласти максимально можливий список видів підприємницької діяльності, які видаються перспективними. Цей перелік необхідно розставити в порядку спадання економічної привабливості видів підприємництва.

Визначені види підприємницької діяльності повинні бути, в міру можливості конкретними, з вказівкою на характер та вид продукту підприємництва. Наприклад: вирощування овочів (морква, столовий буряк, зелені овочі, цибуля) для реалізації в закладах громадського харчування, реалізація музикальних аудіо касет та компакт-дисків, заготівля та первинна реалізація молока у населення тощо.

Підсумковий контрольний результат:

1.Опитувальна таблиця з результатами тестування, рейтинговий перелік учасників опитування, резюме та коментарії результатів.

2.Рейтинговий перелік перспективних видів підприємництва у вибраній місцевості.

3.Рецензія на практичну роботу спаринг-партнера.

4. Резюме по питанню, що винесено на обговорення.

Практична робота №2.

Оцінка підприємницького середовища населеного пункту (місцевості) та вибраного виду підприємницької діяльності

Мета: Ознайомитись із поняттям підприємницького середовища і чинників, які його визначають. Навчитись оцінювати підприємницьке середовище, знаходити нішу для нового бізнесу.

Навчитись оцінювати вибраний вид підприємництва з використанням SWOT-аналізу.

Завдання:

1. Оцінити підприємницьке середовище вибраного населеного пункту або місцевості. Визначити можливі напрямки підприємництва.

2. Виконати оцінку вибраного виду підприємницької діяльності за допомогою SWOT-аналізу. Визначити вид підприємницької діяльності для розробки макетного підприємства.

Проблема для обговорення: Заходи, що можуть посилити економічну привабливість підприємництва в регіону.

Методичні поради:

В основі виду і характеру підприємницької діяльності для новостворюваних підприємств лежить детальний аналіз багатьох чинників та складових. Серед них – аналіз підприємницького середовища, яке створює базові умови для започаткування бізнесу в конкретному місці, та аналіз вибраного виду підприємницької діяльності. Найрозповсюдженішим та досить ефективним інструментом в економічно розвинутих країнах при таких дослідженнях є SWOT-аналіз. Цей вид економічного аналізу часто використовується в підприємницькому плануванні (в тому числі – бізнес-плануванні) на мікро- та макроекономічному рівні.

В основі SWOT- аналізу лежить комплексна оцінка чотирьох складових підприємництва: середовища, продукту, фінансів га персоналу через призму чотирьох основних оцінок:

=> «сильні сторони», або характеристики;

=> «слабкі сторони», або характеристики;

=> особливі можливості;

=> загрози.

Під «сильними сторонами», або характеристиками розуміють позитивні характеристики суб'єкта та об'єкта підприємництва, які можуть створити сприятливі умови для успішного ведення бізнесу. Серед таких характеристик компетентність та досвід у вибрані діяльності, сприятлива конкурентна ситуація, вигідні постачальники та споживачі, позитивна ринкова позиція підприємства або його продукції, краща економічна ситуація підприємства тощо.

Під «слабкими сторонами», або характеристиками розуміють риси та властивості, які утруднюють або можуть реально утруднити підприємницьку діяльність, створити загрозу успіху, значно підвищити рівень ризикованості бізнесу. Серед них: низька кваліфікація та відсутність досвіду, недостатня технологічна оснащеність або забезпеченість фінансовими ресурсами, відсутність постачальників та покупців, недостатній розвиток інфраструктури, високі місцеві податки тощо.

«Сильні» та «слабкі» сторони є властивими не тільки конкретному підприємству і можуть бути характерними для інших або й усіх учасників ринку.

Особливі можливості – спеціальні, властиві лише окремому підприємству (групі підприємств) характеристики, які можуть створити суттєві переваги у підприємницькій діяльності й навіть гарантувати успіх. Серед них: запатентовані технології та рішення, унікальні продукти, висококваліфіковані фахівці, ексклюзивні права, ліцензії, квоти тощо.

Загрози – чинники, які за певних умов можуть створити значні проблеми для ведення підприємницької діяльності або унеможливити бізнес взагалі. Серед них: нестабільність законодавства, екологічні проблеми, санітарні та гігієнічні правила, суспільні настрої, поява потужних конкурентів, технологічне відставання тощо.

Під час SWOT- аналізу необхідно виявити всі позитивні можливості підприємства (підприємницького середовища) та розробити тактику реального використання для досягнення мети у бізнесі. Водночас, треба ідентифікувати всі «слабкі» сторони та загрози і розробити заходи для мінімалізації їх впливу на підприємницьку діяльність.

Оцінка підприємницького середовища

Для виконання завдання студент самостійно вибирає населений пункт або місцевість (групу сіл, адміністративний район), які йому добре знайомі, щодо яких він володіє певною інформацією. Попередньо слід скласти приблизний перелік питань, за якими здійснюватиметься оцінка. Сам характер та глибина оцінки тих чи інших питань залежатиме від орієнтовного бізнесу, який буде предметом подальшого підприємницького планування. Серед загальних, рекомендованих до розгляду питань:

  • розташування, транспортне сполучення, природні та рекреаційні ресурси, родовища корисних копалин;

  • населення, основні види та джерела доходів занять населення, традиції в ремеслі та інших видах підприємницької діяльності, міграційні та маятникові потоки населення;

  • виробничі об'єкти, їх виробничо-економічна характеристика, потенціал, розвиток виробничої інфраструктури, зв'язок;

  • соціальні та культурні об'єкти, соціальна інфраструктура;

  • характеристика рівня підприємницької активності, основні проблеми підприємництва;

  • місцева політика щодо малого та середнього підприємництва, наявність об'єднань підприємців;

  • обставини, які можуть в майбутньому сприяти або перешкоджати підприємницькій діяльності в місцевості.

Слід зазначити, що важко визначити всі питання та чинники, які необхідно оцінити стосовно конкретного об'єкта. Аналіз повинен як найповніше показувати специфіку регіону (населеного пункту), його потенційні можливості у бізнесі, тому цьому повинна приділятись особлива увага. Особлива увага повинна приділятись питанням та характеристикам, що мають вплив на вибраний в подальшому вид підприємництва.

Оцінка вибраного виду підприємництва

Важливість цього питання полягає у тому, що така оцінка є єдиною підставою для подальшого підприємницького планування і визначатиме значною мірою успішне виконання всіх практичних робіт.

Студент на основі аналізу підприємницького середовища, рейтингу перспективних видів підприємництва визначає вид та характер підприємницької діяльності, який буде розроблятись під час виконання всіх інших лабораторних робіт. Оцінку вибраного виду підприємництва необхідно виконати за такою орієнтовною схемою:

  • вид підприємницької діяльності та її зміст, середня очікувана прибутковість;

  • характеристика продукту підприємництва, його особливості, унікальність. Споживчі властивості, якісні та наближено вартісні характеристики;

  • основні споживачі продукції, клієнти, постачальники та партнери;

  • оцінка ситуації на ринку продукції, динаміка попиту та пропозиції, цін, рівня охоплення ринку:

  • прогноз тенденцій на ринку, реальні та потенційні конкуренти;

  • основні вимоги до вибраного виду підприємництва (технологічні, економічні, екологічні, законодавчі), обмеження та регулювання;

  • вимоги до фінансування, персоналу, партнерів;

  • можливі загрози та ризики у вибраному бізнесі;

  • можливі інформаційні джерела, досвід подібних бізнесів.

Підсумковий контрольних результат:

1. Короткий опис підприємницького середовища вибраного населеного пункту або місцевості (2-3 стор.).

2. Оцінка вибраного виду підприємницької діяльності (2-3 стор.).

3. Рецензія на лабораторну роботу спаринг – партнера.

4. Резюме за завдання та міркування, щодо питання, яке обговорюється.