Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Підприємництво.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

7. Керівництво підприємством

7.1. Підприємство очолює директор, який приймається на роботу за контрактом або трудовою угодою.

    1. Інші працівники приймаються на роботу за контрактом або трудовою угодою директором підприємства.

    2. Директор підприємства організовує роботу та керує діяльністю підприємства, заключає договори, розподіляє обов'язки та відповідальність між працівниками.

7.4. Директор підприємства відкриває в установах банків рахунки, здійснює всі фінансові операції, розпоряджається грошовими та матеріальними цінностями.

7.5. Директор підприємства займається вдосконаленням виробництва, підвищенням продуктивності праці, зниженням собівартості продукції, своєчасним виконанням зобов'язань перед бюджетом, постачальниками, банками, здійснює заходи з покращення умов праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, встановлює форми та розміри оплати праці працівників, несе персональну відповідальність за збереження і правильне використання приміщень, автотранспорту, основних засобів та матеріальних цінностей.

8. Трудовий колектив:

  • розглядає і затверджує проект колективного договору;

  • вирішує питання самоуправління підприємством;

- визначає і затверджує перелік і порядок надання працівникам соціальних пільг;

- бере участь у матеріальному та моральному стимулюванні працівників;

  • заохочує раціоналізаторську та винахідницьку діяльність;

  • повноваження трудового колективу реалізуються загальними зборами та радою трудового колективу, члени якої обираються таємним голосуванням на зборах трудового колективу терміном на 2-3 роки за участю не менше 2/3 голосів.

9. Облік, звітність та контроль

    1. Підприємство веде облік робіт, бухгалтерську та статистичну звітність у порядку, встановленому чинним законодавством, несе відповідальність за її достовірність, звітується про результати господарської діяльності перед засновником, фінансовими, податковими та статистичними органами.

    2. Звіти та баланс підписуються директором та головним бухгалтером підприємства. Гол. бухгалтер приймається на роботу згідно з укладеним контрактом за згодою директора підприємства і здійснює свою роботу у відповідності з діючими положеннями про бухгалтерський облік.

    3. Право першого підпису банківських документів надається директору, а право другого – головному бухгалтеру. Всі документи грошового, матеріального розрахункового характеру, за якими здійснюється прийом та видача грошей, матеріальних цінностей, підписуються директором та головним бухгалтером.

9.4. Ревізії та аудиторські перевірки підприємства здійснюються у відповідності до чинного законодавства та нормативних актів України.

10. Ліквідація і реорганізація підприємства

10.1. Ліквідація і реорганізація підприємства проводяться за рішенням власника, за участю трудового колективу, а також за рішенням суду.

    1. За реорганізації і ліквідації підприємства його працівникам гарантується дотримання їх прав відповідно до чинного законодавства.

    2. Ліквідація підприємства здійснюється ліквідаційною комісією.

    3. Майно, що залишилось після задоволення претензій кредиторів і членів трудового колективу, використовується за рішенням власника.

    4. Підприємство вважається ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру.