Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Підприємництво.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

Оформлення засновницьких документів акціонерних товариств

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. Акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій.

Підприємство створюється згідно з рішенням власника (власників) майна чи уповноваженого ним (ними) органу.

Акціонерне товариство створюється і діє на підставі установчого договору або статуту.

У засновницькому (установчому) договорі засновники зобов'язуються утворити суб'єкт господарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо його утворення, умови передачі йому свого майна, порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю суб'єкта господарювання та участі в ньому засновників, порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяльності суб'єкта господарювання, які передбачені законом, а також порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону.

Статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування і місцезнаходження, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

Статут акціонерного товариства, крім відомостей, що вказані вище, повинен містити відомості про види акцій, що випускаються, їх номінальну вартість, співвідношення акцій різних видів, кількість акцій, що купуються засновниками, наслідки невиконання зобов'язань щодо викупу акцій, термін та порядок виплати частки прибутку (дивідендів) один раз на рік за підсумками календарного року.

Установчі документи затверджуються на засіданні засновників. Протокол засідання засновників та установчі документи обов'язково засвідчуються нотаріально.

Статут відкритого акціонерного товариства виробничого підприємства "львівзооветпостачпром"

1. Загальні положення.

1.1. Відкрите акціонерне товариство "Львівзооветпостачпром" (надалі – Товариство) засноване відповідно до наказу регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області від … року № … перетворенням державного підприємства "Львівзооветпостачпром" у відкрите акціонерне товариство відповідно до Законів України "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію майна державних підприємств", "Про власність", "Про підприємства в Україні", "Про господарські товариства", "Про приватизацію майна державних підприємств", "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі України" від 17 травня 1993 року № 51-93 та Указу Президента України "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизаційних майнових сертифікатів" від … року № …...

Товариство керується у своїй діяльності названими вище та іншими нормативними актами чинного законодавства України та цим Статутом.

1.2. Повне найменування Товариства: «Відкрите акціонерне товариство "Львівзооветпостачпром».

1.3. Скорочене найменування Товариства: ВАТ "Львівзооветпостачпром".

1.4. Місцезнаходження товариства: ... Україна, м. …, вул…..