Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 1 Підприємництво.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
901.63 Кб
Скачать

7. Засновники та акціонери товариства

7.1. Засновником відкритого акціонерного Товариства є регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області.

Акціонерами Товариства можуть бути: фізичні та юридичні особи, які набули права власності на акції Товариства в процесі приватизації, випуску нових акцій на вторинному ринку цінних паперів тощо.

7.2. Акціонери мають право:

  • брати участь і голосувати на Загальних зборах акціонерів особисто, або через своїх представників;

  • обиратися й бути обраним до органів управління Товариством, які визначені в цьому Статуті;

  • брати участь у розподілі прибутку Товариства;

- отримувати інформацію про діяльність Товариства. На вимогу акціонера Товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення копії річних балансів, звітів, протоколів зборів;

- вільно розпоряджатися акціями, що їм належать.

7.3. Акціонери Товариства зобов'язані:

  • додержуватися установчих документів Товариства, виконувати рішення загальних зборів Товариства;

  • не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію про діяльність Товариства;

  • виконувати інші обов'язки, якщо це передбачено чинним законодавством України.

7.4. Акціонери відповідають за зобов'язаннями Товариства тільки в межах належних їм акцій.

8. Акції товариства

8.1. Випуск акцій здійснюється в документальній формі.

8.2. Товариство випускає прості іменні акції на весь розмір Статутного фонду, проводить їх реєстрацію в порядку, передбаченому чинним законодавством.

  1. Акція є неподільною. В разі, коли одна і та ж акція належить кільком особам, усі вони визнаються одним власником акції і можуть здійснювати свої права через одного з них або через спільного представника.

  2. Акціонери Товариства без обмежень можуть розпоряджатися акціями товариства, належними їм, в тому числі продавати ~ чи іншим чином відчужувати їх на користь інших юридичних та фізичних осіб, якщо інше не встановлено чинним законодавством.

  3. Товариство має право викупити у акціонера оплачені ним акції тільки за рахунок сум, що перевищують статутний фонд, для їх наступного перепродажу, розповсюдження або анулювання.

9. Розподіл прибутку та покриття витрат

9.1. Прибуток Товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З балансового прибутку Товариства сплачуються відсотки по кредитах банків та по облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та інші платежі до бюджету. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Товариства.

  1. Порядок розподілу чистого прибутку та покриття збитків визначається вищим органом Товариства відповідно до Статуту та чинного законодавства України.

  2. Товариство створює фонди, організація яких передбачена чинним законодавством.

  3. Дивіденди виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року пропорційно частці кожного акціонера в статутному фонді з чистого прибутку. Акціонерам – юридичним особам сума дивідендів перераховується на їх розрахунковий рахунок. Дивіденди виплачуються з дня прийняття рішення загальними зборами про виплату дивідендів до 31 грудня року, наступного за звітним, за наявності рішення загальних зборів акціонерів. У разі неотримання акціонером дивідендів, вони депонуються на основний поточний рахунок товариства та виплачуються акціонеру за його письмовою заявою. Розмір дивідендів на одну акцію визначається на загальних зборах.