Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
331.6 Кб
Скачать

6.3 Використання програмних модулів Microsoft Excel

Модуль - це елемент, має власне ім'я і складається з однієї або декількох процедур та оголошень, загальних для всіх процедур модуля.

Модуль Access складається з описів, інструкцій і підпрограм (процедур) написаних на мові програмування VBA (Visual Basic for Application), збережених під загальним ім'ям. Visual Basic був розроблений Microsoft як мова високого рівня для створення додатків на базі операційної системи Windows.  У VBA процедури є замкнутими програмними одиницями. Вони забезпечують ширші можливості, ніж макроси. Кожна форма або звіт в базі даних містить вбудовані процедури обробки подій, наприклад, процедура обробки події дозволяє відкрити іншу форму при натисненні певної кнопки у формі.  У Microsoft Access існують модулі двох типів; стандартний модуль і модуль класу. Стандартний модуль містить процедури Sub і Function, не пов'язані з конкретним об'єктом: формою або звітом. Вони доступні для всіх процедур в базі даних.  Стандартні модулі використовуються також для оголошення доступних зі всіх модулів додатка глобальних змінних. Для перегляду списку стандартних модулів натискуйте на панелі інструментів кнопку Модулі (Modules) у вікні База даних (Database).  Модулі класів окрім процедур містять опис нового об'єкту і програми, які є локальними для цих об'єктів. Як приклад модуля класу можна назвати модулі форм і звітів. Модуль форми створюється і зв'язується з формою, аби створити процедуру обробки подій для цієї форми. 

6.4 Використання надбудов Microsoft Excel

Надбудови — це програми, які доповнюють Microsoft Excel додатковими командами та можливостями. Наприклад, надбудова «Пакет аналізу» містить низку засобів аналізу даних, використання яких дає змогу заощадити час і зусилля, виконуючи складні статистичні або інженерні розрахунки.

У Microsoft Excel існує три типи надбудов: надбудови Excel, користувацькі надбудови для моделі компонентних об'єктів (COM) і надбудови автоматизації. Надбудови Excel; Надбудови COM: Надбудови автоматизації.

Перед використанням надбудови її потрібно спочатку завантажити. Після завантаження надбудова та її команди з’являються в одному з таких розташувань.

  • На вкладці Дані. Надбудови «Пакет аналізу» та «Пошук розв’язання» відображаються у групі Аналіз.

  • На вкладці Формули. Надбудови «Майстер підсумовування», «Перерахунок на євро», «Eurotool» і «Майстер підстановок» відображаються у групі  Solutions.

  • На вкладці Надбудови. Вкладка  Надбудови додається до стрічки (компонента Інтерфейс користувача Microsoft Office Fluent), коли завантажують першу надбудову для цієї стрічки. Якщо вкладки  Надбудови немає на екрані, перезапустіть Excel.

6.5 Побудова діаграм в середовищі Excel. Підготовка до друкування та друк документів Microsoft Excel

Створення діаграми в Excel починається із введення на аркуші числових даних для діаграми. Потім ці дані необхідно нанести на діаграму, вибравши потрібний тип діаграми на стрічці Office Fluent (вкладкаВставлення, група Діаграми).

Діаграма складається з багатьох елементів. Деякі з цих елементів відображаються за промовчанням, інші можна додавати в разі необхідності. Вигляд елементів діаграми можна змінювати, переміщаючи їх на інше місце на діаграмі, змінюючи розмір або формат. Також можна видаляти непотрібні елементи з діаграми.

На першому етапі роботи вибирають форму діаграми. У списку Тип укажіть потрібний тип діаграми, а в області Вид –  її вид. Якщо треба щоб діаграма мала незвичайний вид, перейдіть на вкладку Нестандартні і виберіть там тип діаграми з нестандартним форматуванням.

Друк документів виконується у фоновому режимі, який дозволяє продовжити роботу практично відразу після відправки документа на друк.

Документ можна надрукувати декількома способами:  1. Якщо документ не відкритий:

  •  перемістите значок файлу з теки Мій комп'ютер (My Computer) або провідника Windows на відповідний значок принтера в теці Принтери (Printers);

  •  виділите значок файлу у вікні програми Мій комп'ютер (My Computer) або провідника і виберіть команду Друк (Print) у меню Файл (File);

2. Якщо документ відкритий і представлений в активному вікні:

  •  виберіть команду Друк (Print) у меню Файл (File) і задайте установки для друку в діалоговому вікні Друк (Print) (мал. 12.8)тобто задайте, на якому принтері друкуватиметься документ, кількість копій і так далі Команду Друк дублюють клавіші Ctrl+Shift+F12;

  •  натискуйте кнопку Друк (Print) на панелі інструментів Стандартна  — у діалоговому вікні Попередній перегляд (Print Preview) натискуйте кнопку Друк або виберіть команду Друк (Print) у меню Файл (File).

7. Використання системи управління базами даних

Системи управління базами даних – це програмні засоби, за допомогою яких можна створювати бази даних, заповнювати їх та працювати з ними,за допомогою яких кожний, хто вивчить дану мову, може сам створювати такі структури, які йому потрібні, і вводити в них необхідні елементи управління.

Основне призначення СУБД — створення та підтримка в актуальному стані бази даних, а також зв'язок її з програмами розв'язування економічних завдань.

Системи управління базами даних (СУБД)- є набором програмних засобів, необхідних для створення, використання і підтримки баз даних.

Система управління базами даних (СУБД) поєднує відомості з різних джерел в одній реляційній базі даних. Створювані форми, запити і звіти дозволяють швидко й ефективно обновляти дані, отримувати відповіді на питання, здійснювати пошук потрібних даних, аналізувати дані, друкувати звіти, діаграми і поштові наклейки.

На магнітному диску база даних може зберігатись у вигляді одного файла (бази даних MS Access, Informix та ін.) або у вигляді папки з файлами (бази даних Interbase, Paradox та ін.).