Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
331.6 Кб
Скачать

4.3 Створення текстових та графічних документів стандартними засобами операційної системи

Текстові файли – найбільш наочна форма представлення алфавітно-цифрової, інформації, що дозволяє зберігати, редагувати, читати на екрані й друкувати будь-які текстові документи – листи, записи, довідки, об'яви, звіти, статті, вихідні тексти програм і багато іншого.

Серед текстових файлів виділяють

- ASCII-файли - файли, в яких символи тексту та як вони повинні бути розташовані на сторінці кодуються різними значеннями байта чи послідовністю байтів. Прикладами таких файлів можуть бути файли, що створені редакторами типу вбудованого редактора програми Midnight Commander, файли, створювані програмою Notepad в Windows та vi в UNIX;

- файли з розширеними можливостями форматування тексту; від попередніх відрізняються числом кодів, що використовуються як керуючі можливостями форматування тексту. Прикладами таких файлів є файли, що створюються за допомогою простих редакторів типу Лексикон, файли у форматі .html.

- файли, що використовують власний формат для представлення тексту.Це файли MS Word з розширенням .doc, файли OpenWriter з розширенням .sxw, файли Kword з розширенням .kvd та ін.

Файли, створенні різними редакторами, мають унікальні розширення, що дозволяє, не зазираючи до документу, здогадуватися про способи розмітки тексту. Так файли, створені редакторами підготовки простого тексту, часто мають

Для перегляду деяких типів текстових файлів вимагаються спеціальні програмні засоби. Часто для перегляду файла користувач застосовує звичний йому текстовий редактор.

Одним з найбільш поширених типів програм для робіт з графікою є графічні редактори. Графічний редактор — комп’ютерна програма, що дозволяє її користувачеві створювати і редагувати зображення на екрані комп’ютера і зберігати їх в багатьох популярних форматах, наприклад JPEG, PNG, GIF, TIFF... Деякі графічні редактори спеціалізуються на редагуванні фотореалістичних зображень, тоді як інші більш «заточені» на створення і редагування малюнків.

4.4 Сервісні програми та утиліти операційної системи

У процесі роботи з комп'ютером у користувача виникає безліч проблем які потребують їх вирішення, пов'язаних з роботою комп'ютера і окремих його пристроїв. Для діагностики та усунення їх виникнення і обслуговування деяких пристроїв комп'ютера у складі системного програмного забезпечення використовуються сервісні програми (утиліти).

Утиліти - це спеціалізовані програми, призначені для обслуговування і оптимізації роботи системи, програми-помічники, які вирішують завдання, з якими сама оперативна система впоратися не в змозі.

Більшість утиліт призначене для обслуговування файлової системи і дисків. Деякі утиліти використовуються для ведення архівів даних, а спеціальні антивірусні програми забезпечують захист системи від комп'ютерних вірусів. Утиліта - необхідна компонента інструментарію програміста будь-якого рівня і, в першу чергу, прикладного. Спочатку слово «утиліта» ототожнювалося з простими маленькими програмами. Але сьогоднішні утиліти часто займають десятки мегабайт і по складності не поступаються деяким офісним пакетам. І виконувати вони можуть вже не одну - дві операції, як раніше, а значно більше .Багато утиліті являють собою серйозні комерційні пакети, які продаються в гарних коробках у магазинах. Але більшість утиліт, що відносяться до розряду умовно-безкоштовного програмного забезпечення, можна знайти у вільному доступі в мережі Internet.В даний час існує багато різних наборів утиліт (Microsoft PLUS 98, Norton Utilities, Nuts & Bolts 98), а також безліч окремих утиліт (Anti Viral Toolkit Pro, First Aid (Cybermedia), Power Strip (Etitech), SciTech Display, Win Boost (Magellas Corp) та ін.)

Сервісне програмне забезпечення - це сукупність програм, призначених для тестування пристроїв комп'ютера та їх програмного обслуговування.

Сервісні програми поділяються на два види:

1) стандартні програми, що входять до складу операційної системи;

2) спеціалізовані програми, часто об'єднуються в комплекси (Norton Utilities (NU), або Acronis Power Utilities).

 Спеціалізовані програми не тільки дублюють функції програм операційної системи, але і значно розширюють їх можливості в програмному обслуговуванні пристроїв комп'ютера, зберіганні та захисті даних.Багато утилітів дублюють один одного. Їх перелік дуже широкий, але за функціональним призначенням їх поділяють на кілька груп:

• антивірусні програми;

• файлові менеджери;

• програми резервування;

• програми-пакувальники (архіватори);

• програми контролю і діагностики комп'ютера;

• програми обслуговування дисків;

• програми - кеші і програми оптимізації дисків

;• програми обслуговування операційної системи;

• програми обслуговування мережі.

4.5 Робота з архівними даними. Програми боротьби з комп’ютерними вірусами