Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
331.6 Кб
Скачать

5.Підготовка текстових документів. Редактор Microsoft Word

Для роботи з текстовою інформацією дуже ефективними є спеціальні програми підготовки текстів: так звані текстові процесори або текстові редактори. На відміну від друкарської машини, текстові процесори дають змогу за значно коротший час і більш якісно підготувати будь-який документ.

На сьогодні є сотні різноманітних текстових редакторів, і їхня кількість продовжує зростати. Функціональні можливості різних програм підготовки текстів істотно різняться, водночас більшість із них має багато спільних властивостей.

До загальних функцій, які можуть бути реалізовані текстовими процесорами, можна зарахувати такі:

1) введення тексту в комп'ютер;

2) редагування тексту (заміна, вставка, видалення тощо);

3) пошук необхідної інформації у тексті;

4) форматування тексту (встановлення лівої межі тексту, вирівнювання правого краю, встановлення позиції відступу першого рядка абзацу тощо);

б) перенесення і копіювання фрагментів тексту;

6) виділення частин тексту певним шрифтом;

7) розбиття тексту на сторінки з певною кількістю рядків та інтервалів між рядками;

8) робота з декількома документами одночасно;

Текстовий редактор Word є одним із найпоширеніших текстових редакторів, що значною мірою зумовлено його численними перевагами, до яких належать, насамперед, широкі функціональні можливості. Важко знайти таке завдання в роботі з текстами, яке не можна було б розв'язати засобами Word. Цей редактор належить до групи програм Microsoft Office. Крім нього, до неї входять електронна таблиця Excel і система управління базою даних Access, тобто основні програми, які можуть використовуватися для формування документообігу в установах.

5.1 Створення нового документа Microsoft Word. Робота з панелями інструментів Microsoft Word. Робота з таблицями та об’єктамиMicrosoftWord

Багато документів, які ви створите, базуватимуться на шаблоні Normal, що створює порожній документ. При запуску Word на екрані автоматично з'являється новий документ, з яким можна працювати. Якщо Word вже запущений, можна створити новий документ, клацнувши на кнопці Створити панелі інструментів.

Щоб створити документ, заснований на іншому, непорожньому шаблоні, зробіть наступне.

1. Виберіть команду Файл -> Створити. З'явиться діалогове вікно Створення документа.

2. Корінці вкладок у верхній частині вікна позначають різні категорії шаблонів. Клацніть на потрібному корінці, відповідному певній категорії документа, який ви хочете створити.

3. Клацніть на піктограмі, яка відповідає бажаному шаблону. Якщо можливе проглядання загального виду шаблону, то він з'явиться у області перегляду. На мал. 2. 1 показаний шаблон стандартного резюме у вікні попереднього перегляду.

4. Клацніть на кнопці ОК. Word створить документ, який можна редагувати

Коли ви створюєте документ, заснований на шаблоні, текст і формат шаблону будуть відображені в новому документі.

Під рядком меню розташовані панелі інструментів, що складаються з кнопок та малюнками. Кожній кнопці відповідає команда, а малюнок на цій кнопці передає значення команди. Більшість кнопок дублюють найбільш часто вживані команди, доступні в меню. Для виклику команди, зв'язаної з кнопкою, необхідно натиснути мишею на цій кнопці. Якщо навестипокажчик миші на кнопку й трохи почекати, поруч з'явиться рамка з назвою команди.

За звичаєм під рядком меню знаходяться дві панелі інструментів – Стандартна і Форматування. Щоб вивести, або забрати панель з екрану слід вибрати в меню Вид пункт Панелі інструментіва потім натиснути на ім’я потрібної панелі. Якщо панель

Якщо для виведення усіх кнопок на панелі не достатньо місця, то виводяться кнопки, які були ужиті останніми. Якщо натиснути на кнопку у кінці панелі, то з ' являться інші кнопки . При натисканні на кнопку Добавить або видалити кнопки з ' явиться меню, в якому можна вивести або забрати кнопку з панелі.

рис.1.4- Панель інструментів Microsoft Word

Таблиця – це упорядкована в рядках і стовпцях інформація. Таблиця може складатися з будь-якої кількості рядків і стовпців. Перетинаючи, стовпці і рядки утворять комірки.

 Якщо фрагмент тексту не поміщається в одній рядку, Word автоматично створює нову збільшує висоту осередків. Під час роботи з таблицями можна легко переставити рядки і стовпчики, і навіть привернути увагу деяким елементам таблиці з допомогою обрамлення і фонових заливок.

 За допомогою засобів Word створення таблиць можна створити групу комірок, розміри яких автоматично збільшуються, щоб у них розмістився весь текст, що вводиться, чи графічні зображення. Єдине обмеження полягає в тім, що розмір комірки не повинен перевищувати розміру сторінки. Можна змінювати розміри стовпчиків і комірок, а також додавати рядки, стовпчики й комірки. Word має у своєму розпорядженні команди, що значно полегшать редагування таблиць.

Зміна розмірів таблиці.

Найпростіше розмір таблиці регулюється за допомогою маркера зміни розміру, який має вигляд маленького квадрата і з'являється в нижньому правому куті після виділення всієї таблиці. Встановіть на нього покажчик миші (покажчик набуде форми двосторонньої стрілки, орієнтованої по діагоналі таблиці), натисніть на кнопку миші й потягніть маркер у потрібний бік до одержання необхідного розміру таблиці по вертикалі та горизонталі й відпустіть кнопку.

Об'єднання комірок у таблиці.

Іноді необхідно об'єднати кілька комірок. Для об'єднання слід виділити ці комірки і виконати команду Таблиця →Об'єднати комірки. У результаті інформація, розташована у виділених комірках, об'єднається в одній комірці.

Форматування таблиці

Вирівнювання тексту в комірці.

У таблицях Word за умовчанням текст вирівнюється водночас по лівому і верхньому краях комірки. Змінити це можна так: виділіть елементи таблиці, в яких потрібне вирівнювання, і клацніть правою кнопкою миші по зоні виділення. З контекстного меню оберіть команду Выравнивание в ячейке й у палітрі оберіть спосіб вирівнювання або використати Таблица — Свойства таблицы.

Виконання обчислень у таблиці.

 Текстовий процесор Word має засоби для проведення обчислень над числовими даними, розміщеними в клітинках таблиці. Для цього потрібно у відповідних клітинках таблиці записати формули для обчислення. Формула задається виразом, який починається зі знака =. У цьому виразі можуть бути використані числа, знаки арифметичних дій, посилання на діапазон клітинок, вбудовані функції Word та інші.