Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пр.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
331.6 Кб
Скачать

1. Архівація та архіватори.

- Архівація (стискання) інформації – це таке кодування інформації, коли закодований варіант займає менше дискової пам’яті, ніж початковий.

Архіватори – це програми, призначені для стискання інформації та створення файлів-архівів.

   Програми-архіватори:

 WinRar (Rar), WinZip (Zip), WinArj (Arj), WinAce (Ace), Lha та інші.

Метод заміни ланцюжків однакових бітів, символів або послідовностей символів одним бітом або послідовністю з коефіцієнтом повторення.

3. Завдання архівації:

–  Зменшення обсягу файлів;

–  Резервне копіювання;

–  Архівація при шифруванні даних.

4. Архіви zip

Основна перевага формату ZIP - його популярність. Так, більшість архівів в Інтернету мають формат ZIP. Якщо ви хочете комусь відправити архів, але не упевнені, що в адресата є програма WіnRAR для розпакування архіву, то має сенс використовувати формат ZIP. Утім, у цьому випадку ви можете відправити і що саморозпаковується (SFX) архів.

Інша перевага ZIP - швидкість. Архіви ZIP звичайно створюються швидше архівів RAR.

5. Архіви rar

Формат RAR у більшості випадків забезпечує істотно кращий стиск, чим ZIP, особливо в режимі створення безупинних архівів. Інша важлива можливість RAR - підтримка багатотомних архівів. Вони набагато зручніше і простіше у використанні, чим так називані "розділені по дисках" архіви ZIP. WіnRAR не підтримує такі архіви ZIP - багатотомні архіви можна створювати тільки у форматі RAR.

Крім того, у формату RAR є трохи дуже важливих функцій, відсутніх у ZIP, наприклад, додавання інформації для відновлення, що дозволяє відновити фізично ушкоджений файл, і блокування архівів для запобігання випадкової модифікації особливо коштовних даних.

6. Архів, що саморозпаковується

(SFX, від англ. SelF-eXtractіng) архів - це архів, до якого приєднаний  модуль, що виконується. Цей модуль дозволяє видобувати файли простим запуском архіву як звичайної програми. Таким чином, для видобування вмісту SFX-архіву не потрібно додаткових зовнішніх програм. Проте, WіnRAR може працювати з SFX-архівом так само, як і з будь-яким іншим, тому якщо ви не хочете запускати SFX-архів для  чи перегляду видобування його вмісту можна використовувати WіnRAR.

SFX-архіви зручні в тих випадках, коли потрібно передати комусь архів, але ви не упевнені, що в адресата є відповідний архіватор для його розпакування. Ви також можете використовувати SFX-архіви для поширення своїх власних програм.

Комп'ютерний вірус — комп'ютерна програма, яка має здатність до прихованого саморозмноження. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп'ютера.

Антивірусна програма — програма для знаходження і лікування програм, що заражені комп'ютерним вірусом, а також для запобігання зараження файлу вірусом.

avast(Аваст) — антивірусна програма для операційних системMicrosoft Windows та Linux, для КПК на платформі Palm та Windows CE а також для смартфонів на платформі Android. Компанія AVAST Software, заснована 1991року у Чехії.Головний офіс компанії знаходиться у Празі.Випускається у вигляді кількох версій: платною (Pro і Internet Security) і безкоштовною (Free) для некомерційного використання.

Dr. Web — антивіруси цього сімейства призначені для захисту від поштових і мережевих черв'яків, руткітів, файлових вірусів, троянських програм, стелс-вірусів, поліморфних вірусів, безтілесних вірусів, макровірусів, вірусів, що вражають документи MS Office, скрипт-вірусів, шпигунського ПЗ (spyware), програм-викрадачів паролів, клавіатурних шпигунів, програм платного дозвону.\

Антивірус Касперського – антивірусне програмне забезпечення, що розробляється Лабораторією Касперського. Надає користувачеві захист від вірусів, троянських програм,шпигунських програм,руткітів,adware, а також невідомих загроз за допомогою проактивного захисту, що включає компонент HIPS