Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политэкономия.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
644.22 Кб
Скачать

Лекція 8. Ринкова система та її фундаментальні питання

  1. ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ПИТАННЯ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

    1. ЩО І СКІЛЬКИ ВИРОБЛЯТИ ?

    2. ЯК ВИРОБЛЯТИ ? (ЯК ПОВИННО БУТИ ОРГАНІЗОВАНО ВИРОБНИЦТВО ?)

    3. ХТО ПОВИНЕН ОДЕРЖУВАТИ ПРОДУКТ ?

    4. ЧИ ЗДАТНА РИНКОВА ЕКОНОМІКА АДАПТУВАТИСЯ ДО ЗМІН В ЕКОНОМІЦІ

  2. ОЦІНКА РОЛІ РИНКОВОЇ СИСТЕМИ.

    1. АРГУМЕНТИ «ЗА»

    2. АРГУМЕТИ «ПРОТИ»

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Макконелл К.Р. , Брю С.Л. Економікс : принципи, проблеми та політика . Пер . з англ. 11-го вид. К., ХаГар, 2000. – с.81-94

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

ОСОБЛИВОСТІ НОРМАЛЬНОГО ПРИБУТКУ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ПРИБУТКУ

«ГОЛОСУВАННЯ ГРОШИМА» СУТНІСТЬ ТА ЗНАЧЕННЯ

ВИКОРИСТАННЯ В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ЕФЕКТУ «НЕВИДИМОЇ РУКИ»

  1. ФУНДАМЕНТАЛЬНІ ПИТАННЯ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Щоб зрозуміти, як функціонує ринкова економіка, необхідно визнати існування п'яти фундаментальних питань, на які кожна економічна система повинна знаходити відповідь.

    1. ЩО І СКІЛЬКИ ВИРОБЛЯТИ ?

Будь якій економічної системи завжди виникає ? Що і скільки виробляти ? в умовах ринкової економіки в питанні : «Що виробляти ?»

В цій економіці у кінцевому підсумку виробляються лише ті товари, які можуть принести прибуток виробнику , а ті товари виробництво , яких збиткове не випускають . У свою чергу отримання прибутку і його відсутності визначають два фактори:

  1. Загальний дохід, що фірма одержує від продажу свого продукту. Визначається як добуток обсягу продукції на ціну.

  1. Загальні витрати його виробництва.

Загальні економічні витрати виробництва даної продукції. Обчислюються множенням ціни кожного ресурсу на кількість використаного у виробництві, а потім підсумовуванням витрат на кожний ресурс.

Економічні витрати це платежі, які необхідно зробити, щоб придбати й зберегти у своєму розпорядженні потрібні кількості цих ресурсів. Витрати на кожну одиницю цих ресурсів, тобто ціна ресурсів, визначаються співвідношенням пропозиції та попиту на ресурсному ринку. Тут варто особливо підкреслити, що підприємницька здатність — подібно землі, праці й капіталу — це такий же рідкий ресурс і, отже, має свою ціну. Тому у витрати виробництва повинні входити не тільки заробітна плата, платня, відсоток на капітал і рентні платежі за землю, але також платежі підприємцеві за виконувані їм функції організації виробництва якого-небудь товару й з'єднання всіх інших ресурсів у процесі цього виробництва. Причому прибуток , як плата за підприємницькі здібності називається – нормальним прибутком.

Приклад : Фірма випускає 25од.прод. за ціною одна грошова одиниця . Отже її загальний дохід складає :

При цьому фірма використовує наступну кількість ресурсів :

  • Праця 4 одиниці

  • Капітал 3 одиниці

  • Земля 2 одиниці

  • Підприємницькі здібності 1 одиниця .

За ціною відповідно 1,2,3,4, Отже загальні витрати фірми на виробництві 25 одиниць продукції складає

Економічний прибуток = загальний дохід - загальні витрати

25-20=5

Особливий вплив на питання , що виробити має споживчий попит. Він за допомогою так званого «голосування доларом чи грошима». Дає сигнал виробництву, що необхідно виробити , що стосується підприємств і власників ресурсів, то вони залежать від споживачів і не вільні у виборі, що і складається виробити .

Таким чином , ринкова система передбачає бажання споживачів підприємства і постачальки ресурсів, і добивається від них належної відповіді . Ринкова система спрямовує ресурси в ті галузі на продукти яких споживач пред’являє найбільший попит . Одночасно ринкова система позбавляє ті галузі на продукти яких не має попиту економічних ресурсів , бо ці галузі неприбуткові.