Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политэкономия.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
644.22 Кб
Скачать
    1. Як виробляти ? (як повинно бути організовано виробництво ?)

Важливим питанням в ринковій економіці є питання «Як виробити?» тобто, яку комбінацію ресурсів , яку технологію повинна застосовувати кожна фірма.

В ринковій економіці виробництво здійснюють лише ті фірми котрі бажають і здатні застосовувати найбільш ефективною технологією , котра приносить найбільш економічний ефект (економічний прибуток).

Наприклад : Для виробництва товару вартістю – 20 одиниць. Можна використати 3 види технологій , кожна з яких уявляє різну комбінацію різних економічних ресурсі.

Ресурс

Ціна

одиниці ресурсу (діл.)

Технологія №1

Технологія №2

Технологія №3

Кількість ресурсів

витрати

Кількість ресурсів

витрати

Кількість ресурсів

Витрати

Праця

1

4

4

3

3

5

5

Земля

2

3

6

2

4

2

4

Капітал

3

2

6

4

12

1

3

Підприємницька здатність

4

1

4

1

4

1

4

Загальна сума витрат на виробництво продукту

20

23

16

З таблиці видно , що на виробництво товару вартістю 20 одиниці фірми застосовуючи технологію №1 несуть витрати 20 одиниць; Технологія №2 – 23 одиниці; Технологія № 3 – 16 одиниць.

Таким чином ті підприємства котрі будуть використовувати технологію № 1 не отримають економічного прибутку 20-20=0;

Технологію № 2 несуть збитки 20-23=-3;

Технологія №3 мають економічний прибуток 20-16=4

Однак навіть підприємства які застосовують Технологію №2 отримують нормальний прибуток, бо за даною технологією нормальний прибуток, котрий вони повинні отримати на 4 одиниці більше величини збитку (-3). Тобто нормальний прибуток 4-3=1. Економічний прибуток , який утворюється в результаті застосування найбільш ефективної технології привабливої підприємству.

    1. Хто повинен одержувати продукт ?

Наступним питанням є «Хто повинен одержати продукт ?» , тобто як вироблений продукт повинен розподілятися між споживачами . будь яка вироблена продукція розподіляється між споживачами на основі їх здатності і бажання заплатити за нього ринкову вартість (рівноважну ціну).

У свою чергу здатність споживача придбати продукт визначений розміром його грошового доходу і ціни купує мого товару.

Розміром грошового доходу залежить від кількості ресурсів котрими розпоряджаються дані індивідууми і ціни на дані ресурси.

Ринковій економіці не притаманні етичні принципи в процесі розподілу продукту. Його одержує той у кого є гроші, хто має більший доход той одержує більше продукції , хто не має доходу – ні, тому ринкова економіка не віддає продукту.