Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
политэкономия.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
644.22 Кб
Скачать
    1. . Чи здатна ринкова економіка адаптуватися до змін в економіці

Останнє питання ринкової економіки : «Чи здатна ринкова економіка адаптуватися до змін і умов економічного життя ?»

Попит виробників на ресурс – це похідний попит.

Ринкова економіка достатньо динамічна, з часом смаки споживачів змінюються ,рівень їх доходу , кількість та обсяги ресурсів, зміни технологій виробництва, у зв’язку з цим те що було тепер є ефективним , може стати з часом неефективним. Ринкова економіка постійно здійснює коректування використання ресурсів, застосування технологій , при цьому залишаючись ефективною економікою .

Важливу роль грає ціна , передусім так звана орієнтуюча функція ціни.

Наприклад : Якщо змінюються смаки споживачів , тобто виникає перевага у споживанні одних товарів перед іншими.

Здатність ринкової системи через ціну сигналізувати про зміни в споживчих смаках і викликати належну реакцію з боку виробників і постачальників ресурсів називається спрямовуючою функцією ціни .

Ринкова економіка створюється стимулом технічного прогресу , той хто застосовує нову техніку і технологію отримує економічний прибуток , котрий в свою чергу може бути може бути джерелом фінансування розробки нової техніки і технології.

Нова техніка призводить до скорочення витрат виробництва . Що дає можливість виробникам знижувати ціни , збільшує цим попит на дану продукцію.

Ринкова економіка змушує виробників,через конкуренцію слідкувати за появою нової техніки і технології , та застосовувати її. Той хто не слідкує за цим правилом розоряється.

Ринкова економіка сприяє переливу ресурсів з технічно-непрогресивних галузей в більш прогресивні виробництва.

Для здійснення технічного прогресу необхідно підвищити виробництво засобів виробництва на цей вид продукції , попит пред’являє підприємства, якщо попит підвищується то ціна зростає і підвищує виробництво нових засобів виробництва.

В ринковій економіці важлива роль належить конкуренції - змушує підприємців і постачальників ресурсів задовольняти бажання споживачів , якщо споживання збільшило попит на якийсь продукт, то підвищується ціна понад витрати виробництва; з’являється економічний прибуток і в дану галузь спрямовується інші фірми . Пропозиція підвищується , а ціна падає до рівня витрат виробництва .

Якщо має місце монополія , то вона перешкоджає вступ у галузь іншим фірмам і має можливість шляхом скорочення виробництва підтримувати високі монопольні ціни і постійно привласнювати економічний прибуток .

Конкуренція забезпечує поєднання індивідуальних і суспільних інтересів. Кожний індивідум в умовах ринкової економіки переслідує особистий інтерес , який заклечається в тому щоб одержати максимальну вигоду у виробництві та споживанні . А суспільство – в тому що було вироблено максимальну кількість продукту з мінімальними витратами , бо це забезпечує низькі ціни.

Ринкова економіка за допомогою конкуренції котра проявляється як «невидима рука» і спрямовує виробництво тобто змушує виробників застосовувати таку комбінацію ресурсів котра максимально ефективна і це відповідає , як приватному інтересу так і суспільства.

Тобто невидима рука так управляє економікою , що коли фірми максимізують свій прибуток , суспільний продукт також максимізується , причому витрати при цьому повинні бути мінімальними.