Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КОДЕКС ЕТИКИ ПРОФЕСІЙНИХ БУХГАЛТЕРІВ

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
788.64 Кб
Скачать

КОДЕКС ЕТИКИ ПРОФЕСІЙНИХ БУХГАЛТЕРІВ (прийнятий МФБ)

Вступ

1.Міжнародна федерація бухгалтерів (МФБ) вважає, що внаслідок національних відмінностей у культурі, мові, законодавстві і соціальних системах завдання підготовки детальних етичних вимог є насамперед завданням організацій – членів МФБ у кожній конкретній країні; ці ж організації відповідають за впровадження таких вимог та нагляд за їх дотриманням.

2.Однак МФБ вважає, що особливістю бухгалтерської професії в усьому світі є прагнення досягати багатьох спільних цілей унаслідок дотримання певних засадничих принципів.

3.Тому МФБ, визнаючи відповідальність бухгалтерів як таких і вбачаючи свою роль у тому, щоб надавати рекомендації, сприяти безперервності зусиль і гармонізації, вважає за потрібне розробити міжнародний Кодекс етики професійних бухгалтерів,

щоб він став основою для етичних вимог (кодексу етики, докладних правил, рекомендацій, норм поведінки тощо) до професійних бухгалтерів у кожній країні.

4.Передбачається, що цей Кодекс етики послужить моделлю для розробки національних рекомендацій щодо етики професійних бухгалтерів. Кодекс установлює норми поведінки професійних бухгалтерів і стверджує засадничі принципи, що їх мають дотримуватися професійні бухгалтери, щоб досягти спільних цілей. Професійні бухгалтери в усьому світі працюють у середовищі з різними культурними традиціями і нормативними вимогами. Однак слід завжди дотримуватись основної мети Кодексу. В Кодексі також зазначено, що, якщо національна вимога суперечить положенню Кодексу, національна вимога переважатиме, тобто матиме більшу силу. Для тих країн, які прагнуть ухвалити цей Кодекс як національний, МФБ підготувала текст, що його можна використати для визначення статусу і застосовності Кодексу в цій країні. Цей текст міститься у

“Передмові до етичних вимог (найменування організації – члена МФБ)” Положення МФБ про політику Ради .

У Розділі 8 цього Кодексу визначається концептуальна база вимог щодо незалежності* та щодо завдань з надання впевненості,* тобто міжнародний стандарт, який має бути покладений в основу національних стандартів. Відповідно, жодній організації – члену МФБ або фірмі* не дозволяється застосовувати менш суворі стандарти, ніж ті, що викладено в цьому розділі. Проте якщо закон або нормативні документи забороняють організаціям – членам МФБ або фірмам дотримуватися певних частин Розділу 8, вони повинні виконувати всі інші частини вказаного розділу.

5.Крім того, Кодекс ґрунтується на тому, що (за винятком випадків, коли зазначено конкретне обмеження) цілі та засадничі принципи є однаково чинними для всіх

професійних бухгалтерів, незалежно від того, чи займаються вони практичною діяльністю (тобто є бухгалтерами-практиками*), чи працюють у промисловості, торгівлі, державному секторі або в галузі освіти.

6.Будь-якій професії притаманні певні риси, зокрема:

володіння певними інтелектуальними навичками, набутими шляхом освіти та

Див. “Визначення”.

З травня 2000 р. Комітет МФБ перейменовано на Раду МФБ.

591

підвищення кваліфікації1;

дотримання представниками професії загального кодексу цінностей і поведінки, встановленого адміністративним органом (зокрема, максимально об’єктивне сприйняття дійсності);

усвідомлення свого обов’язку перед суспільством у цілому (як правило, у відповідь на обмеження щодо використання звання або присвоєння кваліфікації).

7.Обов’язок представників професії перед професійним співтовариством і суспільством може іноді видаватися таким, що суперечить безпосереднім особистим інтересам чи обов’язкові виявляти лояльність щодо свого роботодавця.

8.Ураховуючи це, на організації – члени МФБ покладається обов’язок установити етичні вимоги для членів організації, щоб забезпечити найвищу якість їхньої роботи і підтримувати довіру громадськості до професії.

Інтереси громадськості

9.Характерною рисою цієї професії є прийняття відповідальності перед громадськістю. Що стосується бухгалтерів, то для них громадськість охоплює насамперед клієнтів, кредиторів, органи державного управління, роботодавців,

працівників, інвесторів, ділові та фінансові кола, а також інших осіб, що покладаються на об’єктивність і доброчесність професійних бухгалтерів з метою підтримки впорядкованого ведення комерційної діяльності. Ця довіра покладає на професійних бухгалтерів відповідальність перед інтересами громадськості. Інтереси громадськості визначаються як колективний добробут співтовариства людей та організацій, яким професійні бухгалтери надають послуги.

10.Відповідальність професійного бухгалтера не зводиться лише до задоволення потреб окремого клієнта чи роботодавця. Інтереси громадськості значною мірою визначають стандарти бухгалтерської професії, наприклад:

незалежні аудитори допомагають забезпечувати повноту та ефективність фінансових звітів, що їх надають фінансовим установам як часткове підтвердження кредитоспроможності, а акціонерам – для залучення капіталу;

фінансові керівні працівники виконують різні функції, пов’язані з управлінням фінансами в організаціях, і сприяють ефективному та результативному використанню ресурсів організацій;

внутрішні аудитори забезпечують упевненість у наявності надійної системи внутрішнього контролю, що підвищує достовірність зовнішньої фінансової інформації їхнього роботодавця;

експерти з оподаткування допомагають забезпечити ефективність податкової системи та довіру до неї, а також справедливе застосування оподаткування;

відповідальність консультантів з управління щодо задоволення інтересів громадськості полягає у підтримці прийняття раціональних управлінських рішень.

11. Професійні бухгалтери виконують у суспільстві важливу роль. Інвестори,

1 Щоб отримати докладну інформацію про вимоги до рівня освіти, рекомендованого МФБ, треба звернутися до “Інструкцій з питань міжнародної освіти”, підготовлених Комітетом із питань освіти МФБ.

Див. “Визначення”.

592

кредитори, роботодавці та інші член ділової спільноти, а також органи державного управління і громадськість у цілому покладаються на професійних бухгалтерів у питаннях надійного фінансового обліку і звітності, ефективності управління фінансами і компетентних консультацій щодо різних сфер економічної діяльності та оподаткування. Ставлення професійних бухгалтерів при наданні таких послуг та їхня поведінка впливають на економічний добробут їхнього співтовариства і країни.

12.Професійні бухгалтери зможуть залишатися в такому привілейованому становищі лише в тому разі, якщо вони продовжуватимуть надавати громадськості ці унікальні послуги на рівні, який свідчить про те, що суспільна довіра є цілком обґрунтованою. Тому представники бухгалтерської професії в усьому світі найбільше зацікавлені в тому, щоб довести до відома споживачів послуг професійних бухгалтерів, що ці послуги виконуються на найвищому рівні якості й надаються відповідно до етичних вимог, покликаних забезпечити такий рівень.

13.Розробляючи національні кодекси етики, організації – члени МФБ повинні враховувати очікування громадськості та користувачів щодо етичних стандартів професійних бухгалтерів і брати до уваги їхню думку. При такому підході можна пояснити або врахувати будь-які розбіжності, що існують між очікуваними та установленими стандартами.

Цілі

14.Згідно з Кодексом, цілі бухгалтерської професії полягають у виконанні роботи відповідно до найвищих стандартів професіоналізму, в досягненні найкращих результатів діяльності й загалом у задоволенні інтересів громадськості, зазначених вище. Щоб досягти вказаних цілей, необхідно задовольнити чотири основні потреби:

Надійність

У суспільстві в цілому є потреба в надійній інформації та в інформаційних системах, що забезпечують її.

Професіоналізм

Є потреба в особах, що їх клієнти, роботодавці чи інші зацікавлені сторони можуть без сумнівів визначити як професіоналів у сфері бухгалтерського обліку.

Якість послуг

Є потреба щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійним бухгалтером, виконуютьсязгіднознайвищимистандартамиякості.

Довіра

Користувачі послуг професійних бухгалтерів мають бути впевнені в дотриманні основ професійної етики, що регулюють надання цих послуг.

Засадничі принципи

15.Для досягнення цілей бухгалтерської професії професійні бухгалтери повинні дотримуватися ряду передумов та засадничих принципів.

16.Такими засадничими принципами є:

Доброчесність

Професійний бухгалтер повинен бути відвертим та чесним при наданні

593

професійних послуг .

Об’єктивність

Професійному бухгалтерові слід бути справедливим і не дозволяти собі необ’єктивності або упередженості, конфлікту інтересів та впливу інших осіб, які шкодитимуть його об’єктивності.

Професійна компетентність та належна ретельність

Професійний бухгалтер має надавати професійні послуги з належною ретельністю, компетентністю та старанністю; він зобов’язаний постійно підтримувати високий рівень своїх професійних знань і вмінь, щоб забезпечити отримання клієнтом чи роботодавцем переваг професійних послуг, наданих компетентною особою, яка спирається на сучасні тенденції у практиці, законодавстві та методах роботи.

Конфіденційність

Професійний бухгалтер повинен зберігати конфіденційність інформації, одержаної в процесі надання професійних послуг, і не повинен використовувати чи розголошувати таку інформацію без належних та визначених повноважень, окрім випадків, коли є юридичне чи професійне право або обов’язок розкривати цю інформацію.

Професійна поведінка

Професійний бухгалтер повинен діяти так, щоб це відповідало добрій репутації професії, і утримуватися від будь-якої поведінки, яка могла б дискредитувати професію. Обов’язок утримуватися від будь-якої поведінки, яка могла б дискредитувати професію, вимагає, щоб організації – члени МФБ, розробляючи стандарти етики, враховували відповідальність професійного бухгалтера перед клієнтами, третіми сторонами, іншими бухгалтерами, працівниками, роботодавцями та громадськістю в цілому.

Технічні стандарти

Професійний бухгалтер повинен надавати професійні послуги згідно з відповідними технічними і професійними стандартами. Професійні бухгалтери зобов’язані ретельно і кваліфіковано виконувати інструкції клієнта або

роботодавця тією мірою, якою вони сумісні з вимогами доброчесності,

об’єктивності, а у випадку професійних бухгалтерів-практиків , –

незалежності (див. розділ 8 далі). Крім того, вони повинні дотримуватися технічних та професійних стандартів, що їх поширюють:

МФБ (напр., Міжнародні стандарти аудиту);

Рада з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;

професійна організація – член МФБ або інший регулювальний орган;

відповідне законодавство.

Кодекс

17.Цілі, а також засадничі принципи мають загальний характер і не призначені до використання для розв’язання етичних проблем, з якими стикається професійний бухгалтер у конкретних випадках. Однак Кодекс надає деякі рекомендації щодо

Див. “Визначення”.

Див.”Визначення”.

594

практичного застосування цілей та засадничих принципів для низки типових ситуацій, які трапляються у професійній діяльності бухгалтерів.

18.Текст Кодексу, викладений далі, поділяється на три частини:

Частина А стосується всіх професійних бухгалтерів, якщо не зазначено інше.

Частина Б стосується лише професійних бухгалтерів-практиків.

Частина В стосується лише найманих професійних бухгалтерів* і за певних обставин може стосовуватися бухгалтерів-практиків.

595

ЧАСТИНА А (СТОСУЄТЬСЯ ВСІХ ПРОФЕСІЙНИХ БУХГАЛТЕРІВ)

РОЗДІЛ 1 Доброчесність та об’єктивність

1.1Доброчесність означає не просто чесність, а справедливість і правдивість. Принцип об’єктивності зобов’язує всіх професійних бухгалтерів бути справедливими, чесними перед собою і вільними від конфлікту інтересів.

1.2Професійні бухгалтери виконують багато різних функцій і повинні демонструвати свою об’єктивність за різних обставин. Професійні бухгалтери-практики виконують завдання щодо надання впевненості, а також надають консультаційні послуги з оподаткування та інших питань у сфері управління. Інші професійні бухгалтери складають фінансові звіти як підлеглі працівники, надають послуги з внутрішнього аудиту та обіймають посади, пов’язані з управлінням фінансами в промисловості, торгівлі, державному секторі та в галузі освіти. Вони також проводять навчання і підвищення кваліфікації тих, хто прагне стати професійним бухгалтером. Незалежно від послуг і посад, професійні бухгалтери повинні захищати доброчесність своїх професійних послуг та дотримуватись об’єктивності у своїх судженнях.

1.3При виборі ситуацій та методів роботи, на які треба звернути особливу увагу з погляду етичних вимог щодо об’єктивності, слід належним чином розглянути зазначені нижче фактори:

а) професійні бухгалтери стикаються із ситуаціями, які передбачають можливість здійснення на них тиску. Такий тиск може зашкодити об’єктивності професійних бухгалтерів;

б) неможливо визначити та передбачити всі ситуації, у яких може виникати такий тиск. Розробляючи стандарти для визначення стосунків, які з тим чи іншим ступенем імовірності можуть зашкодити об’єктивності професійного бухгалтера, слід керуватися здоровим глуздом;

в) слід уникати стосунків, які можуть сприяти необ’єктивності, упередженості або впливу інших осіб;

г) професійні бухгалтери зобов’язані забезпечувати дотримання принципу об’єктивності персоналом, який бере участь у наданні професійних послуг;

ґ) професійні бухгалтери не повинні приймати (або пропонувати) подарунки чи розваги, які очевидно могли б сприйматись як такі, що завдають значного і неналежного впливу на їхнє професійне судження або на професійне судження осіб, із якими вони мають справу. У різних країнах існують різні уявлення про те, що вважається надмірним подарунком (чи пропозицією про розваги), але професійним бухгалтерам слід уникати обставин, які могли б зашкодити їхній професійній репутації.

РОЗДІЛ 2 Розв’язання етичних конфліктів

2.1Час від часу професійні бухгалтери стикаються із ситуаціями, у яких виникає конфлікт інтересів. Такі конфлікти можуть виникати з багатьох причин, починаючи від порівняно тривіальної дилеми до крайніх випадків шахрайства та аналогічної

596

незаконної діяльності. Неможливо навіть спробувати скласти детальний та вичерпний перелік ситуацій, у яких може виникнути конфлікт інтересів. Професійний бухгалтер повинен постійно пам’ятати про фактори, що спричиняють конфлікт інтересів, і бути напоготові. Слід зазначити, що відкрита розбіжність у думках між професійним бухгалтером та іншою стороною сама по собі не є етичною проблемою. Проте факти та обставини в кожному випадку потребують детального вивчення зацікавленими сторонами.

2.2Проте вважається, що зазначені вище конкретні фактори можуть виникати, якщо відповідальність професійного бухгалтера вступає в конфлікт з тими чи іншими внутрішнімиабозовнішнімивимогами. Отже:

може існувати загроза тиску з боку авторитарної контролюючої особи, управлінського персоналу, директора* чи партнера; або у випадках, коли стосунки мають сімейний чи особистий характер, це також може зумовити можливість тиску. Справді, варто не допускати виникнення стосунків чи інтересів, які можуть негативно вплинути на репутацію професійного бухгалтера, завдати шкоди або загрожуватийогодоброчесності;

до професійного бухгалтера можуть звернутися з проханням діяти всупереч технічнимта/ абопрофесійнимстандартам;

може виникнути проблема, пов’язана з лояльністю професійного бухгалтера стосовно його вищого керівника, з одного боку, і стандартів професійної поведінки, з іншого;

конфлікт може виникнути в разі опублікування інформації, яка вводить в

оману, що може бути вигідно роботодавцеві чи клієнтові та вигідно (або невигідно) для професійного бухгалтера.

2.3Застосовуючи стандарти етичної поведінки, професійні бухгалтери можуть зіткнутися з проблемою визначення того, що є неетичною поведінкою, або з проблемою розв’язання етичного конфлікту. За наявності серйозних етичних проблем професійні бухгалтери для розв’язання цих конфліктів повинні дотримуватися політики, прийнятої в організації, яка їх найняла. Якщо така політика не допомагає розв’язати проблему, слід розглянути такі варіанти:

обговорити конфлікт із безпосереднім керівником. Якщо участь безпосереднього керівника не допомагає розв’язати проблему і професійний бухгалтер вирішує звернутися до управлінського персоналу вищого рівня, то безпосереднього керівника слід повідомити про таке рішення. Якщо виявиться, що безпосередній керівник утягнутий у конфлікт, професійний бухгалтер повинен звернутися з цією проблемою до управлінського персоналу вищого рівня. Якщо безпосереднім керівником професійного бухгалтера є головний виконавчий директор (або особа, яка займає еквівалентну посаду), то наступним рівнем для обговорення проблеми може бути виконавчий комітет, рада директорів, директори, які не є виконавчими, опікуни, управлінськийкомітетпартнерівчиакціонери;

звернутися за конфіденційними порадами та консультаціями до незалежного консультанта або відповідної професійної організації бухгалтерів, щоб одержати уявлення про можливі заходи;

якщо етичний конфлікт триває після того, як усі можливості його розв’язання на внутрішніх рівнях вичерпано, професійний бухгалтер у крайньому випадку може не мати іншої альтернативи (у разі серйозних проблем, наприклад шахрайства), як відмовитися від виконання завдання та подати доповідну з інформацією про це відповідному представникові організації.

597

2.4Крім того, у деяких країнах місцеві закони, нормативні акти або професійні стандарти можуть вимагати, щоб про певні серйозні проблеми повідомлялося зовнішньому органові, такому як правоохоронний орган або орган нагляду.

2.5Будь-який професійний бухгалтер, що обіймає вищу посаду, повинен прагнути, щоб в організації, у якій він працює, було запроваджено політику, спрямовану на розв’язання конфліктів.

2.6Організації – члени МФБ повинні забезпечити своїм учасникам, які стикаються з етичними конфліктами, можливість отримати конфіденційні поради та консультації.

РОЗДІЛ 3 Професійна компетентність

3.1Професійні бухгалтери не повинні вдавати, що мають досвід чи експертні знання, якими вони насправді не володіють.

3.2Професійну компетентність можна поділити на дві різні фази: а) досягнення професійної компетентності:

досягнення професійної компетентності вимагає високих стандартів загальної освіти, за якою повинна йти спеціальна освіта, навчання та складання іспитів з відповідних дисциплін за фахом, а також строк роботи за спеціальністю, незалежно від того, чи був він визначений як обов’язковий. Це є типова модель здобуття кваліфікації професійногобухгалтера;

б) підтримування професійної компетентності:

i)підтримування професійної компетентності вимагає постійної обізнаності з подіями в бухгалтерській професії, у тому числі з відповідними національними та міжнародними положеннями з бухгалтерського обліку й аудиту та з іншими відповідними нормативними актами й законодавчими вимогами;

ii)професійний бухгалтер повинен прийняти програму, розроблену для забезпечення контролю якості за виконанням професійних послуг згідно з відповідними національними та міжнародними положеннями.

РОЗДІЛ 4 Конфіденційність

4.1Професійні бухгалтери зобов’язані дотримуватися конфіденційності інформації про справи клієнта або роботодавця, отриманої під час надання професійних послуг. Обов’язок щодо збереження конфіденційності залишається в силі і після припинення стосунків між професійним бухгалтером та його клієнтом або роботодавцем.

4.2Професійний бухгалтер повинен завжди дотримуватися конфіденційності, доки йому не нададуть спеціальний дозвіл розкрити інформацію або якщо розкриття цієї інформації є юридичним або професійним правом чи обов’язком.

4.3Професійні бухгалтери повинні забезпечити дотримання конфіденційності підлеглими особами та особами, які надають консультації чи допомогу.

4.4Конфіденційність стосується не лише розкриття інформації. Конфіденційність також вимагає, щоб професійний бухгалтер, який одержує інформацію при наданні професійних послуг, не використовував (або не вдавав, використовує) цю

598

інформацію для особистої вигоди або вигоди третьої сторони.

4.5Професійний бухгалтер має доступ до великого обсягу конфіденційної інформації про справи клієнта або роботодавця, яка не розкривається громадськості. Тому необхідно, щоб на професійного бухгалтера можна було покластися в тому, що він не розкриє інформацію іншим особам без дозволу. Це не стосується розкриття такої інформації з метою належного виконання обов’язків професійного бухгалтера відповідно до професійних стандартів.

4.6В інтересах суспільства та бухгалтерів слід визначити професійні стандарти щодо конфіденційності та надати рекомендації щодо характеру та обсягу обов’язків стосовно конфіденційності, а також обставин, за яких дозволяється або вимагається розкривати інформацію, отриману при наданні професійних послуг.

4.7Однак слід визнати, що конфіденційність інформації передбачена статутним або загальним правом і тому докладні етичні вимоги щодо конфіденційності залежатимуть від особливостей законодавства кожної країни з організацій-членів.

4.8Приклади важливих обставин, що їх треба розглядати, приймаючи рішення про те, чи можна розкривати конфіденційну інформацію:

а) розкриття інформації дозволене. Якщо клієнт або роботодавець дає дозвіл на розкриття інформації, слід розглянути інтереси всіх сторін, у тому числі третіх сторін, інтереси яких можуть зачіпатися при розкритті інформації;

б) розкриття інформації передбачене законом. Далі наведено приклади, коли професійний бухгалтер, згідно із законодавством, зобов’язаний розкривати конфіденційну інформацію:

i)для надання документів або свідчень при розгляді судової справи;

ii)для повідомлення відповідних державних органів про виявлені порушення законодавства;

в) розкриття інформації є професійним обов’язком або правом і потрібне:

i)для дотримання технічних стандартів та етичних вимог; таке розкриття інформаціїнесуперечитьвикладеному вцьомурозділі;

ii)для захисту професійних інтересів професійного бухгалтера при розгляді судової справи;

iii)для виконання вимог перевірки якості (або перевірки контролю якості, що проводиться іншим професійним бухгалтером), установлених організацією – членомМФБабопрофесійноюорганізацією;

iv)як відповідь на запит чи відповіді при розслідуванні, що його проводить організація– членМФБаборегулювальнийорган.

4.9Якщо професійний бухгалтер визначив, що конфіденційну інформацію можна розкрити, тоді йому слід розглянути такі важливі моменти:

чи відомі та обґрунтовані всі відповідні факти (тією мірою, якою це можливо); якщо існують необґрунтовані факти або думки, слід використовувати професійне судження для того, щоб визначити, який тип інформації слід розкрити (якщо її взагалі варто розкривати);

якого роду повідомлення очікується та його адресат; зокрема, професійний бухгалтер повинен бути впевнений у тому, що сторони, яким адресовано повідомлення, є належними одержувачами і мають обов’язки діяти на його основі;

599

чи буде професійний бухгалтер нести будь-яку юридичну відповідальність за те, що зробивповідомлення, танаслідкицього.

У всіх таких ситуаціях професійні бухгалтери повинні розглянути необхідність удатися до порад юриста та / або відповідної професійної організації (організацій).

РОЗДІЛ 5 Податкова практика

5.1Професійний бухгалтер, що надає професійні послуги з оподаткування, має право сприяти якнайкращій позиції для вигоди клієнта або роботодавця за умови, що послуги надаються з професійною компетентністю, жодним чином не шкодять чесності та об’єктивності і, на думку професійного бухгалтера, відповідають законодавству. Спірні питання можуть тлумачитися на користь клієнта або роботодавця (за умови розумного обґрунтування відповідної позиції).

5.2.Професійний бухгалтер не повинен обіцяти клієнтові або роботодавцю, що підготовлена податкова декларація або надані рекомендації з оподаткування є незаперечними. Навпаки, професійний бухгалтер повинен ознайомити клієнта або роботодавця з обмеженнями, властивими податковим рекомендаціям та послугам, так, щоб висловлення думки не було прийняте за ствердження факту.

5.3.Професійному бухгалтерові, що готує чи допомагає готувати податкову декларацію, слід повідомити клієнта або роботодавця, що відповідальність за зміст звітності несе передусім клієнт або роботодавець. Професійному бухгалтерові слід ужити необхідних заходів для забезпечення того, щоб податкова звітність була належно підготовлена на основі отриманої інформації.

5.4.Надані клієнтові або роботодавцеві рекомендації чи пропозиції з оподаткування, що мають суттєві наслідки, треба зафіксувати у формі листа або у формі пам’ятки-нагадування.

5.5.Професійному бухгалтерові не слід бути причетним до будь-якої декларації або повідомлення, якщо є підстави вважати, що вони:

а) містять помилкові або оманливі відомості;

б) містять відомості або інформацію, надані через недбалість чи не перевірені щодо правдивості або помилковості;

в) містять пропуски або вносять плутанину в інформацію, надання якої вимагається, та вводять податкові органи в оману.

5.6.Професійний бухгалтер може підготувати податкові декларації, використовуючи приблизні оцінки, якщо вони є загальноприйнятими або коли за цих обставин одержати точні дані неможливо. Якщо використовуються приблизні оцінки, то вони повинні бути представлені так, щоб не створювалося враження, начебто вони точніші, ніж є насправді. Професійному бухгалтерові треба переконатися, що за цих обставин приблизні оцінки є обґрунтованими.

5.7.Готуючи податкову декларацію, професійний бухгалтер, як правило, може покладатися на інформацію, надану клієнтом або роботодавцем, за умови, що така інформація обґрунтована. Хоча проводити перевірку або огляд документів чи інших свідчень для підтвердження інформації не вимагається, професійному бухгалтерові слід, коли це доцільно, заохочувати надання таких підтверджуючих даних.

Крім того, професійному бухгалтерові:

600