Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КОДЕКС ЕТИКИ ПРОФЕСІЙНИХ БУХГАЛТЕРІВ

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
788.64 Кб
Скачать

обговорення проблеми з найвищим управлінським персоналом (наприклад, аудиторським комітетом);

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не брав участі в

завданні з надання впевненості, для огляду роботи, виконаної членом групи з надання впевненості, що має близького родича, або отримання іншої консультації при потребі

або

усунення цієї особи від завдання з надання впевненості.

8.107 Якщо фірма чи член групи з надання впевненості утримує прямий фінансовий інтерес чи суттєвий непрямий інтерес у компанії клієнта з надання впевненості як довіритель, може виникнути загроза власного інтересу внаслідок імовірного впливу трасту на клієнта з надання впевненості. Відповідно, такий інтерес слід утримувати, тільки якщо:

член групи з надання впевненості, найближчий родич члена групи з надання впевненості та фірма не є бенефіціарами трасту;

інтерес, утримуваний у компанії клієнта з надання впевненості, не є суттєвим для трасту;

траст не може здійснювати значний вплив на клієнта з надання впевненості;

член групи з надання впевненості чи фірма не мають значного впливу на будь-які інвестиційні рішення, пов’язані з фінансовим інтересом у компанії клієнта.

8.108 Слід розглянути, чи можуть створити загрозу власного інтересу фінансові інтереси осіб, які не є членами групи з надання впевненості, їхніми близькими абонайближчимиродичами. Такими особами можуть бути:

партнери та їх найближчі родичі, які не є членами групи з надання впевненості;

партнери та управлінські працівники, які надають послуги не з надання впевненості клієнтові з надання впевненості;

особи, які мають тісні особисті стосунки з членом групи з надання впевненості.

Чи створюють інтереси, утримувані такими особами, загрозу власного інтересу, залежатиме від таких факторів:

організаційної, операційної та звітної структури фірми;

характеру стосунків між цією особою та членом групи з надання впевненості.

Слід оцінити значущість загрози та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

якщо доречно, політику, спрямовану на не утримування таких інтересів;

обговорення питання з найвищим управлінським персоналом (наприклад, аудиторським комітетом)

або

621

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не брав участі в завданні з надання впевненості, для огляду виконаної роботи або надання іншої консультації при потребі.

8.109 Ненавмисне порушення положень цього Розділу в тому, що стосується фінансового інтересу в компанії клієнта з надання впевненості, не зашкодить незалежності фірми, фірми мережі чи члена групи з надання впевненості, якщо:

фірма та фірма мережі встановили політику і процедури, які вимагають від усіх професіоналів негайно доповідати фірмі про будь-які порушення, які є наслідком придбання, успадкування чи отримання іншим чином фінансового інтересу в компанії клієнта;

фірма та фірма мережі негайно повідомляють професіонала про те, що слід ліквідувати фінансовий інтерес;

ліквідація відбувається на найближчу можливу дату після визначення проблеми або працівника аудиторської фірми усувають від роботи в групі з надання впевненості.

8.110 Якщо відбулося ненавмисне порушення положень цього Розділу в тому, що стосується фінансового інтересу в компанії клієнта з надання впевненості, фірмі слід розглянути, чи вжити застережних заходів. Такі застережні заходи можуть включати:

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не брав участі в завданні з надання впевненості, для огляду роботи, виконаної членом групи з надання впевненості,

або

усунення цієї особи від участі у прийнятті будь-яких суттєвих рішень, що стосуються завдання з надання впевненості.

Положення, застосовні до клієнтів з аудиту

8.111 Якщо фірма або фірма мережі має прямий фінансовий інтерес у компанії клієнта з аудиту, то загроза власного інтересу, що виникла, буде настільки значною, що жодні застережні заходи не зможуть зменшити загрозу до прийнятного рівня. Отже, ліквідація фінансового інтересу буде єдиним заходом, який дасть фірмі можливість виконати завдання.

8.112 Якщо фірма або фірма мережі має суттєвий непрямий фінансовий інтерес у компанії клієнта з аудиту, то може виникнути також загроза власного інтересу. Єдині заходи, які дадуть фірмі можливість виконати завдання, – ліквідувати, у випадку фірми чи фірми мережі, непрямий інтерес повністю або ліквідувати достатню суму цього інтересу, щоб частина, що залишиться, більше не була суттєвою.

8.113 Якщо фірма або фірма мережі має суттєвий фінансовий інтерес у суб’єкті господарювання, який володіє контрольним пакетом акцій клієнта з аудиту, загроза власного інтересу, що виникла, буде настільки значною, що жоден застережний захід не зможе зменшити загрозу до прийнятного рівня. Єдиний

622

захід, який дасть фірмі можливість виконати завдання, – це, у випадку фірми чи фірми мережі, або ліквідація непрямого інтересу повністю, або ліквідація достатньої величини цього інтересу, щоб частина, що залишиться, більше не була суттєвою.

8.114 Якщо програма пенсійного забезпечення фірми чи фірми мережі має фінансовий інтерес у компанії клієнта з аудиту, може виникнути загроза власного інтересу. Відповідно, слід оцінити значущість будь-якої такої загрози, що виникла, та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для усунення загрози чи зменшення її до прийнятного рівня.

8.115 Якщо інші партнери (включаючи партнерів, які не виконують завдання з надання впевненості, або їхні найближчі родичі в офісі , у якому працює

старший партнер, відповідальний за завдання ) у зв’язку з аудиторською перевіркою утримують прямий фінансовий інтерес або суттєвий непрямий фінансовий інтерес у компанії такого клієнта з аудиту, то загроза власного інтересу, що виникла, буде такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня. Відповідно, такі партнери чи їхні найближчі родичі не повинні утримувати будь-який фінансовий інтерес у компанії цього клієнтазаудиту.

8.116 Офіс, у якому в зв’язку з аудиторською перевіркою працює старший партнер, відповідальний за завдання, не обов’язково є офісом, до якого призначений цей партнер. Відповідно, якщо старший партнер, відповідальний за завдання, не працює в офісі інших членів групи з надання впевненості, слід застосувати судження, щоб визначити, у якому офісі працює партнер у зв’язку з аудитом.

8.117 Якщо інші партнери та управлінські працівники, які виконують послуги не з надання впевненості для клієнта з аудиту, за винятком тих, участь яких є явно незначною, чи їхні найближчі родичі утримують прямий фінансовий інтерес або суттєвий непрямий фінансовий інтерес у компанії такого клієнта з аудиту, то загроза власного інтересу, що виникла, буде такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня. Відповідно, такий персонал чи їхні найближчі родичі не повинні утримувати будь-який інтерес у компанії такогоклієнтазаудиту.

8.118 Фінансовий інтерес у компанії клієнта з аудиту, утримуваний найближчим родичем а) партнера, який перебуває в офісі, у якому працює старший партнер, відповідальний за завдання, у зв’язку з аудиторською перевіркою або б) партнера чи управлінського працівника, що виконує послуги не з надання впевненості для клієнта з аудиту, не вважається таким, що створює неприйнятну загрозу, за умови, що цей інтерес отриманий унаслідок прав, обумовлених роботою (наприклад, прав на пенсії чи опціонів на акції); за необхідності вживають відповідних застережних заходів для зменшення загрози для незалежності до прийнятного рівня.

8.119 Загроза власного інтересу може виникати, якщо фірма, фірма мережі або член групи з надання впевненості має інтерес у суб’єкті господарювання, а клієнт з

Див. “Визначення”.

Див. “Визначення”.

623

аудиту чи директор, посадова особа чи власник контрольного пакету акцій також мають інвестиції в цьому суб’єкті господарювання. Загроза для незалежності не виникає щодо клієнта з аудиту, якщо відповідні інтереси фірми, фірми мережі або члена групи з надання впевненості, а також клієнта з аудиту чи директора, посадової особи чи власника контрольного пакету акцій є несуттєвими і водночас клієнт з аудиту не може здійснювати значний вплив на суб’єкт господарювання. Якщо інтерес суттєвий для фірми, фірми мережі або члена групи з надання впевненості і клієнт з аудиту чи директор, посадова особа чи власник контрольного пакету акцій можуть здійснювати значний вплив на суб’єкт господарювання, то не існує застережних заходів для зменшення загрози до прийнятного рівня і фірма, фірма мережі повинна або ліквідувати інтерес, або відхилити завдання з аудиту. Будь-який член групи з надання впевненості повинен:

ліквідувати інтерес;

ліквідувати таку суттєву суму інтересу, щоб інтерес, що залишиться, більше не був суттєвим,

або

відмовитися від аудиторської перевірки.

Положення, застосовні до клієнтів із надання впевненості, які не є клієнтами з аудиту

8.120 Якщо фірма має прямий фінансовий інтерес у компанії клієнта з надання впевненості, який не є клієнтом з аудиту, то загроза власного інтересу, що виникла, може бути такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня. Отже, ліквідація фінансового інтересу була б єдиним заходом, якийнадавбиможливістьфірмівиконуватизавдання.

8.121 Якщо фірма має суттєвий непрямий фінансовий інтерес у компанії клієнта з надання впевненості, який не є клієнтом з аудиту, також виникає загроза власного інтересу. Єдиним заходом, який надав би можливість фірмі виконувати завдання, була б або повна ліквідація непрямого фінансового інтересу, або ліквідація такої суттєвої суми інтересу, щоб інтерес, що залишиться, більше не був суттєвим.

8.122 Якщо фірма має суттєвий фінансовий інтерес у суб’єкті господарювання, який має контрольний пакет акцій у компанії клієнта з надання впевненості, який не є клієнтом з аудиту, то загроза власного інтересу, що виникла, може бути такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня. Єдиним заходом, який надав би можливість фірмі виконувати завдання, була б або повна ліквідація непрямого фінансового інтересу, або ліквідація такої суттєвої суми інтересу, щоб інтерес, що залишиться, більше не був суттєвим.

8.123 У разі опублікування висновку, призначеного для обмеженого користування, про завдання з надання впевненості, яке не є завданням з аудиту, винятки до положень параграфів 8.104-8.108 та 8.120-8.122 наведено в параграфі 8.15.

Позики та гарантії

8.124 Позика, надана фірмі клієнтом з надання впевненості, чи її гарантія з боку такого клієнта, який є банком чи іншою подібною установою, не створює

624

загрозу для незалежності за умови, що позика отримана за звичайними процедурами, умовами та вимогами з кредитування та не є суттєвою ні для фірми, ні для клієнта з надання впевненості. Якщо позика суттєва для клієнта з надання впевненості чи фірми, можна за допомогою вживання застережних заходів зменшити загрозу власного інтересу, що виникла, до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати залучення додаткового професійного бухгалтера зі сторонньої фірми, фірми мережі для огляду виконаної роботи.

8.125 Позика, надана членові групи з надання впевненості або його найближчим родичам, чи її гарантія з боку такого клієнта, який є банком чи іншою подібною установою, не створює загрози для незалежності, за умови, що позика отримана за звичайними процедурами, умовами та вимогами у сфері кредитування. Приклади таких позик охоплюють житловий іпотечний кредит, банківські овердрафти, позики на придбання автомобілів, залишки на кредитних картках.

8.126 Так само вклади або рахунки для брокерських операцій з ними, зроблені фірмою чи членом групи з надання впевненості, у клієнта з надання впевненості, який є банком, брокером чи подібною установою, не створюють загрози для незалежності за умови, що депозит чи рахунок оформлені за звичайними комерційними умовами.

8.127 Якщо фірма чи член групи з надання впевненості надають позику клієнтові з надання впевненості, який не є банком чи подібною установою або виступає в ролі гаранта запозичень такого клієнта з надання впевненості, то загроза власного інтересу, що виникла, може бути такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня, за винятком випадків, коли позика або гарантіяєнесуттєвимидляфірмичичленагрупизнаданнявпевненості, атакождля клієнта з надання впевненості.

8.128 Подібним чином, якщо фірма чи член групи з надання впевненості приймають позику від клієнта з надання впевненості, який не є банком чи подібною установою, то загроза власного інтересу, що виникла, може бути такою значною, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня, за винятком випадків, коли позика або гарантія є несуттєвими для фірми чи члена групи з наданнявпевненості, атакождляклієнта з надання впевненості.

8.129 Приклади в параграфах 8.124-8.128 стосуються позик та гарантій між фірмою та клієнтом з надання впевненості. У випадку завдання з аудиторської перевірки ці положення слід застосовувати до фірми, фірми мережі та клієнта з аудиту.

Тісні ділові відносини з клієнтами з надання впевненості

8.130 Тісні ділові відносини між фірмою чи членом групи з надання впевненості та клієнтом з надання впевненості чи його управлінським персоналом або між фірмою, фірмою мережі та клієнтом з аудиту призводять до комерційного чи загального фінансового інтересу і можуть створювати загрозу власного інтересу та тиску. Приклади таких відносин наведено далі:

а) наявність суттєвого фінансового інтересу в спільному підприємстві з

625

клієнтом з надання впевненості чи власником контрольного пакету акцій, директором, посадовою чи іншою особою, яка виконує найвищі управлінські обов’язки в такого клієнта;

б) домовленості про поєднання однієї чи кількох послуг або продуктів фірми з однією чи кількома послугами або продуктами клієнта з надання впевненості та реалізація цього пакету на ринку з посиланням на обидві сторони;

в) угоди про збут або реалізацію на ринку, згідно з якими фірма виступає в ролі дистрибутора чи фахівця з маркетингу продуктів або послуг клієнта з надання впевненості; або ж клієнт діє як дистрибутор чи фахівець з маркетингу продуктів або послуг фірми.

У випадку клієнта з аудиту, поки фінансовий інтерес не стане несуттєвим та стосунки не стануть явно незначними для фірми, фірми мережі і клієнта з аудиту, жоден застережний захід не зменшить загрозу до прийнятного рівня. У випадку клієнта з надання впевненості, який не є клієнтом з аудиту, поки фінансовий інтерес не стане несуттєвим і стосунки не стануть явно незначними для фірми та клієнта з надання впевненості, жоден застережний захід не зменшить загрозу до прийнятного рівня. Отже, за таких обставин єдиними можливимизаходамимаютьбути:

припинення ділових відносин;

скорочення відносин настільки, щоб фінансовий інтерес став несуттєвим та стосунки стали явно незначними,

або

відмова від завдання з надання впевненості.

Поки фінансовий інтерес не стане несуттєвим та відносини не стануть явно незначними для члена групи з надання впевненості, єдиним доречним застережним заходом буде виключення цієї особи з групи з надання впевненості.

8.131 У випадку клієнта з аудиту ділові відносини, пов’язані з інтересом, утримуваним фірмою, фірмою мережі чи членом групи з надання впевненості або їх найближчим родичем у закритому акціонерному товаристві, якщо клієнт з аудиту або директор чи посадова особа клієнта з аудиту або будь-яка група з них також мають інтерес у цьому суб’єкті господарювання, загрози для незалежності не виникають за умови, що:

відносини явно незначні для фірми, фірми мережі та клієнта з аудиту;

утримуваний інтерес несуттєвий для інвестора або групи інвесторів;

інтерес не надає інвесторові або групі інвесторів можливості контролювати закрите акціонерне товариство.

8.132 Придбання товарів та послуг у клієнта з надання впевненості фірмою (чи в клієнта з аудиту фірмою мережі) або членом групи з надання впевненості не створюватиме загрози для незалежності за умови, що операція є звичайною діяльністю та операцією з обізнаними і незалежними сторонами. Проте характер чи величина цих операцій можуть бути такими, що вони

626

створюватимуть загрозу власного інтересу. Якщо виникає загроза, що не є явно незначною, слід розглянути можливість застережних заходів та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

анулювання операції чи зменшення її величини;

виключення цієї особи з групи з надання впевненості;

обговорення цієї проблеми з вищим управлінським персоналом (наприклад, аудиторським комітетом).

Сімейні та особисті стосунки

8.133 Сімейні та особисті стосунки між членом групи з надання впевненості та директором, посадовою особою чи певними працівниками клієнта з надання впевненості (залежно від їхньої ролі) можуть створювати загрози власного інтересу, сімейних та особистих стосунків або тиску. Недоцільно пробувати визначити докладно значущість загроз, які можуть спричинити такі стосунки. Значущість залежатиме від низки факторів, включаючи відповідальність осіб за завдання з надання впевненості, близькість стосунків та функції родича чи іншої особи в компанії клієнта з надання впевненості. Отже, існує широкий спектр обставин, що їх необхідно буде оцінювати, та застережні заходи, які слід ужити для зменшення загрози до прийнятного рівня.

8.134 Якщо найближчий родич члена групи з надання впевненості є директором, посадовою особою чи працівником клієнта з надання впевненості, який спроможний справляти прямий та значний вплив на предмет завдання з надання впевненості або був спроможний робити це протягом періоду, охопленого завданням, можна лише зменшити загрози до прийнятного рівня шляхом виключення такої особи з групи з надання впевненості. Близькість стосунків є такою, що жоден інший застережний захід не зменшить загрозу для незалежності до прийнятного рівня. Якщо не вжити такого заходу, єдиним способом є відмова від завдання з надання впевненості. Наприклад, у випадку аудиторської перевірки фінансових звітів, якщо чоловік (дружина) члена групи з надання впевненості є працівником, який справляє прямий та значний вплив на підготовку облікових записів клієнта з аудиту чи складання фінансових звітів, загрозу для незалежності можна лише зменшити до прийнятного рівня шляхом виключення такої особи з групи з надання впевненості.

8.135 Якщо близький родич члена групи з надання впевненості є директором, посадовою особою чи працівником клієнта з надання впевненості, спроможним справляти прямий та значний вплив на предмет завдання з надання впевненості, можуть виникнути загрози для незалежності. Значущість загроз для незалежності залежатиме від таких факторів:

посади, яку обіймає близький родич у компанії клієнта;

функцій професійного бухгалтера в групі з надання впевненості.

Слід оцінити значущість загрози та, якщо вона не є явно незначною, розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

627

виключення цієї особи з групи з надання впевненості;

якщо можливо, створення такої структури обов’язків у групі з надання впевненості, що цей професійний бухгалтер не матиме справ з питаннями, за які несе відповідальність близький родич;

політику та процедури надання працівникам повноважень доповідати на вищі рівні в межах фірми, надаючи інформацію про будь-які проблеми щодо незалежності та об’єктивності, що їх непокоять.

8.136 Крім того, загрози власного інтересу, сімейних та особистих стосунків або тиску можуть виникати у випадку, коли особа, яка не є найближчим чи близьким родичем члена групи з надання впевненості, має тісні стосунки з членом групи з надання впевненості і є директором, посадовою особою чи працівником клієнта з надання впевненості, спроможним справляти прямий та значний вплив на предмет завдання з надання впевненості. Отже, члени групи з надання впевненості відповідають за виявлення таких осіб та проведення консультації згідно з процедурами фірми. Оцінка значущості будь-яких загроз для незалежності та визначення застережних заходів, доречних для усунення будьяких загроз або зменшення їх до прийнятного рівня, включатимуть розгляд таких питань, якблизькістьстосунківтафункціїособиугрупізнаданнявпевненості.

8.137 Слід розглянути, чи можуть загрози власного інтересу, сімейних та особистих стосунків або тиску виникати через особисті або сімейні стосунки між партнером чи працівником фірми, який не є членом групи з надання впевненості, та директором, посадовою особою чи працівником клієнта з надання впевненості, який може справляти прямий та значний вплив на предмет завдання з надання впевненості. Отже, партнери та працівники фірми відповідають за виявлення таких стосунків та проведення консультацій згідно з процедурами фірми. Оцінка значущості будь-якої загрози, що виникла, та застережних заходів, доречних для усунення загрози або зменшення її до прийнятного рівня, включатиме розгляд таких питань, як близькість стосунків, взаємодія професійного бухгалтера фірми з групою з надання впевненості, функції особивкомпаніїклієнтазнаданнявпевненості.

8.138 Ненавмисне порушення положень цього Розділу в тому, що стосується сімейних та особистих стосунків, не зашкодить незалежності фірми чи члена групи з надання впевненості, якщо:

а) фірма встановила політику та процедури, які вимагають від усіх професіоналів негайно доповідати фірмі про будь-які порушення, які є наслідком змін у посадовому статусі їхніх найближчих чи близьких родичів або інших особистих стосунків, що спричиняють загрозу для незалежності;

б) структуру обов’язків у групі з надання впевненості змінено таким чином, що цей професіонал не матиме справ із питаннями, за які несе відповідальність особа, з якою він чи вона є родичами чи мають особисті стосунки, або, якщо це неможливо, фірма негайно виключає цього професіонала з групи з надання впевненості;

в) додаткова увага приділяється перевірці роботи професіонала.

8.139 Якщо сталося ненавмисне порушення положень цього Розділу в тому, що стосується сімейних та особистих стосунків, фірма має визначити, чи треба

628

вживати застережні заходи. Такі застережні заходи можуть включати:

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не брав участі в завданні з надання впевненості, для огляду роботи, виконаної членом групи з надання впевненості,

або

усунення цієї особи від будь-яких важливих рішень щодо завдання з надання впевненості.

Працевлаштування у клієнтів із надання впевненості

8.140 Незалежність фірми або члена групи з надання впевненості може бути під загрозою, якщо директор, посадова особа чи працівник клієнта з надання впевненості, який може справляти прямий та значний вплив на предмет завдання з надання впевненості, був членом групи з надання впевненості чи партнером фірми. Такі обставини можуть спричиняти загрози власного інтересу, сімейних та особистих стосунків або тиску, особливо якщо між особою та його чи її колишньою фірмою зберігаються тісні стосунки. Так само незалежність члена групи з надання впевненості може бути під загрозою, якщо окремі члени, задіяні у завданні з надання впевненості, знають чи мають підстави вважати, що він чи вона працюватиме або може працювати в компанії клієнта з надання впевненості в майбутньому.

8.141 Якщо член групи з надання впевненості, партнер чи колишній партнер фірми влаштувався на роботу в компанію клієнта з надання впевненості, загрози власного інтересу, сімейних та особистих стосунків або тиску залежатимуть від таких чинників:

посада, яку зайняла особа в компанії клієнта з надання впевненості;

ступінь участі особи в групі з надання впевненості;

тривалість часу, що минув з моменту, коли ця особа була членом групи з надання впевненості;

колишня посада особи в групі з надання впевненості чи у фірмі.

Слід оцінити значущість загрози та, якщо вона не є явно незначною, розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

розгляд відповідності чи необхідності зміни плану з надання впевненості для завдання з надання впевненості;

призначення групи з надання впевненості для подальшого завдання з надання впевненості, яка має значний досвід роботи з особою, яка влаштувалася на роботу до клієнта з надання впевненості;

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не був членом групи з надання впевненості, для огляду виконаної роботи або надання консультації,

у разі потреби, або

огляд контролю якості здійснення завдання з надання впевненості.

Для зменшення загрози до прийнятного рівня в усіх випадках необхідні всі

629

наведені далі застережні заходи:

особа, якої це стосується, не має права на жодні вигоди чи платежі від фірми, якщо вони не здійснюються відповідно до встановлених попередньо визначених угод. Крім того, будь-яка сума, що підлягає сплаті особі, не повинна бути настільки значною, щоб загрожувати незалежності фірми;

особа не продовжує брати участь (або вдавати, ніби бере участь) у справах фірми чи професійній діяльності.

8.142 Загроза власного інтересу виникає, якщо член групи з надання впевненості бере участь у завданні з надання впевненості, знаючи або маючи підстави вважати, що він чи вона збирається або може влаштуватися на роботу в клієнта з надання впевненості через деякий час у майбутньому. Таку загрозу можна зменшити до прийнятного рівня шляхом уживання таких застережних заходів:

політики та процедур, які зобов’язують особу повідомляти фірму, якщо вона веде серйозні переговори про працевлаштування у клієнта з надання впевненості;

усунення особи від завдання з надання впевненості.

Крім того, слід розглянути проведення незалежної перевірки будь-яких важливих суджень, здійснених цією особою під час виконання завдання.

Нещодавня робота у клієнтів з надання впевненості

8.143 Те, що колишня посадова особа, директор чи працівник клієнта з надання впевненості був членом групи з надання впевненості, може створювати загрози власного інтересу, власної оцінки й сімейних та особистих стосунків. Це особливо справедливо, якщо член групи з надання впевненості має надавати висновки, наприклад, про підготовлений ним чи нею предмет або про елементи фінансових звітів, оцінювані ним чи нею під час роботи у клієнта з надання впевненості.

8.144 Якщо протягом періоду, охопленого звітом про надання впевненості, член групи з надання впевненості працював посадовою особою чи директором у клієнта з надання впевненості або був працівником, який міг справляти прямий і значний вплив на предмет завдання з надання впевненості, то загроза, що виникла, може бути настільки значною, що жоден застережний захід не зможе зменшити її до прийнятного рівня. Тому таких осіб не слід включати до групи з надання впевненості.

8.145 Якщо до періоду, охопленого звітом про надання впевненості, член групи з надання впевненості працював посадовою особою чи директором у клієнта з надання впевненості або був працівником, який міг справляти прямий і значний вплив на предмет завдання з надання впевненості, це може створювати загрози власного інтересу, власної оцінки й сімейних та особистих стосунків. Наприклад, такі загрози виникнуть, якщо рішення, прийняті цією особою, чи виконану нею роботу в попередньому періоді, коли вона працювала у клієнта з надання впевненості, слід оцінювати в поточному періоді в межах поточного завдання з надання впевненості. Значущість загроз залежатиме від таких чинників:

630