Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КОДЕКС ЕТИКИ ПРОФЕСІЙНИХ БУХГАЛТЕРІВ

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
788.64 Кб
Скачать

б) призначення клієнтом з аудиту компетентного працівника, краще з вищого управлінськогоперсоналу, відповідальнимзадіяльністьзвнутрішнього аудиту;

в) затвердження клієнтом з аудиту, аудиторським комітетом чи органом нагляду обсягу, ризикутаперіодичностіроботизвнутрішнього аудиту;

г) відповідальність клієнта за оцінювання та визначення того, які рекомендації фірмислідзапровадити;

ґ) оцінку клієнтом з аудиту адекватності виконаних процедур з внутрішнього аудиту та фактичних даних, отриманих у результаті таких процедур шляхом, середіншого, отриманнявисновківфірмитазапровадженнядійзгіднозними;

д) відповідне повідомлення фактичних даних та рекомендацій, отриманих у результаті діяльності з внутрішнього аудиту, аудиторському комітетові чи органові нагляду.

8.183 Слід також розглянути необхідність надання таких послуг не з надання впевненості лише працівниками, не задіяними в завданні з аудиту, та таких, що належать до різних рівнів підзвітності в межах фірми.

Надання послуг із систем інформаційних технологій клієнтам з аудиту

8.184 Надання фірмою чи фірмою мережі клієнтові з аудиту послуг, пов’язаних з розробкою та впровадженням фінансово-інформаційних технологічних систем, які використовують для створення інформації, що становить частину фінансових звітів клієнта, може спричинити загрозу власної оцінки.

8.185 Імовірно, що загроза власної оцінки буде надто значною, щоб дозволити надання таких послуг клієнтові з аудиту, якщо не вжити відповідних застережних заходів, які забезпечують:

а) підтвердження клієнтом з аудиту його відповідальності за встановлення та моніторинг системи внутрішнього контролю;

б) призначення клієнтом з аудиту компетентного працівника, краще з вищого управлінського персоналу, відповідальним за прийняття всіх управлінських рішеньзрозробкитавпровадженняапаратногочипрограмногозабезпечення;

в) прийняття клієнтом з аудиту всіх управлінських рішень з процесу розробки та впровадження;

г) оцінку клієнтом з аудиту адекватності та результатів розробки і впровадження системи;

ґ) відповідальність клієнта з аудиту за функціонування системи (апаратного чи програмногозабезпечення) тадані, щоїхвикористовуєабостворюєсистема.

8.186 Слід також розглянути необхідність надання таких послуг не з надання впевненості лише працівниками, не задіяними в завданні з аудиту, та такими, що належать до різнихрівнівпідзвітностівмежахфірми.

641

8.187 Загрозу власної оцінки може також спричинити надання послуг фірмою чи фірмою мережі клієнтові з аудиту, пов’язаних з розробкою або запровадженням систем фінансово-інформаційних технологій, які використовуються для створення інформації, що становить частину фінансових звітів клієнта. Треба оцінити значущість загрози, якщо вона є, та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для усунення загрози чи зменшення її до прийнятного рівня.

8.188 Надання послуг у зв’язку з оцінкою, розробкою та запровадженням внутрішніх заходів контролю обліку та заходів контролю управління ризиками не вважається таким, що створює загрозу для незалежності, за умови, що працівники фірми чи фірми мережі не виконують управлінські функції.

Тимчасове призначення працівників на посади у клієнта з аудиту

8.189 Позичання працівників фірмою чи фірмою мережі клієнтові з аудиту може створювати загрозу власної оцінки, якщо працівник може впливати на підготовку облікових записів чи фінансових звітів клієнта. На практиці таку допомогу можна надавати (особливо в надзвичайних ситуаціях), але тільки за умови розуміння того, що працівники фірми чи фірми мережі не будуть задіяні у:

а) прийнятті управлінських рішень;

б) затвердженні чи укладанні угод та інших подібних документів;

в) здійсненні дискреційних повноважень, що створюють зобов’язання клієнта.

Слід ретельно аналізувати кожну ситуацію, щоб визначити, чи виникла загроза та чи слід ужити застережні заходи. За будь-яких обставин треба вживати застережні заходи для зменшення будь-яких загроз до прийнятного рівня, у тому числітакі:

працівники, які надають допомогу, не повинні нести аудиторську відповідальність за будь-які функції чи діяльність, що вони виконувалипротягом їхтимчасовогопризначення;

підтвердження клієнтом з аудиту його відповідальності за керівництво та нагляд за діяльністю фірми, фірми мережі, працівників.

Надання послуг із підтримки в судових справах клієнтам з аудиту

8.190 Послуги з підтримки в судових справах можуть включати такі види діяльності, як виконання функції свідка-експерта, обчислення попередньо оцінених втрат чи інших сум, які можуть стати дебіторською чи кредиторською заборгованістю внаслідок судової справи чи інших юридичних суперечок, і допомогу щодо управлінням документами та їх пошуком у зв’язку із суперечкою або судовою справою.

8.191 Загроза власної оцінки може виникнути, якщо послуги з підтримки в судових справах, надані клієнтові з аудиту, включають оцінку можливого результату. Відтак вона впливає на суми чи розкриття інформації, які наводяться у фінансових звітах. Значущість будь-якої загрози залежатиме від таких чинників:

642

суттєвості відповідних сум;

ступеня суб’єктивізму, притаманного проблемі, що розглядається;

характеру завдання.

Фірмі чи фірмі мережі слід розглянути значущість будь-якої загрози, що виникла, та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для усунення загрози чи зменшення її до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

політику та процедури заборони особам, які допомагають клієнтові з аудиту приймати управлінські рішення від імені клієнта;

використання професіоналів, які не є членами групи з надання впевненості, для виконання послуг;

залучення інших (наприклад, незалежних експертів).

8.192 Якщо функції, взяті на себе фірмою чи фірмою мережі, пов’язані з прийняттям управлінських рішень від імені клієнта з аудиту, загрози, що виникли, неможливо знизити до прийнятного рівня шляхом уживання будь-якого застережного заходу. Тому фірма чи фірма мережі не повинна надавати такий тип послуг клієнтові з аудиту.

Надання юридичних послуг клієнтам з аудиту

8.193 Визначення юридичних послуг охоплює будь-які послуги, для здійснення яких особа, що надає їх, повинна бути затвердженою судом тієї юрисдикції, у якій ці послуги надаватимуться, або мати необхідну юридичну професійну підготовку для здійснення такої практики. Юридичні послуги охоплюють широке коло різноманітних сфер діяльності, включаючи як корпоративні, так і комерційні послуги клієнтам, такі як послуги з консультацій та підтримки щодо контрактів, судових справ, злиття та придбання, а також надання допомоги внутрішнім юридичним відділам клієнтів. Надання юридичних послуг фірмою, фірмою мережі суб’єктові господарювання, який є клієнтом з аудиту, може створювати загрози власної оцінки та захисту.

8.194 Загрози для незалежності слід розглядати залежно від характеру послуги, що надається, від того, чи є постачальник послуг відокремленим від групи з надання впевненості, та суттєвості будь-якого питання для фінансових звітів. Застережні заходи, наведені в параграфі 8.160, можуть бути доречними для зменшення будь-яких загроз для незалежності до прийнятного рівня. За обставин, коли загрозу незалежності не можна зменшити до прийнятного рівня, єдиним напрямом дій може бути відмова від надання таких послуг чи відмова від завдання з аудиту.

8.195 Не вважають, що надання клієнтові з аудиту юридичних послуг, пов’язаних з питаннями, які, за очікуванням, не матимуть суттєвого впливу на фінансові звіти, створює неприйнятну загрозу для незалежності.

8.196 Існує різниця між захистом та консультацією. Юридичні послуги з підтримки клієнта аудиту при здійсненні операції (наприклад, підтримка контрактів, юридична консультація, юридична експертиза та реорганізація) можуть

643

створювати загрози власної оцінки; проте можуть існувати застережні заходи для зменшення цих загроз до прийнятного рівня. Такі послуги, як правило, не завдають шкоди незалежності за умови:

неучасті членів групи з надання впевненості в наданні таких послуг;

у зв’язку з наданою послугою – прийняття клієнтом з аудиту остаточного рішення, або, у зв’язку з операціями – виконання в межах послуги того, що вирішив клієнт з аудиту.

8.197 Робота на клієнта з аудиту при вирішенні суперечки чи судової справи за таких обставин, коли відповідні суми є суттєвими для фінансових звітів клієнта з аудиту, створюватиме настільки суттєві загрози захисту та власної оцінки, що жоден застережний захід не зменшить їх до прийнятного рівня. Тому фірмі не слід виконуватитакийтиппослугдляклієнтазаудиту.

8.198 Якщо до фірми звертаються з проханням виконати функцію захисника клієнта з аудиту при вирішенні суперечки чи в судовій справі за обставин, коли відповідні суми не є суттєвими для фінансових звітів клієнта з аудиту, фірмі слід оцінити значущість будь-яких загроз захисту та власної оцінки, що виникли, та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи для усунення чи зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

політику та процедури для заборони особам, які допомагають клієнтові з аудиту, приймати управлінські рішення від імені клієнта;

або

використання професіоналів, які не є членами групи з надання впевненості, для виконання послуг.

8.199 Призначення партнера чи працівника фірми або фірми мережі головним юрисконсультом з юридичних питань у компанію клієнта з аудиту створюватиме настільки суттєві загрози власної оцінки та захисту, що жоден застережний захід не зменшить їх до прийнятного рівня. Як правило, посада головного юрисконсульта – це вища управлінська посада з широкою відповідальністю за юридичні справи компанії; отже, жоден працівник фірми чи фірми мережі не повинен погоджуватися з призначенням у компанію клієнта з аудиту.

Найняття вищого управлінського персоналу

8.200 Найняття вищого управлінського персоналу для клієнта з надання впевненості (наприклад, такого, що може впливати на предмет завдання з надання впевненості), може створювати загрози поточних чи майбутніх власних інтересів, сімейних та особистих стосунків та тиску. Значущість загрози залежатиме від таких чинників:

функцій особи, яку найматимуть;

характеру допомоги, яку прагнуть отримати.

Фірма, як правило, надає такі послуги, як перевірка професійної кваліфікації кількох кандидатів та надання консультацій щодо їх відповідності посаді. Крім

644

того, фірма, як правило, складає короткий перелік кандидатів на інтерв’ю за умови, що він був складений за критеріями, установленими клієнтом з надання впевненості.

Слід оцінити значущість загрози та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. В усіх випадках фірмі не слід приймати управлінські рішення, а рішення, кого найняти, слід залишити клієнтові.

Корпоративні фінанси та подібна діяльність

8.201 Наданняпослугзкорпоративних фінансів, консультацій чи допомоги клієнтові з надання впевненості може створювати загрози захисту та власної оцінки. У разі певних послуг з корпоративних фінансів загрози для незалежності, що виникли, будуть настільки суттєвими, що жоден застережний захід не зменшить їх до прийнятного рівня. Наприклад, просування, торговельні операції чи гарантоване розміщення акцій клієнта з надання впевненості несумісне з наданням послуг з надання впевненості. Крім того, визначення зобов’язань клієнта з надання впевненості згідно з умовами операції чи завершення операції від імені клієнта призведе до такої значної загрози для незалежності, що жоден застережний захід не зменшить її до прийнятного рівня. Щодо клієнта з аудиту, то надання послуг з корпоративних фінансів, зазначених вище, фірмою чи фірмою мережі призведе до такої значної загрози для незалежності, що жоден застережнийзахіднезменшитьїїдоприйнятногорівня.

8.202 Інші послуги з корпоративних фінансів можуть призводити до загроз захисту чи власної оцінки, проте можуть бути застережні заходи для зменшення таких загроз до прийнятного рівня. Прикладами таких послуг є допомога клієнтові з розробки корпоративної стратегії, допомога у визначенні або ознайомленні клієнта з можливими джерелами капіталу, які відповідають технічним вимогам або критеріям, та надання допомоги клієнтові з аналізу облікового впливу пропонованихоперацій. Застережнізаходи, щоїхслідрозглянути, включають:

політику та процедури, що забороняють особам, які надають допомогу клієнтові з надання впевненості, приймати управлінські рішення від імені клієнта з надання впевненості;

використання професіоналів, які не є членами групи з надання впевненості, для виконання послуг;

забезпечення того, щоб фірма не визначала зобов’язання клієнта з надання впевненості згідно з умовами операції чи завершення операції від імені клієнта.

Гонорари та ціни

Гонорари: відносний розмір

8.203 Якщо загальний гонорар, визначений клієнтом з надання впевненості, являє собою велику частину загальних гонорарів фірми, то залежність від такого клієнта або групи клієнтів та занепокоєність щодо ймовірності втрати клієнта може створити загрозу власного інтересу. Значущість загрози залежатиме від таких чинників:

645

структури фірми;

від того, чи є фірма солідною, чи недавно створеною.

Слід оцінити значущість загрози та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

обговорення обсягу та характеру нарахованих гонорарів з аудиторським комітетом чи іншим найвищим управлінським персоналом;

здійснення заходів для зменшення залежності від клієнта;

зовнішній огляд контролю якості;

консультування з третьою стороною (наприклад, професійним регулювальним органом чи іншим професійним бухгалтером).

8.204 Загроза власного інтересу може також виникнути, якщо гонорари, нараховані клієнтом з надання впевненості, становлять велику частину доходів окремого партнера. Слід оцінити значущість загрози та, якщо загроза не є явно незначною, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загрози до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

політику та процедури щодо впровадження та моніторингу завдань з надання впевненості;

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не був членом групи з надання впевненості, для огляду виконаної роботи або для надання (при потребі) інших консультацій.

Гонорари: прострочені

8.205 Загроза власного інтересу може виникнути, якщо гонорар до сплати клієнтом з надання впевненості за професійні послуги залишається несплаченим протягом тривалого часу, особливо якщо значна частина не сплачується до подання висновку з надання впевненості за наступний рік. Як правило, сплату такого гонорару слід вимагати до надання висновку. Можна вжити такі застережні заходи:

обговорення рівня гонорарів до сплати з аудиторським комітетом чи іншим найвищим управлінським персоналом;

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не брав участі в завданні з надання впевненості, для надання консультацій чи огляду виконаної роботи.

Фірмі також слід розглянути, чи можна вважати прострочений гонорар еквівалентним позиці клієнтові та чи доцільно, з огляду на значущість простроченого гонорару, призначити нову фірму.

646

Ціни

8.206 Якщо фірма отримує завдання з надання впевненості за значно менший гонорар, ніж нарахований попередній фірмі або нарахований іншими фірмами, загроза власного інтересу, що виникла, не зменшиться до прийнятного рівня, якщо:

фірма не буде здатна показати, що для виконання завдання був установлений відповідний час та кваліфікований персонал;

не виконані вимоги всіх застосовних стандартів з надання впевненості, інструкцій та процедур контролю якості.

Умовні гонорари

8.207 Умовні гонорари – це плата, підрахована за попередньо встановленою основою у зв’язку з наслідками операції чи результатом виконаної роботи. У цьому Розділі гонорари не вважаються умовними, якщо їх установив суд чи інший державний орган.

8.208 Умовні гонорари, нараховані фірмою у зв’язку із завданням з надання впевненості, створюють загрози власного інтересу та захисту, які не можна зменшити до прийнятного рівня шляхом здійснення жодного застережного заходу. Відповідно, фірмі не слід укладати угоди про гонорари за завдання з надання впевненості, згідно з якою сума гонорару залежить від результату роботи з надання впевненостіабовідпитань, якієпредметомзавданнязнаданнявпевненості.

8.209 Умовні гонорари, нараховані фірмою у зв’язку з послугою не з надання впевненості, надану клієнтові з надання впевненості, також можуть створювати загрози власного інтересу та захисту. Якщо сума гонорару за завдання з надання впевненості була узгоджена або очікувана протягом завдання з надання впевненості і залежала від результату такого завдання з надання впевненості, загрози не можуть бути зменшені до прийнятного рівня шляхом здійснення жодного застережного заходу. Відповідно, єдиний прийнятний захід – не погоджуватися на такі угоди. Для інших типів угод про умовні гонорари значущість загроз, що виникли, залежатиме від таких чинників:

діапазону можливих сум гонорарів;

ступеня змінності цих сум;

основи визначення гонорарів;

чи розглядається результат операції незалежною третьою стороною;

впливу події чи операції на завдання з надання впевненості.

Слід оцінити значущість загроз та, якщо загрози не є явно незначними, слід розглянути та вжити застережні заходи, необхідні для зменшення загроз до прийнятного рівня. Такі застережні заходи можуть включати:

розкриття інформації про характер та обсяг нарахованого гонорару

647

аудиторському комітетові чи іншому найвищому управлінському персоналові;

огляд чи визначення остаточного гонорару незв’язаною третьою стороною;

політику та процедури забезпечення якості та контролю.

Подарунки та знаки гостинності

8.210 Отримання подарунків чи знаків гостинності від клієнта з надання впевненості може створювати загрози власного інтересу й сімейних та особистих стосунків. Якщо фірма або член групи з надання впевненості отримує подарунки чи знаки гостинності, вартість яких не є явно незначною, то загрози не можна зменшити до прийнятного рівня шляхом здійснення жодного застережного заходу. Отже, фірма чи член групи з надання впевненості не повинні приймати подарунків чи знаків гостинності.

Поточна судова справа чи її загроза

8.211 Якщо відбувається судова справа чи існує ймовірність її порушення між фірмою або членом групи з надання впевненості та клієнтом з надання впевненості, може виникнути загроза власного інтересу або тиску. Відносини між управлінським персоналом клієнта та членами групи з надання впевненості слід характеризувати з абсолютною неупередженістю та розкриттям повної інформації, що стосується всіх аспектів ділових операцій клієнта. Фірма та управлінський персонал клієнта можуть бути протилежними сторонами у процесі, що впливає на готовність управлінського персоналу розкривати повну інформацію, і фірма може стикатися із загрозою власного інтересу. Значущість загрози, що виникла, залежатиме від таких чинників:

суттєвості судової справи;

характеру завдання з надання впевненості;

чи пов’язана судова справа з попереднім завданням з надання впевненості.

Коли значущість загрози оцінена, слід, при потребі, вжити такі застережні заходи для зменшення загроз до прийнятного рівня:

розкриття інформації про обсяг та характер судової справи найвищому управлінському персоналові (наприклад, аудиторському комітетові);

усунення члена групи з надання впевненості від роботи у цій групі, якщо його стосується судова справа;

залучення додаткового професійного бухгалтера, який не був членом групи з надання впевненості, для огляду виконаної роботи або надання іншої консультації (при потребі).

Якщо ці застережні заходи не зменшать загрозу до прийнятного рівня, єдиним напрямом дій може бути призупинення виконання чи відмова від завдання з надання впевненості.

648

РОЗДІЛ 9

Професійна компетенція та обов’язки у зв’язку із залученням осіб, які не є бухгалтерами

9.1Професійним бухгалтерам-практикам не слід погоджуватися надавати такі професійні послуги, в яких вони не компетентні, якщо вони не можуть одержати компетентні консультації та допомогу, які дали б їм змогу належним чином надавати такі послуги. Якщо професійний бухгалтер не має необхідної компетенції для надання певних професійних послуг, то він може звернутися за технічними консультаціями до експертів (наприклад, інших професійних бухгалтерів, юристів, актуаріїв, інженерів, геологів, оцінювачів).

9.2У таких ситуаціях, незважаючи на те, що професійний бухгалтер покладається на технічні знання експерта, не можна автоматично робити висновок, що такому експертові відомі етичні вимоги. Оскільки остаточну відповідальність за надання професійних послуг покладено на професійного бухгалтера, саме він повинен стежити за дотриманням вимог етичної поведінки.

9.3Користуючись послугами фахівців, які не є професійними бухгалтерами, професійний бухгалтер повинен ужити заходи для забезпечення того, щоб таким фахівцям були відомі етичні вимоги. Першочергову увагу варто приділяти фундаментальним принципам, викладеним у параграфі 16 вступу до цього Кодексу. Ці принципи поширюються на будь-яке завдання, у якому братимуть участь такі експерти.

9.4Необхідний ступінь нагляду та обсяг керівництва залежатиме від конкретних осіб, які беруть участь у завданні, а також від його характеру. Прикладами такого керівництва і нагляду є:

звернення до таких осіб із проханням прочитати відповідні етичні кодекси;

вимога письмового підтвердження розуміння етичних вимог;

надання консультаційної допомоги в разі можливого виникнення конфліктів.

9.5Професійний бухгалтер повинен також ураховувати конкретні вимоги стосовно незалежності або інші ризики, властиві завданню. Такі ситуації потребують особливої уваги й нагляду для забезпечення дотримання етичних вимог. Наприклад, Розділ 8 цього Кодексу вимагає, щоб усі бухгалтери, які беруть участь у завданні з надання впевненості, були незалежними від клієнта з надання впевненості.

9.6Якщо в будь-який час професійний бухгалтер не впевнений у тому, що належна етична поведінка забезпечуватиметься або додержуватиметься, то він не повинен брати на себе виконання завдання; а якщо завдання вже виконується, то роботу над ним слід припинити.

РОЗДІЛ 10 Гонорар та комісійна винагорода

10.1Професійні бухгалтери-практики, які надають професійні послуги клієнтові, беруть на себе зобов’язання надати такі послуги на засадах чесності та об’єктивності, а також згідно з відповідними технічними стандартами. Цей обов’язок виконується шляхом застосування професійних навичок та знань, що їх професійні бухгалтери-практики набули в результаті професійної підготовки

649

та досвіду. Професійний бухгалтер-практик має право на одержання винагороди за послуги, що надаються.

Гонорари за професійні послуги

10.2Гонорари за професійні послуги повинні бути справедливим відображенням вартості професійних послуг, наданих клієнтові, з урахуванням:

а) навичок та знань, необхідних для конкретного виду професійних послуг;

б) рівня підготовки та досвіду осіб, найнятих за потреби для надання професійних послуг;

в) часу, витраченого кожною особою, найнятою за потреби для надання професійних послуг;

г) ступеня відповідальності, що тягне за собою надання таких послуг.

10.3Гонорари за професійні послуги, як правило, повинні розраховуватися на підставі відповідних погодинних чи денних ставок з урахуванням часу, витраченого кожною особою, найнятою для надання професійних послуг. Ці ставки повинні ґрунтуватися на фундаментальній передумові, що організація і ведення справ професійного бухгалтера-практика, а також послуги, надані клієнтам, належним чином плануються, контролюються і керуються. У ставках треба враховувати фактори, перераховані у параграфі 10.2, а також правові, соціальні та економічні умови кожної країни. Визначення відповідних ставок є справою кожного професійного бухгалтера-практика.

10.4Професійний бухгалтер-практик не повинен робити заяв про те, що певні професійні послуги у поточному або в майбутніх періодах надаватимуться за встановлений гонорар, передбачуваний гонорар або гонорар у визначених межах, якщо в момент такої заяви є ймовірність того, що такий гонорар буде суттєво збільшений, а потенційному клієнтові не повідомлено про таку ймовірність.

10.5При наданні клієнтові професійних послуг може бути необхідно або доцільно призначити гонорар заздалегідь; у цьому випадку професійний бухгалтерпрактик повинен розрахувати цей гонорар з урахуванням факторів, зазначених

упараграфах 10.2-10.4.

10.6Немає нічого неправомірного в тому, що професійний бухгалтер-практик бере з клієнта менший гонорар, ніж той, який він раніше брав за аналогічні послуги, за умови, що цей гонорар був розрахований відповідно до факторів, зазначених

упараграфах 10.2-10.4.

Коментар

Той факт, що професійний бухгалтер-практик забезпечує собі роботу, призначаючи нижчий гонорар порівняно з іншими бухгалтерами, не є неправомірним. Однак професійні бухгалтери-практики, які одержують роботу за значно нижчі гонорари, ніж ті, які встановлені теперішнім бухгалтером* або призначаються іншими бухгалтерами, повинні враховувати ризик створення враження про те, що це може позначитися на якості роботи.

У зв’язку з цим, приймаючи рішення про оголошення суми гонорару клієнтові за виконання професійних послуг, професійний бухгалтер повинен переконатися в тому, що в результаті оголошення суми гонорару:

Див. “Визначення”.

650