Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політ. ек.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Висновки

1. Виробництво - процес створення благ, необхідних для задоволення різноманітних потреб людини. Створення матеріальних благ завжди є суспільним процесом. Це означає, що в процесі виробництва люди вступають у відносини не лише з природою, а й між собою. Ці відносини отримали назву виробничих або економічних відносин. Суспільний продукт – синтезоване поняття. Однією з форм суспільного продукту є валовий суспільний продукт (ВСП), його розраховують як суму виробленої за рік валової продукції всіх галузей матеріального виробництва.

2. Структура виробничих відносин суспільства неоднорідна і включає в себе: соціально-економічні (виробництво, розподіл, обмін, споживання) і організаційно-економічні відносини (поділ праці, спеціалізація, кооперування, комбінування, орг-ція і управління). Будь-яке виробництво, первісне чи сучасне, характеризується деякими спільними рисами. Воно має в основі єдині фактори: робочу силу людини, предмет праці і засоби праці.

3. Виробництво повинно безперервно повторюватися. Безперервне його повторення отримало назву відтворення. Розрізняють такі форми відтворення: просте, регресивне, розширене. Тільки розширене відтворення забезпечує постійне збільшення обсягів виробництва, тобто економічне зростання. Виокремлюють два основних типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний.

4. Ефективність виробництва – це категорія, яка характеризує віддачу, результативність виробництва. Вона свідчить не лише про приріст обсягів виробництва, а й про те, якою ціною, якими витратами ресурсів досягається цей приріст, тобто свідчить про якість економічного зростання.

Вивичення матеріалу, поданого в темі 3, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Виробництво;

виробничі відносини;

виробничі можливості;

відтворення;

додатковий продукт;

економічне зростання;

екстенсивне економічне зростання;

ефективність виробництва;

засоби виробництва;

засоби праці;

інтенсивне економічне зростання;

необхідний продукт;

праця;

предмет праці;

продуктивні сили;

робоча сила;

суспільний продукт.

ВПРАВИ

Вправа 1. Для кожного наведеного положення підберіть доречний відповідник з-поміж запропонованих нижче термінів або понять:

  1. Процес створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для існування та розвитку людини.

  2. Відносини між людьми у процесі суспільного виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ та послуг.

  3. Безперервність процесу виробництва товарів та послуг, на основі якого відбувається оновлення елементів економічної системи.

  4. Доцільна свідома діяльність людини, спрямована на створення необхідних благ для задоволення потреб.

  5. Об’єкти, на які спрямована праця людини; матеріальна основа майбутнього продукту.

  6. Сукупність засобів виробництва і працівників з їх фізичними й розумовими здібностями, а також досягнення науки, технології, інформація, методи організації та управління виробництвом, що забезпечують створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб.

  7. Сукупність фізичних та інтелектуальних здібностей людини, які вона використовує в процесі праці; здатність людини до праці.

  8. Річ або комплекс речей, якими людина діє на предмет праці.

  9. Збільшення обсягів виробництва шляхом кількісного приросту факторів виробництва за їх незмінних якісних характеристик.

  10. Збільшення обсягів виробництва за рахунок удосконалення факторів виробництва та ефективнішого їх використання.

  11. Збільшення обсягів національного виробництва в абсолютному вираженні або у розрахунку на душу населення за певний період часу.

  12. Категорія, яка характеризує віддачу, результативність виробництва і свідчить про якість економічного зростання.

  13. Сукупність предметів та засобів праці.

  14. Частка суспільного продукту, необхідна для нормального відновлення фізичних і духовних здібностей працівника та членів його сім’ї.

  15. Продукт, створюваний додатковою працею і який перевищує необхідний продукт.

  16. Максимально можливий обсяг продукції, виробленої при повному та ефективному використанні наявних ресурсів.

  17. Сукупність створених матеріальних благ та послуг за відповідний період.