Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політ. ек.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Висновки

1. Підприємництво – це самостійна, ініціативна господарська діяльність людей, націлена на отримання прибутку, яка здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою майнову відповідальність. Сучасна економічна літературара виокремлює три головних функції підприємницької діяльності: ресурсну, організаційну і творчу. Виділяють такі види підприємництва: промислове, торгове, кредитне.

2. Виробництво товарів та послуг потребує поєднання економічних ресурсів, яке відбувається у рамках підприємств. Підприємство – це відокремлена економічна структура, яка займається виробництвом та реалізацією товарів та послуг.

3. Формування ринкової структури економіки приводить до появи різноманітних форм сучасних підприємств. Їх можна класифікувати за різними критеріями: за сферою діяльності, за формою власності, за розміром, за формою організації.

4. Основним завданням підприємства є створення продукту. Цей процес забезпечується фондами підприємства, які містять у собі всі матеріально-речові та грошові ресурси. Залежно від участі у процесі виробництва фонди поділяються на виробничі та невиробничі.

5. Виробничі фонди переходять з однієї функціональної форми до іншої. Цей процес отримав назву кругообороту виробничих фондів. Оборот виробничих фондів - процес їх кругообороту, що постійно повторюється. За характером обороту виробничі фонди традиційно поділяють на основні та оборотні.

Вивичення матеріалу, поданого в темі 8, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Акціонерне товариство;

венчурне підприємництво;

відкрите акціонерне товариство;

закрите акціонерне товариство;

змішане товариство;

індивідуальне підприємство;

інжиніринг;

лізинг;

підприємництво;

підприємство;

повне товариство;

товариства;

товариство з обмеженою відповідальністю;

франчайзинг.

ВПРАВИ

Вправа 1. Для кожного наведеного положення підберіть доречний відповідник з-поміж запропонованих нижче термінів або понять:

  1. Відокремлена економічна структура, яка виробляє та реалізує певні товари та послуги.

  2. Ініціативна, самостійна діяльність людей, пов’язана з організацією нового підприємства, розробкою нового товару, прийняттям інших оригінальних рішень, яка передбачає ризик та повну відповідальність і має на меті отримання прибутку.

  3. Форма довгострокової оренди, строк якої становить 40 – 90% тривалості звичайного терміну експлуатації об’єктів, що здаються в оренду.

  4. Підприємство, яке створюється і контролюється однією особою.

  5. Форма об’єднання капіталів учасників підприємства, яка засвідчує внесення капіталу у формі акцій, що дає право на отримання доходу та участь в керуванні підприємством.

  6. Підприємництво, яке здійснюється у сфері фінансування високотехнологічних проектів з метою отримання максимального прибутку.

  7. Підприємство, в якому дві або більше осіб домовляються про його володіння і керування з метою спільної підприємницької діяльності.

  8. Акціонерне товариство, яке випускає акції без права вільної купівлі-продажу.

  9. Товариство, члени якого зберігають повну самостійність, але несуть відповідальність за зобов’язаннями не тільки майном підприємства, а й власним майном.

  10. Акціонерне товариство, яке випускає акції, що вільно купують та продають.

  11. Об’єднання кількох фізичних і (або) юридичних осіб, що поділяються на дійсних членів і членів-вкладників.

  12. Система надання послуг фірмою-консультантом фірмі-клієнту при будівництві промислових та інших об’єктів.

  13. Форма інтеграції малого і великого підприємництва у галузі збуту, суть якої полягає у тому, що головна велика компанія укладає угоду з малими та середніми незалежними підприємствами про надання їм виключного права на продаж її товарів чи послуг під своєю торговельною маркою.

  14. Товариство, члени якого несуть відповідальність за діяльність підприємства тільки в межах розмірів своїх внесків.