Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політ. ек.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Висновки

1. Дохід представляє собою загальну суму грошей, зароблених або отриманих протягом будь-якого періоду (звичайно за рік). Розподіл національного продукту відповіднодо внеску у йоговиробництвокожного фактора виробництва називаєтьсяфункціональнимабо первинним. Результатом первинного розподілу ВНП виступають факторні доходи.заробітна плата, відсоток, рента, прибуток.

2. У категорії грошових доходів розрізняють номінальний і реальний дохід.

3. Праця, як і будь-який чинник виробництва, приносить його носію грошовий дохід – заробітну плату. Сучасна економічна наука розглядає заробітну плату як ціну, що виплачується найманим працівникам за використання їхньої праці. Осонвні функції заробітної плати: стимулююча, розподільча, соціальна. Заробітна плата існує у двох основних формах: погодинній і відрядній. В економіці розвинутих країн світу існують такі системи заробітної плати: тарифні, преміальні та колективні.

4. Підприємницька діяльність передбачає одержання прибутку. Норма прибутку свідчить, на скільки відсотків зріс авансований капітал і є досить точним критерієм ефективності використання авансованого капіталу. Наслідком міжгалузевої конкуренції є утворення середньої (загальної) норми прибутку на рівновеликий капітал.

5. Капітал як ресурс набуває форми торгового капіталу, якщо він забезпечує рух продукту від виробника до споживача. Функцією торгового капіталу є обслуговування процесу купівлі і продажу товарів. Позичковий капітал - це грошовий капітал, який передається підприємцем- власником підприємцю-позичальнику в тимчасове користування за відповідну плату з метою отримання прибутку.

6. Земельна рента як економічна категорія виражає відносини привласнення додаткового продукту власником землі у формі орендної плати за право користування землею. Проте рента не тотожна орендній платі. Незалежно від форми власності на землю утворюється диференційна рента. Причиною її є монополія на землю як на об'єкт господарювання. Слід розрізняти дві форми диференційної ренти - першу і другу. У країнах, де панує приватна власність на землю і діє міжгалузева конкуренція, існує ще й абсолютна рента, яка утворюється на всіх використаних землях, у тому числі на гірших.

7. З рентою пов'язана ціна землі. Вона визначається як капіталізована рента, тобто грошовий капітал, що забезпечує його власникові той самий доход, але у формі не ренти, а суми відсотка на вкладення у банк.

Вивичення матеріалу, поданого в темі 9, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Абсолютна рента;

диференціальна рента;

дохід;

заробітна плата;

монопольна рента;

номінальна заробітна плата;

норма прибутку;

норма процента;

позичковий процент;

прибуток;

прожитковий мінімум;

реальна заробітна плата;

земельна рента;

фізіологічний мінімум;

ціна землі.

ВПРАВИ

Вправа 1. Для кожного наведеного положення підберіть доречний відповідник з-поміж запропонованих нижче термінів або понять:

  1. Певна кількість грошових коштів, матеріальних благ чи послуг, отриманих фізичною особою, підприємством чи економікою в цілому за певний проміжок часу.

  2. Сума грошей, яку отримує найманий працівник за певний проміжок часу.

  3. Ціна, що її сплачує роботодавець найманому працівникові за функціональне використання його праці.

  4. Вартісна величина середньодушового сукупного доходу, що забезпечує такий рівень задоволення потреб у харчуванні, нижче якого існування людини неможливе.

  5. Вартість набору товарів і послуг, визначеного на основі обгрунтованих нормативів споживання та забезпеченості населення першочерговими життєвими засобами.

  6. Додатковий чистий дохід, отриманий у результаті продуктивнішої праці на кращих за родючістю та місцезнаходженням землях або завдяки підвищенню продуктивності землі за рахунок додаткових вкладень капіталу.

  7. Відношення прибутку до всього авансованого капіталу, виражене у відсотках.

  8. Капіталізована рента, тобто грошовий капітал, що забезпечує його власникові відповідний дохід, але не у формі ренти, а величиною, еквівалентною відсотку на вкладення в банк.

  9. Відношення величини процента до величини позичкового капіталу, виражене у відсотках.

  10. Ціна, що її сплачують за використання землі та інших природних ресурсів.

  11. Рента, яка утворюється через монополію приватної власності на землю.

  12. Рента, яка утворюється через обмеженість і невідтворюваність земель особливої якості чи певних кліматичних умов.

  13. Кількість товарів та послуг, яку можна придбати в певний момент часу за суму номінальної заробітної плати.

  14. Дохід власників підприємства, визначений як різниця між виручкою від реалізації і загальними витратами на виробництво та реалізацію продукції.

  15. Плата кредитору за користування позиченими грошима або матеріальними цінностями.