Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політ. ек.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.16 Mб
Скачать

8.1. Сутність підприємництва, умови та види підприємницької діяльності.

Підприємництво – це самостійна, ініціативна господарська діяльність людей, націлена на отримання прибутку, яка здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою майнову відповідальність.

Крім того, підприємництво – комплекс особливих функцій, що виконуються в економіці, спрямований на забезпечення розвитку та вдосконалення господарського механізму, постійне оновлення економіки господарюючих суб’єктів, створення інноваційного поля діяльності. Сучасна економічна літературара виокремлює три головних функції підприємницької діяльності:

1. Ресурсну, яка реалізується у формуванні і продуктивному використання капіталу, трудових, матеріальних та інформаційних ресурсів;

2. Організаційну - організація маркетингу, виробництва, збуту, реклами та інших господарських прав;

3. Творчу – застосування новаторських ідей, генерування та активне використання ініціативи, уміння ризикувати.

Підприємництво – не лише особливий вид діяльності, а й певний стиль і тип господарської поведінки, якій притаманні ініціативність і пошук нетрадиційних рішень у сфері бізнесу, готовність наражатися на ризик, гнучкість і постійне самооновлення, цілеспрямованість і наполегливість у бізнесовій діяльності.

Умови підприємницької діяльності:

  • наявність відповідних майнових прав на умови і результати виробництва (підприємець повинен обов ‘язково бути власником виробничого продукту та доходу, щодо капіталу та землі, то тут можливі варіанти: ці економічні ресурси можуть бути як власністю підприємця так і отриманими ним у користування);

  • певне економічне, правове та політичне середовище (економічне середовище передбачає самостійність при виборі виду господарської діяльності, визначення цін, розпорядження отриманими прибутками; правове середовище - певні правові гарантії: юридичний захист, державний арбітраж, законодавче забезпечення свободи конкуренції тощо);

  • повна економічна відповідальність за результати діяльності;

  • етика підприємництва.

Як і в будь-якому іншому виді діяльності , в підприємництві існує свого роду розподіл праці. Виділяють такі види підприємництва: промислове, торгове, кредитне.

Промислове підприємництво реалізується у створенні матеріального продукту і вирішує наступні задачі: створію матеріальний продукт, реалізує основні науково-технічні ідеї.

Торгове підприємництво пов’язане з доведенням продукту від виробника до споживача. В торговому підприємництві використовуються два види операцій: комісійні та комерційні. Комісійні операції здійснюються від імені клієнта та за його рахунок, а доход підприємця складають комісійні – відсоток від вартості угоди. Комерційні – здійснюються підприємцем від свого імені і за власний рахунок, доход формується як різниця міх ціною продажу і ціною купівлі.

Кредитне підприємництво пов’язане з акумуляцією тимчасово вільних грошових коштів і подальшим використанням їх для надання кредиту на умовах терміновості, платності та повернення. Кредити можуть надаватися як у натуральній (споживчий, комерційний), так і у грошовій (банківський, міжгосподарський) формах.