Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
645.63 Кб
Скачать

1.2 Історія створення настанови

Клінічна настанова SIGN–68. Dyspepsia створена на основі робіт з дослідження диспепсії Шотландською міжуніверситетською мережею настанов по клінічній практиці (SIGN), а також включає нові дані щодо спірних питань. SIGN – це об'єднана мережа клінічних лікарів, інших фахівців охорони здоров'я та організацій пацієнтів, які фінансуються Міністерством охорони здоров'я Шотландії. Клінічні настанови SIGN розробляються групами фахівців різного профілю з використанням стандартної методології, заснованої на систематичному повторному опрацюванні даних. Більш детальна інформація щодо SIGN і методології розробки клінічної настанови міститься в настанові SIGN 50 «Довідник з розробки настанови», яку можна знайти на вебсайті www.sign.ac.uk

В клінічній настанові SIGN–68. Dyspepsia детально розглядаються питання дослідження і лікування диспепсії, а також представлені нові дані щодо основних показань для ерадикації бактерії H.pylori при виразці дванадцятипалої кишки, виразці шлунку і низько диференційованій пухлині лімфатичної тканини слизових оболонок шлунку (див. Додаток 2).

1.3 Обгрунтування необхідності створення клінічної настанови

Дані по кількості виписуваних рецептів у Шотландії показали, що кількість рецептів, виписаних на препарати для лікування виразки, збільшилась на 27% за період 1996 р. до 2001р.6 Незважаючи на значне збільшення обсягу виписуваних препаратів, загальні витрати на них зменшилися з £ 72.5 тисяч на рік до £ 71 тисячі за цей же період6. В основному це пояснюється зниженням вартості інгібіторів протонового насоса і роздрібних цін на ліки загального типу, включаючи антагоністи Н2-рецептора, які продаються відповідно до прейскуранта на лікарські засоби, що діє на території Шотландії, а також частково це пояснюється збільшенням випадків вживання підтримуючих доз інгібіторів протонового насоса. Тим не менше, на систему охорони здоров'я Шотландії покладено нелегке завдання з ведення пацієнтів з симптомами захворювань верхніх відділів шлунково-кишкового тракту3,7, які призводять до значного погіршення якості життя даної групи пацієнтів8, 9.

Коментар робочої груп:

Диспептичні розлади відносяться до найбільш поширених гастроентерологічних скарг. У США і Великобританії диспептичні скарги спостерігаються у 26 і 41% населення відповідно.

У 3% пацієнтів, що вперше звернулися за медичною допомогою, основна скарга – диспепсія. За результатами опитування, лише 1/4 хворих з диспепсією звертаються до лікаря. Функціональні розлади шлунка як самостійна нозологічна форма частіше зустрічається у чоловіків молодого віку, складають від 1,5 до 58,8% серед гастродуоденальної патології у осіб молодого віку. Розбіжність даних про частоту функціональних розладів шлунка відображає різні погляди авторів на сутність захворювання, а також рівень проведеного обстеження, не дозволяє відмежувати функціональні розлади шлунка від інших захворювань гастродуоденальної системи (хронічного гастриту, дуоденіту). Порушення різних функцій шлунка можна виявити практично у кожного хворого з тяжким перебігом позашлункових захворювань, проте вони рідко протікають самостійно і звичайно не діагностуються.

На сьогодні в Україні поширеність функціональної диспепсії досягає 30-40%, але реальна кількість хворих може бути значно більшою, оскільки значна частина населення з подібними скаргами до лікаря не звертається. У звітах лікарів первинної медичної допомоги щодо диспансерної патології домінує діагноз «хронічний гастрит», який є неправомочним без гістологічного дослідження гастробіоптатів, чого здебільшого не проводиться. Отже, слід очікувати, що частота диспепсії у населення України значно перевищує дані офіційної статистики. Щодо обсягів продажу в України лікарських засобів для лікування диспепсії, слід відмітити їх невпиннне зростання. Так, за даними системи дослідження ринку «Фармстандарт» ТОВ «Моріон» за останні 5 років в Україні реалізація лікарських засобів – інгібіторів протонної помпи зросла в 4 рази і в 2011р. склала більше 16,4 млн. грн., а реалізація лікарських засобів – антагоністів Н2-рецепторів зросла майже 2 рази і в 2011р. склала 42,5 млн.грн.

Соседние файлы в папке Prikaz 600_2012