Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дошкілбна педагогіка.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
483.46 Кб
Скачать

Проектувальна діяльність

Гностична діяльність

Організаційна діяльність

Проектувальна діяльність була спрямова­на на створення такої роботи ППС, яка б мала чіткі цілі, завдання і зміст. Загальна ме­та визначалась таким чином: організація психолого-педагогічного супроводу дитини. Наша лінія дослідження мала свою окремо визначену мету: визначити найбільш ефек­тивну модель супроводу дитини психологом в умовах дошкільного закладу.

Завдання супроводу - створювати умови для успішного і продуктивного руху дитини її життєвим шляхом, допомога їй в усвідом­ленні свого «Я», розумінні себе й інших, за­своєнні взаємовідносин з однолітками, іншими дітьми, дорослими (рідними та іншими). Особливості впливу педагогів, со­ціальної системи, родини приводять до різних наслідків. Дуже важливо об'єднати усі ці аспекти і створити необхідні умови. Отже, системи ППС в експериментальних дошкільних закладах (І, II типу) виконували такі завдання:

  1. Створення соціально-психологічних умов для успішного розвитку дитини.

  2. Організація професійно грамотного супроводу дитини в єдності впливів психолога, вихователів, батьків.

Блоки змісту відповідали цілям та завдан­ням системи супроводження.

Для забезпечення експериментальної мо­дульної системи були створені такі умови:

  1. У дошкільних закладах (І, II типу) виділені і відповідно обладнані 2 кімнати для роботи психолога і за­гальної ППС.

  2. Сформовані різні за організацією служби ППС.

  3. Розроблені диференційовані модуль­ні блоки і моделі супроводу вихован­ця відносно кожного з урахуванням можливих змін у процесі їх організації' та ведення.

  4. Розроблені графіки консультацій, спеціальних занять, проведення кон­силіумів, психологічних практикумів та тренінгів для батьків і вихователів.

  5. Заплановані діагностичні зрізи та їх обговорення на засіданнях ППС.

Структура діяльності психолога на перших етапах мала проектуючу спрямованість, пізніше гностичну, згідно з цим змінювалась його власне організаторська діяльність (схематично - ПМ—>ПД—>Орг. Д.—>ГД—>ПМ). (ПМ - педагогічний моніторинг, ПД - проек­туюча діяльність, Орг. Д. - організуюча діяль­ність, ГД - гностична діяльність).

Особлива увага приділялась встановлен­ню контактів між психологом, педагогом і батьками при аналізі дошкільного та родин­ного середовищ, визначенні критеріїв оцінок, обговоренні функцій, діяльності та методики супроводу.

7. Модель супроводу

Співпраця Психолог

і

Вихователі

і

Батьки

' і

Інші дорослі

4. Створення необхідних соціально-психологічних умов для гармонійного, всебічного розвитку дітей, повне взаємопорозуміння

3. Організація спілкування на різних рівнях

2. Психологічні основи взаємопорозуміння: теорія, практика, пошуки

1. Вивчення науково-практичних основ пси­холого-педагогічного супроводу дитини

На контрольному етапі проводився все­бічний аналіз одержаних результатів, пере­вірка ефективності співпраці психолога, ви­хователів та батьків у здійсненні супроводу дитини в умовах дошкільного закладу.

Нами використовувались модифіковані моделі констатуючого етапу дослідження та системний науково-методичний аналіз ре­зультатів формуючого етапу.

Позитивні показники підтвердили вису­нуту гшотезу відносно того, що про­фесійність і ефективність супроводу дитини у світ свого «Я» знаходиться у залежності від науково обгрунтованої організації' роботи дошкільного закладу, використання інно­ваційних технологій, створення чіткої ор­ганізації' роботи психолого-педагогічної служби в дошкільному закладі, відпрацю­ванні моделі супроводу дитини у співпраці психолога, вихователів і батьків.

Загальні висновки:

  1. Супровід - це система професійної діяльності психолога щодо забезпе­чення соціально-психологічних умов для успішного навчання і психічного розвитку дитини в умовах дошкільного закладу. Педагоги і батьки — співпрацівники цього про­цесу. Вихователь здійснює рекомен­дації психолога, супроводжує дитину її життєвим шляхом педагогічними засобами, а батьки підіримують і су­проводжують дитину, забезпечуючи ш родинний мшроклімат, захист, любов і тепло.

  2. Професійність і ефективність супро­воду дитини у світ свого «Я» знахо­дяться в залежності від науково обгрунтованої організації' роботи дошкільного закладу, використання шновацїйних технологій, створення чіткої організації' роботи психолого-педагогічної служби в дошкільному закладі, відпрацювання моделі супро­воду дитини у спіїшраці психолога, вихователів і батьив.

  1. Психологічною передумовою ство­рення цілісної модульної системи су­проводу є довірливі, проникнуті взаємоповагою і взаєморозумшням відносини між вихователями, батька­ми, вихованцями і психологом.

  2. Моделі діяльності ППС різноманітні, найбільш вдалими слід вважати їх ор-ганЬащю в кожніїї віковш групі, що забезпечує можливість активної і плідної співпраці з родинами своїх вихованців.

  3. Етапи залучення вихователів і батьки? до системи супроводу повинні здійснюватися поступово:

I - руйнування усталених поглядів;

  1. - набуття необхідної психолого-педагогічної компетентності;

  2. - опанування системою супрово­ду, усвідомлення своєї ролі в ній та практичне здійснення.

  1. Діяльність ППС здійснюється за трьома взаємопов'язаними напряма­ми (проективне, організаігійне та гностичне) і дозволяє організувати професшний супровід дитини в дошкільному середовищі.

  1. 8. Варіативна модель супроводу: