Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дошкілбна педагогіка.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
483.46 Кб
Скачать
  1. о.

  2. Література

  3. Бех І. Формувати у дитини почуття цін­ності іншої людини / / Педагогіка толе­рантності. - 2001. - №2 (16). - С. 16-21. Бех І. Науковий підхід - запорука вихов­ного успіх}- педагога / / Початкова шко­ла. - 2000. - №11. - С. 1-5. Бех І. Молодший школяр у виховному просторі міжособисгісних взаємин // Поч. шк. - 2000. - №5. - С. 1-3. Богуш А., Лисенко В. Українське наро­дознавство в дошкільному закладі. - К.: Вища школа, 1994. - 398 с. Закон України «Про освіту» // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 34. Ігнатенко П.Р., Поплужний В.Л., Косаре-ва Н.І., Крицька Л.В. Виховання громадя­нина: Психолого-педагогічний і народо­знавчий аспекти. - К., 1997. - С. 157-158.

  1. Кучинська І.О. Виховання духовних цін­ностей дітей і молоді у творчій спадщині Івана Огієнка; автореф. дис. ... канд. пед. наук. - К., 2000. - 20 с.

  2. Пушкарев Г.Г. Славянск: история за-стройки. - Пущино, 1998. - С. 72-75.

  3. Русова С.Ф. Вибрані педагогічні твори. -К.:Либідь, 1977.- 303 с.

  4. Сухомлинський В.О. Народження гро­мадянина // Вибр. твори: В 5-ти т. - К.: Рад. школа, 1980. - Т. 3. - С. 327-337.

  5. Ушинський К.Д. Людина як предмет ви­ховання // Вибр. пед. твори: У 2 т. - Т. 1. - С. 340.

  6. Фасоля А.М. Становлення духовного сві­ту особистості школяра як психолого-педагогічна проблема//Педагогіка і пси­хологія. - 1996. - № 3 (12). - С. 138 -139.

    1. О.П. Аматьєва, Н.В.

  1. ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ДО НАВЧАННЯ У ШКОЛІ

  2. Сивогтаяс

  1. Статья посвящена важной проблеме дошкольного обра-зования - изучению особенностей психологической под-готовки детей дошкольного возраста к школе. Представлена методическая система диагностики и коррекции проявлення тревожности и страхов у детей в процессе освоєння новой сониальной роли школьника.

  1. ТЬе агисіе сіеаіз шїЬ те згисгу о£ те ітрогтапг ргоЬІет іп рге-зспооі есїисагіоп - те згисїу о£ те рге-зсЬооІ сЬіІсії'еп ресиїіагігіез о£ рзуспоіо^ісаі ргерагаґюп £ог зсгюої.

  2. ТЬе зузтетагіс осіог о£ сііацпозйсз апсі соггесгіоп із §кгеп го ютеаі тЬе апхіеґу апсі £еаг іп те ргосезз о£ си1алгагіп£ а пелл- зосіаі гоїе о£ а зсЬооІЬоу (ог зсЬооІ^ігІ).

  1. Високі вимоги суспільства до організації' виховання та навчання дітей спрямовують фахівців на вдосконалення психолого-педагопчних підходів до проведення цієї роботи в дошкільних закладах освіти. Про­блема підготовки дошкільників до навчання v шко.лі набуває особливого значення. її рі­шення пов'язане з визначенням мети та поинципів організації навчання та вихован­ня з дошкільних закладах.

  2. Підготовка дітей до школи - завдання комплексне, що охоплює всі сфери життя литпни. Психологічна підготовка до школи - це тільки один з аспектів цієї роооти.

  3. Психологи (Ананьєв Б.Г., Божович Л.І., Ельконія Д.Б., Коломийський Я.Л., Леонть-єв О.М. та ін.) визначають психологічну го­товність до шкільного навчання як необхід­ний та достатній рівень психічного розвитку для засвоєння шкільної програми в умовах навчання у колективі однолітків. Психо­логічна готовність дитини до навчання у школі - це один з найважливіших висновків психічного розвитку в період дошкільного дитинства [4, 8].

  4. У вітчизняній психології' складниками

  1. психологічної готовності є інтелектуальна, особистісна та вольова [6].

  2. Особистісна та соціально-психологічна готовність забезпечує формування у дітей готовності до прийняття нової «соціальної позиції» - позиції' школяра, який має коло важливих обов'язків та прав, займає інший, на відміну від дошкільників, особливий ста­тус у суспільстві (за Л.І. Божович).

  3. Різні аспекти проблеми підготовки дітей дошкільного віку до навчання у школі дослі­джувалися у дошкільній галузі педагогічної науки (Богуш А.М., Буре Р.С., Журова Л.Є., Тарунтаєва Т.В. та ін.). У науково-педагогічній та методичній .літературі про­блема підготовки дітей до школи відображе­на у таких напрямах: 1) підготовка до на­вчання грамоти; 2) підготовка руки дитини до письма; 3) математична підготовка.

  4. Поряд з цим, з нашого погляду, недостат­ньо уваги приділяється вивченню різних ас­пектів психологічної підготовки дітей до­шкільного віку до відповідального етапу в їхньому житті - початку навчання у школі. Зокрема, створенню ефективних педагогіч­них систем позбавлення дітей відчуття три­вожності та сіраху на початку шкільного на­вчання. Це визначило напрям нашого нау­кового пошуку.

  5. Об'єктом дослідження був процес психо­логічної підготовки дітей старшого дошкіль­ного віку до навчання у школі.

  6. Предмет дослідження - система корекцій-ної роботи, спрямована на подолання від­чуття тривожності та страху у дітей дошкіль­ного віку під час формування соціальної по­зиції' школяра.

  7. Мета дослідної роботи: вивчити особливос­ті процес}' психолопчної підготовки дітей стар­шого дошкільного вік}- до навчання у школі.

  8. Гіпотеза: ми припускаємо, що рівень три­вожності та страху у дітей дошкільного віку під час підготовки до навчання буде знижу­ватися завдяки спеціальній системі заходів корекції, які сприяють формуванню впевне­ності у собі, відчуття захищеності, доброзич­ливого ставлення до людей.

  9. Завдання дослідної роботи:

  10. 1. Виявити рівні тривожності у дітей старшого дошкільного віку під час підготовки до шкільного навчання.

  1. Розробити систему заходів для подо­лання відчуття тривожності у старших дошкільників під час підготовки до шкільного навчання.

  2. Виявити особливості психологічної підготовки дітей старшого дошкіль-ного віку до навчання у школі.

  1. У процесі особистісної та соціально-психологічної підготовки дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі вияв­ляється чимало особливостей, як-от: підви­щене відчуття тривожності, різноманітні страхи тощо, які заважають формуванню у дітей нового соціального статусу школяра.

  2. Тривога - емоційно загострене відчуття загрози, яка має відбутися. Стан небезпеки породжує тривогу, острах певних об'єктів або думок, відчуття страху.

  3. Об'єднуючим початком для тривоги та страху є відчуття занепокоєння. Воно ви­являється в тому, що дитина губиться, коли її питають, не знаходить потрібних слів для відповіді на запитання, говорить трем­тячим голосом, а іноді зовсім замовкає. Може робити багато зайвих рухів або, на­впаки, стає нерухливою. Такі симптоми говорять про перевантаження психофізіо­логічних функцій організму та негативно впливають на успішність шкільного нав­чання дитини.

  4. Соціальна позиція школяра, що накладає на нього відчуття відповідальності, боргу, зобов'язаності, може спровокувати появу страху «бути не тим», не встигнути, запізни­тися, зробити не те, не так, бути засудженим, покараним.

  5. Першокласники, які з різних причин не можуть справлятися з навчальним вантажем, з часом потрапляють у розряд невстигаю-чих, що у свою чергу, призводить до невро­зів і школобоязні.

  6. Шкільна тривожність - це порівняно м'я­ка форма прояву емоційного неблагополуч-чя дитини. Вона виражається у хвилюванні, підвищеному занепокоєнні у навчальних ситуаціях, у класі, очікуванні поганого став­лення до себе, негативної оцінки з боку пе­дагогів, однолітків. Дитина постійно відчуває особистісну неадекватність, неповноцін­ність, невпевнена у правильності своєї пове­дінки, своїх рішень.

  1. Педагоги і батьки відмічають такі особли­вості дитини, як-от: «боїться всього», «під­вищено чутлива», «до всього ставиться надто серйозно» тощо. Однак це, як правило, не викликає сильного занепокоєння дорослих. Тривожність, в тому числі і шкільна, - це один із провісників неврозу. Робота з її по­долання - це робота з психопрофілактики неврозу.

  2. Діти, які не набули до школи необхідного досвіду спілкування з дорослими та одноліт­ками, відчувають труднощі у шкільному ко­лективі та страх перед вчителькою. В основі цього страху лежить острах зробити помил­ку, бути засміяним. Більш за все такі діти бо­яться відповідати саме біля дошки, бо вияв­ляється їхня беззахисність.

  3. Таким чином, більша частина страхів мо- лодших школярш лежить в площині на- вчальної діяльності. Острах «бути не тим», зробити помилку, одержати погану оцінку, конфлікту призводять не лише до відсутнос- ті психологічного комфорту, радості на- вчання, але й сприяють розвитку дитячих неврозш. . .

  4. Для реалізації завдань контрольного ета­пу експерименту була використана методика «Обери потрібне обличчя» (Р. Темпл, М. Дорки, В. Амен). Методика дозволяє оці­нити внутріїпнє ставлення дитини до визна­чених соціальних ситуацій, дає корисну ін-формаціїо про характер взаємовідносин, що склалися у дитини з оточуючими людьми, частково у сім'ї, дитячому садку (7).

  5. Аналіз даних констатуючого етапу експе­риментального обстеження дозволив вияви­ти переважно високий рйень тривожності у дітей старшого дошкільного вису, пов'язаний із початком шкільного навчання, що запев­нило нас у необхідності проведення відповід­ної корекційної роботи.

  6. Метод незакінчених речень використову­вався для діагностики страхії* у будь-яких сферах спілкування та /цяльності школяра.

  7. Дитині пропонувалося закінчити речення.

  8. Наприклад:

  9. Коли я думаю про школу ...

  10. Коли я йду до школи ...

  11. Коли лунає дзвоник...

  12. Коли я бачу вчителя ...

  13. Коли у нас контрольна робота ...

  14. Коли я відповідаю біля дошки ...

  15. Коли я одержую погану оцінку ...

  16. Коли вчитель ставить питання, я ...

  17. У закінченні поданих речень переоці­нюються емогоині переживання дитини, які важливо знати педагогу.

  18. Вивчення дитячих малюнки дозволило краще зрозуміти інтереси дітей, особливості їхнього темпераменту, переживань і внутріїп-нього світу. Так, переживання сірих відтінків і домінування чорного кольору в малюнках підкреслює відсутність життєрадісності, за­нижений тон настрою, велику кількість страхії?, з якими не може впоратися дитина. Навпаки, яскраві, світлі та насичені кольори вказують на активний життєвий тонус та оп­тимізм. Широкі мазки при малюванні фар­бами, масштабність, відсутність попередніх нарисів та наступних домалювань, які змі­нюють початковий сюжет, вказують на впев­неність та рипучість.

  19. Підвищена збудженість і особливо гіпер-активність знаходять свій вираз у нестійкості зображення, його «змазаності» або у великій кількості чітких ліній, що не перетинаються. При загальмованості і тим більше занепоко­єності діти малюють мало, у них переважа­ють інші види діяльності.

  20. Під час малювання діти користувалися спочатку кольоровими олшцями. Перед цим ми просили дітей принести свої малюнки, щоб деякі з них показати у класі. Мета цього - активізація інтересу до малювання вдома. Його відсутність збіднює психічний розви­ток дітей та свідчить про наявність у ньому будь-яких вад.

  21. Малювання у групі відбувалося за такими темами, що по черзі ми пропонували на ко­жному занятті: «В школі», «На вулиці, у дво­рі», «Сім'я», «Що сниться мені страшне або чого я боюсь вдень», «Що було зі мною по­гане або добре», «Ким я хочу бути».

  22. Розкриємо докладніше систему експери­ментальної роботи. Теми для малювання на перших двох заняттях вибирали самі діти. Це були зображення хати, машини, дерева, собаки, пташки, людини тощо.

  23. Після підготовчих занять ми проводили тематичне малювання. Заняття протягом ЗО хвилин торкались однієї-двох тем та прово­дились двічі на тиждень. Якщо хтось із дітей

  1. відмовлявся малювати, увагу на цьому не фіксували, також як і не дуже підкреслювали успіхи інших. (Такі заняття проводили в по-заурочний час).

  2. У малюнках за темою «В школі» представ­ляє інтерес взаємне розташування фігур од­нолітків та автора малюнка. Діти з істерич­ними рисами характеру, незалежно від свого реального становища, малюють себе в центрі групи. У дітей з невротичними реак­ціями на малюнку мало однолітків або вони зовсім відсутні, що відображує проблеми взаємопорозуміння з ними.

  3. Те ж саме відноситься до малюнків на те­му «На вулиці, у дворі». Все це вказує на труд­нощі у набутті дружніх стійких контактів та на перебільшене піклування в сім'ї.

  4. Найбільш інформативним вважається ма­люнок на тему «Сім'я». Подається інструкція - намалювати всіх, з ким живе дитина. Під час аналізу малюнка слід враховувати не лише вміння об'єктивно відображувати сі­мейну ситуацію, але й установку на її зміну в сприятливий для дитини бік.

  5. Також має значення порядок та близь­кість розташування фігур, особливо місце самої дитини: між батьками або біля одного з них. Заслуговують на увагу і розміри фігур, що співвідносяться з їхньою роллю та авто­ритетом для дитини. Нарешті, кольорова гама, спільна з одним із дорослих, зокрема однакова зафарбованість тулубу, вказує на велику ступінь ототожнення з ним за статтю.

  6. Тема «Що мені сниться страшне», або «Чого я боюся вдень», дає можливість відо­бразити найбільш яскравий страх. Який саме страх, ми не пояснили, і кожен із дітей сам мав його вибрати. Не є обов'язковим і сам малюнок, тим більше, якщо страхи запере­чуються взагалі. Якщо ж малюнок зроблено, це означає, що дитина зможе подолати ба­р'єр страху в своїй свідомості і відобразити вольовим цілеспрямованим зусиллям те, про що вона намагається не думати.

  7. Графічне зображення страху не призво­дить до його посилення, а, навпаки, знижує напруження від тривожного очікування його реалізації. В малюнках страх вже багато в чому реалізований.

  8. Тема «Погане або найкраще» дає дітям можливість вибору подій, що виникають з ними. Більшість з них відображують на ма­люнку добрі, радісні епізоди із свого життя. Проте в класі є діти, які малюють неприємні події, що може бути основою для подальшої бесіди з ними, яка психотерапевтично орієн­тована.

  9. «Ким я хочу стати» - заключний розділ тематичного малювання, який вносить в нього оптимістичний струмінь і сприяє під­вищенню впевненості дітей у свої силах.

  10. Наступним етапом малювання було спрямоване знищення усіх страхів, яким під­владна дитина. Для цього ми вияснили в ін­дивідуальній бесіді чи боїться дитина: самот­ності (залишитися на самоті), нападу (банди­тів), захворіти, вмерти, смерті батьків, деяких людей, покарання, казкових персонажів (Ба­би Яги, Кощея, Бармалея, Змія Горинича), запізнитися до школи, темноти, тварин (во­вка, ведмедя, собак, павуків, змій), транспор­ту (машин, потягів, літаків), стихії (бурі, ура­гану, повені, землетрусу), висоти, глибини, тісної кімнати (замкнутого простору), ліка­рів (крім зубних), крові, уколів, болю, неспо­діваних звуків. Склавши перелік страхів у кожної дитини, ми давали завдання намалю­вати їх.

  11. На наступному занятті дитині пропонува­лося намалювати страхи знов, але так, щоб сама вона мала такий вигляд, що не боїться. Педагог казав: «А тепер намалюй, що ти вже не боїшся...». Подібна інсгфукція протилеж­на попередній: «Намалюй, що ти боїшся», коли дитина зображує лише об'єкт страху, а не себе. Тепер вона має зобразити себе в активній позиції', що протидіє страху.

  12. Така установка діє як прямий вплив або допоміжний стимул подолання страху. Дітям треба продумати, як краще виконати завдан­ня, уявити собі варіанти, зупинитися на од­ному з них і графічно відтворити його за­вдяки достатньо тривалому вольовому зу­силлю. Все це створюється на прикладах страху, який задається в загальних рисах ви­хователем, але потребує творчого розвитку і закінчення самою дитиною.

  13. Загальна кількість занять варіювалася від 5 до 10 у залежності від кількості страхів, ре­зультатів їх знищення.

  14. На малювання страхів за контрастом не­обхідно менше занять. В них брали участь

  1. вже не всі діти, а тільки ті, у яких залишило­ся відчуття страху. Інші в цей час малювали на вільну тему або за програмою.

  2. Через декілька днів після закінчення пов­торного малювання страхів проводилося індивідуальне обговорення малюнків. Знов ставили питання, чи боїться тепер дитина. Позитивний успіх закріплювався схваленням.

  3. Для подолання шкільної тривоги та стра­хів використовували спеціально дібрані та систематизовані вправи та етюди на зни­щення відчуття небезпеки.

  4. Наведемо приклади таких вправ.

  5. Вправа 1. Знайди собі друзів.

  6. У класі оголошується свято, на столах за­здалегідь приготовлені малюнки дітей, ви­роби, ігровий матеріал, прикраси. Педагог дає можливість усім дітям помилуватися ни­ми і вибрати подарунок. Вибравши подару­нок, знаходить дитину, якій хоче його вру­чити:

  7. Я приніс тобі дарунок. Як сподобався - візьми, Усім хлопцям покажи Та зі мною попляши.

  8. Коли в кожного учасника буде подару­нок, діти танцюють разом. Дітям, що зали­шилися без уваги, подарунки вручає педагог (психолог).

  9. Вправа 2. Розкажи свої страхи.

  10. Мета: Виявити реальні страхи дітей, роз­вивати вміння розмовляти про свої негативні переживання відкрито в колі своїх одноліт­ків, формування соціальної довіри.

  11. Починає розповідати про свої страхи ви­хователь: «Коли я був таким маленьким, як ви, то...». Потім ставить питання: «А у вас таке бувало?», «А хто ще боїться чогось, роз­кажіть!» Діти за бажанням розповідають про ситуації', коли їм було страшно. Педагог кож­ного разу просить підняти руки тих, у кого було щось подібне. (Вихователь повинен слідкувати, щоб сюжети розповідей не пов­торювалися). Обговорити всі можливі дитячі страхи: темноти, смерті, чужих людей, тва­рин, злих казкових героїв, самотності тощо.

  12. Малювання на тему «Намалюй свій страх».

  13. Мета: Зняття страхів, усвідомлення своїх страхів. Діти сідають за столи і малюють. Лунає тиха музика. Потім вихователь про­сить дітей за бажанням розповісти: що страшне він зобразив, пропонує залишити малюнки зі страхами у кабінеті психолога на ніч, а вдома подумати і на наступному занят­ті розповісти: чи з'явився страх знову, як можна з ним справитися.

  14. Комплекс «Музична мозаїка».

  15. Мета: ауторелаксація, розвиток уміння ру­хатися в такт музичних фрагментів різних темпів.

  16. Лунає плавна музика, під цю музику рухи дітей м'які, плавні, під імпульсивну - різкі, сильні, чіткі; під ліричну - тонкі, ніжні, плав­ні; під спокійну, тиху музику - стоять без ру­хи і слухають своє тіло.

  17. Окрему складову системи роботи з проб­леми, яка досліджувалася, становила робота з батьками дітей, які виявили високий рівень тривожності та шкільних страхів (консульта­ції для батьюв, анкетування, тренінги тощо).

  18. Таким чином, формуючий експеримент був спрямований на впровадження розро­бленої нами системи педагогічних заходів, на подолання та запобігання у дітей стар­шого дошкільного віку проявів тривоги та страхів протягом підготовки та початку на­вчання у школі. З цією метою використо­вувалися спеціально дібрані та системати­зовані вправи та етюди на знищення від­чуття небезпеки.

  19. На заключному етапі дослідження були проведені контрольні зрізи з метою вияв­лення ефективності експериментальної сис­теми корекційної роботи для подолання тривожності у старших дошкільників під час підготовки до навчання у школі.

  20. Контрольні зрізи були проведені з вико­ристанням методики, аналогічної констату­ючому етапу експерименту. Підсумки, які одержані під час обстеження, були проаналі­зовані та співставлені з даними констатую­чого зрізу.

  21. За підсумками контрольних зрізіз було встановлено, що в ріїшях тривожності дітей експериментальної групи відбулися значні змши. Значно зменшилася кількість дітей із високим ринем тривожності; у дітей із се­реднім ршнем означеної якості відбувалися позитивні якісні змши. У результатах дітей контрольної групи значних позитивних змін не відбулося.